Η ψυχική υγεία από την Σουηδία στο Γυμνάσιο Λ.Τ Βερδικούσας

Δράση μέσω διαδικτυακής σύνδεσης πραγματοποίησε το σχολείο

Στις 16 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη, το Γυμνάσιο Λ.Τ Βερδικούσας φιλοξένησε, σε ανοικτή προς το κοινό εκδήλωση μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, τον ψυχίατρο κ. Δημήτριο Λιάμπο, έναν Έλληνα επιστήμονα που ζει στην Σουηδία και εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης Φάλουν.

Ο κ. Λιάμπος έχει σπουδάσει ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ απέκτησε τις δυο ειδικότητες της ψυχιατρικής και των εθισμών στην Σουηδία. Ο καλεσμένος του σχολείου με τον εξαιρετικό του τρόπο, μύησε στον κόσμο της ψυχικής υγείας και των εθισμών τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες όσο και τους γονείς αυτών καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, θέματα που απασχολούν όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο ομιλητής παρουσίασε με απλό και κατανοητό τρόπο τις σημαντικότερες ψυχιατρικές διαταραχές εστιάζοντας σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Μείζονες ψυχιατρικές ασθένειες: Η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή παρουσιάστηκαν αναλυτικά, με έμφαση στα συμπτώματα, τις αιτίες και τις θεραπείες τους.

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αναλύθηκαν, δίνοντάς μας μια καλύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των διαταραχών.

Εθισμοί: Ο κ. Λιάμπος μίλησε για τους πιο συνηθισμένους εθισμούς (αλκοόλ, τσιγάρο, τζόγος, διαδίκτυο, ναρκωτικά), εξηγώντας τους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτούς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την κοινωνική ζωή.

Ο κ. Λιάμπος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στις ψυχικές διαταραχές και τους εθισμούς. Επίσης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις διαθέσιμες θεραπείες και τις υπηρεσίες υποστήριξης που υπάρχουν.

Η διάλεξη του κ. Λιάμπου ήταν μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για τα δυο αυτά σημαντικά θέματα που δυστυχώς μαστίζουν τη σημερινή μας κοινωνία.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ακολούθησαν διαμορφωμένο πρόγραμμα αθλητικών και μουσικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της αφιέρωσης τεσσάρων ωρών στο θέμα της ψυχικής υγείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ