Το 3ο ΕΠΑΛ Λάρισας επισκέφτηκε την έκθεση Daniel στο Χατζηγιάννειο

Στο πλαίσιο του μαθήματος φωτογραφίας του τμήματος Καλλιτεχνικών του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας έγινε η επίσκεψη στην έκθεση των Λαρισαίων Φωτορεπόρτερ με την καταιγίδα Daniel τις πλημμύρες που ακολούθησαν στην περιοχή και τα επακόλουθα .

Επισημάνθηκε ο κοινωνικός χαρακτήρας αυτής της έκθεσης Φωτογραφίας και οι ιδιότητες των φωτορεπόρτερ και του φωτορεπορτάζ με τα άλλα είδη φωτογραφίας.
Συζητήθηκαν οι τρόποι προσέγγισης στους ανθρώπους και οι λεπτές διαφορές μεταξύ της εικόνας ως θέαμα στην καταναλωτική κοινωνία και της κοινωνικής προσέγγισης.


Επισημάνθηκε πως λειτουργουν οι εικόνες σε μια αίθουσα τυπωμένες ως ενότητα και η διαφορά με την χρήση τους στις ειδήσεις και στο διαδίκτυο σε μια οθόνη ως άυλη πραγματικότητα .Επίσης τονίστηκε η διαφορά fake ψεύτικης στημένης εικόνας με τον ρεαλισμό του φωτορεπορτάζ και η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μέσα απο την ματιά και την εν γένει στάση του φωτορεπόρτερ.
Η έκθεση φωτογραφίας Daniel περιέχει 54 τυπωμένες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους σε ενιαία θεματική ενότητα από 9 Λαρισαίους φωτορεπόρτερ .

Οι φωτορεπόρτερ φωτογράφισαν όλο τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023 από την στιγμή που ξεκίνησε την καταιγίδα Daniel καθώς και τις πλημμύρες που ακολούθησαν και χτύπησαν την Θεσσαλία .Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν εικόνες συνολικά απο το θέμα και τις πτυχές του . Απο την αγριαδα της φύσης ,το τοπίο που άλλαξε,την πλημμυρισμένη Λάρισα ,και τον κάμπο ,τον αγώνα των διασωστών εθελοντών και αλληλέγγυων ,τις καταστροφές που συνέβησαν,την αγωνία των κατοικων να επιβιώσουν εκείνη την καταστροφική περίοδο, την μαχη με την λάσπη καθώς και σημειολογικές –συμβολικές φωτογραφίες.


Η έκθεση φωτογραφίας έχει κοινωνικό σκοπό περάν του προφανές δηλαδή την αναμνηση που είναι στοιχείο του ίδιου του φωτογραφίκού μέσου.
Να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές και να μην αναγκαστουμε να ξαναφωτογραφίσουμε τέτοιες καταστροφές .Ευχόμαστε οι φωτογραφίες μας να μην επαναληφθουν αλλά να μεινουν στην ιστορία ως παρακαταθήκη και ιστορική μνήμη με πολλάπλά διδάγματα και αποδέκτες.
Λιγες μέρες έμειναν για όσους θέλουν να επισκεφτούν την έκθεση.
Η έκθεση συνεχίζεται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο του Δημου Λαρισαίων στην αίθουσα Τάκης Τλούπας στον δεύτερο όροφο με ώρες λειτουργίας 11-1 μιση το πρωί και 5 -8 μιση το απόγευμα.


Η έκθεση μετά την παράταση λειτουργίας της θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου .
Καλουνται όσοι φορείς,σύλλογοι σχολεία και ομάδες θελήσουν να την επισκεφτουν να συνενοηθούν ωστε να υπάρξει ξενάγηση στα τηλέφωνα
Ντόμαλης Απόστολος 6973303592
Καστανάρας Δημήτρης 6947408190
Μαντζιαρης Κων/νος 6944457545

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ