Το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Λιβαδίου στο Μόναχο της Γερμανίας για Κινητικότητα Erasmus+

Μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου – Λ. Τ. Λιβαδίου ταξίδεψαν στο Μόναχο της Γερμανίας υλοποιώντας στην ίδια μετακίνηση δύο κινητικότητες με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + από τις 13 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2024.
Φορέας υποδοχής ήταν το σχολείο Obermenzinger Gymnasium του Μονάχου. Εκεί οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στο σχολικό περιβάλλον του γερμανικού σχολείου, συναναστράφηκαν με συνομήλικους μαθητές και ενημερώθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζεται σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Παράλληλα βίωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία συμμετέχοντας κατά ομάδες σε δράσεις σχετικά με τη ρομποτική και την αειφορία.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε διαλέξεις από ειδικούς, βιωματικά εργαστήρια και πληθώρα επισκέψεων σε μουσεία, μνημεία και άλλα αξιοθέατα που συνδέονταν τόσο με τα αντικείμενα της ρομποτικής και της αειφορίας όσο και με τις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Βαυαρίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
 Οι μαθητές που συμμετείχαν στην κινητικότητα STEM υλοποίησαν καθοδηγούμενα εργαστήρια ρομποτικής, με τα οποία απέκτησαν την πρώτη τους εμπειρία στην κατασκευή και προγραμματισμό μικρών ρομποτικών κατασκευών. Στη συνέχεια παρουσίασαν τα έργα τους στους συμμαθητές τους.


Παράλληλα, οι μαθητές που συμμετείχαν στην κινητικότητα της αειφορίας πραγματοποίησαν εργαστήρια με τη χρήση του κουτιού Energy-Learning του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου αποκτήθηκε γνώση σχετικά με την ενέργεια σε πολλές διαστάσεις (αστροφυσική, φυσική), τη διαχείριση του νερού και την κλιματική αλλαγή.

 Ξενάγηση στην έκθεση στο Deutsches Museum, όπου οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν πώς η πανάρχαια ιδέα της λειτουργίας των μηχανών με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροδυναμικής, αιολικής κλπ.) αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Επιπλέον, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη συμβολή των μηχανών στον τομέα της ιατρικής, της έρευνας και της αειφορίας.
 Επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας και Βιομηχανίας στο Augsburg όπου οι μηχανές λειτουργούσαν αξιοποιώντας αποκλειστικά την υδραυλική ενέργεια. Εκεί αποκτήθηκε γνώση σχετικά με την προγραμματισμένη ύφανση και τη λειτουργία πλεκτικών μηχανών από το 1880 έως σήμερα ενώ διαπιστώθηκε η βιωσιμότητα στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.


 Επίσκεψη στο Μουσείο του Βασιλιά Όθωνα στο Ottobrunn , κατά την οποία εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις σχετικά με τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βαυαρίας, ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των συμμετεχόντων για τον φιλέλληνα βασιλιά της Ελλάδας.

 Επίσκεψη στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν την αγάπη και το θαυμασμό των ξένων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την επιρροή που αυτός άσκησε στην αρχιτεκτονική, στη γλυπτική και σε άλλες μορφές τέχνης στη συγκεκριμένη πόλη.

 Επιπλέον οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών λαών. Χρησιμοποίησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, εντυπωσιάστηκαν από την προτίμηση των κατοίκων σε φιλικά προς το περιβάλλον μεταφορικά μέσα, όπως το ποδήλατο και το τραμ, ενώ θαύμασαν την οικολογική συνείδηση των Γερμανών και τη συνέπειά τους στο μείζον θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων γενικότερα. Δεν έχασαν όμως και την ευκαιρία να γευτούν την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, καθώς και να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο βασιλικό θέατρο του Μονάχου, όπου απήλαυσαν μια μοναδική βραδιά όπερας.
Οι συμμετέχοντες μαθητές αναμένεται να υλοποιήσουν στη σχολική κοινότητα πολλαπλασιαστικές δράσεις προκειμένου να περιγράψουν την εμπειρία τους και να μεταφέρουν στους μαθητές όλου του σχολείου τη γνώση που απέκτησαν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ