1 χρόνος από τις εκλογές: Η μέχρι τώρα δουλειά και οι επόμενοι στόχοι της δημοτικής αρχής Τυρνάβου

Δείτε τί αναφέρει κείμενο με ένα μικρό απολογισμό του έργου 

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τις επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτώβρη 2023, που ανέδειξαν τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι του Δήμου Τυρνάβου. Αυτούς του 10 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα, μετράμε αρκετά βήματα με θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλο αυτό το διάστημα, παλέψαμε και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε στον αγώνα, να καλυτερέψει ο τόπος μας και η ζωή και καθημερινότητα των κατοίκων ολόκληρου του δήμου. Ήδη η εικόνα έχει βελτιωθεί σε πολλά, μένουν όμως να γίνουν αρκετά ακόμη.

Παρά τα περιθώρια που υπάρχουν, για ακόμα καλύτερο σχέδιο, οργάνωση και προτεραιοποίηση ζητημάτων που βγάζουν το Δήμο Τυρνάβου από χρόνιες παθογένειες που έχουμε κληρονομήσει ως δημοτική αρχή, το βασικό ζήτημα για εμάς παραμένει ότι η τοπική διοίκηση ως κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λύσει πολλά από τα λαϊκά προβλήματα, είναι συγκεκριμένες οι δυνατότητες μέσα σε ένα αντιδραστικό κράτος και πλαίσιο, να λειτουργήσει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Θετικά σηματοδοτούν τη δράση της νέας δημοτικής αρχής οι διεκδικητικές μας δράσεις και οι πρωτοβουλίες ανακούφισης στους πληγέντες του δήμου, σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς, η οργάνωση της συμμετοχής τους στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, και το συλλαλητήριο που οργάνωσε η δημοτική αρχή στις 2 Μάρτη στη συμπλήρωση τριών χρόνων από το σεισμό.

Στην κατεύθυνση ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, είναι η απόφαση απαλλαγής για ένα χρόνο των τελών ύδρευσης για τους πληγέντες κτηνοτρόφους του Ντάνιελ και αφορά 39 οικογένειες, όπως και η πρόσφατη κατάργηση των τροφείων των παιδικών σταθμών στους πληγέντες κατοίκους του Αμπελώνα, του Βρυότοπου, του Δαμασίου και της Δημοτικής Κοινότητας Δένδρων.

Ένας πρώτος κύκλος για τους πληγέντες ολοκληρώθηκε στις 12 Ιούνη με συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, όπου πάρθηκε η δέσμευση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, και στο ζήτημα της επίσπευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των δανειοδοτήσεων, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί.

Για τις καταστροφές της κακοκαιρίας Ντάνιελ εξασφαλίστηκε το ποσό του 1 εκ. ευρώ από τα αρμόδια υπουργεία για αγροτική και αστική οδοποιία στις πλημμυρισμένες περιοχές. Και από την Περιφέρεια εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση κυρίως για αγροτική οδοποιία και ασφαλτοστρώσεις αλλά και έργων που αποτελούν προτεραιότητα όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά.

Το συνολικό έργο που υλοποιήθηκε στο κομμάτι της αγροτικής και κτηνοτροφικής οδοποιίας, χαρακτηρίζεται πρωτοφανές σε μέγεθος και αποτελέσματα, για το σύνολο της έκτασης του δήμου.

Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί μηχανήματα και οχήματα ώστε να καλύπτονται κάποια από τα μεγάλα κενά που υπάρχουν γενικότερα και στην πολιτική προστασία, κομμάτι της οποίας είναι και η πυροπροστασία, όπου παρά την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, αντιμετωπίσαμε με μεγάλη συμβολή του δήμου στο έργο της Πυροσβεστικής όχι και λίγα περιστατικά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Στα ζητήματα της υγείας, μετά από επιμονή και επαναφορά ενός διαχρονικού αιτήματος από την πλευρά μας προς την 5η Υ.ΠΕ., πετύχαμε τη δέσμευση από τη διοίκηση της για την ίδρυση πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στον Αμπελώνα, κάτι πολύ σημαντικό που θα συνιστά κατάκτηση- επίτευξη ενός μεγάλου στόχου προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Ενώ σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, που θα αλλάξει την εικόνα του. Σε ότι αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού του, σημειώνεται η προσθήκη ενός υπερηχογράφου μαστού που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ προστέθηκε και δεύτερος χειριστής του ακτινολογικού εργαστηρίου, το οποίο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί και απογευματινή βάρδια. Επίσης η δημοτική αρχή θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να συνδράμει με την προμήθεια και δωρεά ενός μηχανήματος- αντιδραστηρίου για την πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων.

Την ίδια ώρα με τη συμβολή της δημοτικής αρχής και κύρια των ίδιων των εργαζομένων, βελτιώθηκε η εικόνα στην καθαριότητα και το πράσινο, καταργώντας τις αναθέσεις σε ιδιώτες και εργολάβους όπως και στην ανακύκλωση. Επαναφέραμε σε λειτουργία το πλυντήριο κάδων και γενικά καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες ενίσχυσης και αξιοποίησης ιδίων μέσων και μηχανολογικού εξοπλισμού, που ήταν σε εγκατάλειψη.

Στα παραπάνω προστίθενται η πλήρης ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου Τυρνάβου, και η διάθεση του ποσού των 150 χιλ. ευρώ για εργασίες συντήρησης παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Η διοργάνωση του καρναβαλιού, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, της γιορτής κρασιού στον Αμπελώνα με δωρεάν είσοδο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και η γιορτή τσίπουρου που θα γίνει σε λίγες μέρες.

Δωρεάν παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους στο ανοιχτό θέατρο και στο θέατρο Μαξιμ, αλλά και πλούσιων εκδηλώσεων που έγιναν στον Τύρναβο, στον Αμπελώνα και σε κάθε χωριό του Δήμου.

Ξεχωρίζουν ακόμη, η συντήρηση και επισκευή της Βρύσης Τυρνάβου, η δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης του Τυρνάβου, ενός νέου κλειστού προπονητηρίου κολύμβησης με χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια. Όπως ακόμη επισκευές και συντηρήσεις σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων που έγιναν και σχεδιάζονται να γίνουν. Νέα γήπεδα και χώροι άθλησης στα δύο αστικά κέντρα και τα χωριά, συντήρηση πλατειών και κρασπέδων που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Για τα αδέσποτα επιταχύναμε τις διαδικασίες για την κτηνιατρική κλινική- καταφύγιο μικρών ζώων και την προμήθειας οχήματος περισυλλογής.

Άμεσα ξεκινά η συντήρηση και επισκευή στο ΚΑΠΗ Τυρνάβου, που ήταν κλειστό για χρόνια και το ίδιο συμβαίνει με το κτίριο στο Άλσος του Αγίου Γεωργίου στον Αμπελώνα.

Στα σκαριά είναι ο ορισμός αναδόχου για την επισκευή και αποκατάσταση του Εμμανουήλειου Πνευματικού Κέντρου και του Δελήχειου στο Δαμάσι.
Εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις στην ΔΕΥΑΤ 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για αντικατάσταση δικτύων ομβρίων, ύδρευσης και αποχέτευσης όπως και για ασφαλτοστρώσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την απόφαση ένταξης 3,7 εκατομμυρίων για να ξαναφτιαχτεί ο Βιολογικός καθαρισμός του Αμπελώνα που καταστράφηκε από τον Ντάνιελ λίγο πριν μπει σε λειτουργία.

Η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης επίσης δεν δίστασε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με τα δημοτικά σφαγεία που τελούν σε εκκαθάριση από το 2018 και λειτουργούσαν έως πρόσφατα απασχολώντας μάλιστα έξι εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση της εκκαθάρισης θα έπρεπε να είχαν περάσει στο Δήμο. Τα σφαγεία πλέον έκλεισαν, οι εργαζόμενοι πέρασαν σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο, και το ίδιο ζήτημα της ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης έχει δρομολογηθεί τη στιγμή που αυτή θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, μέσα σε 3 χρόνια.

Λύση δόθηκε με συντονισμένες ενέργειες και στο θέμα με το Σχολικό Συγκρότημα Στρατοπέδου «Σχοινά», το οποίο καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου Δένδρων- Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων που πλήγηκε από τον σεισμό, με διαγραφή οφειλών 120.000 ευρώ και δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του για όσο χρειαστεί. Και ακόμη την εξασφάλιση δημιουργίας νέων σχολικών εγκαταστάσεων στα Δένδρα- Πλατανούλια.

Για το ζήτημα των σχολείων, το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή βγαίνει μπροστά για συσσωρευμένα προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργίας τους, ειδικά φέτος με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Ήδη προγραμματίστηκε για την Πέμπτη μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμ για τα σχολεία του Τυρνάβου και θα ακολουθήσουν και άλλες όπως στον Αμπελώνα.

Όλα τα παραπάνω, δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των ίδιων των δημοτών, του υπάρχοντος δυναμικού στο δήμο, η οργανωτικότητα και το σχέδιο της δημοτικής αρχής.

Το επόμενο διάστημα η προσοχή μας θα στραφεί στην σύνταξη του προϋπολογισμού, στην τιμολογιακή πολιτική με ορίζοντα την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, στα σχολεία, στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, συνολικά να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των παιδιών και της νεολαίας, η κοινωνική μας πολιτική, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η παραπέρα βελτίωση στο ζήτημα της καθαριότητας, διεκδικώντας επάρκεια σε προσωπικό, ενίσχυση της πρόληψης στην πολιτική προστασία, μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, αποτελούν ταυτόσημα στοιχεία της πολιτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης ως δημοτικής αρχής στο Δήμο Τυρνάβου.

Με σύμμαχο τους εργαζόμενους του δήμου και τους δημότες μας, συνεχίζουμε προσανατολισμένοι σε σχεδιασμούς και έργα, παράλληλα με τις διεκδικήσεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των κατοίκων, κάνοντας ο,τι περνάει από το χέρι μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ