Έχετε ξεκινήσει να τακτοποιείτε και να καθαρίζετε το σπίτι. Ξεσκονόπανο και ατμοκαθαριστής πήραν φωτιά. Αλλά σε ποια δωμάτια πήγατε; Την κουζίνα την κάνατε; Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο να το καθαρίσουμε, προχωράμε στο επόμενο, κάτι ξεχνάμε και γυρίζουμε πίσω. Τελικά επικρατεί ένα μπάχαλο και δεν είμαστε βέβαιοι για το τι κάναμε και τι όχι.
Το να καθαρίζουμε το σπίτι μπορεί να είναι μια κουραστική διαδικασία, ειδικά αν δεν είμαστε σίγουροι από που να ξεκινήσουμε. Ίσως ακούγεται εξεζητημένο, το να έχουμε σύστημα, όταν μιλάμε για καθαριότητα, αλλά κάθε άλλο παρά υπερβολή είναι.
Διαμορφώνοντας μια συστηματική προσέγγιση στην καθαριότητα διασφαλίζουμε, ότι καθαρίζονται όλα τα δωμάτια χωρίς να ξεχνάμε κάτι. Στον παρακάτω οδηγό θα δούμε τη σειρά με την οποία πρέπει να καθαρίζουμε ένα σπίτι, δωμάτιο ανά δωμάτιο. Έτσι θα έχουμε ένα απαστράπτον σπίτι κάθε φορά.
Ξεκινήστε από τα υπνοδωμάτια
Σύμφωνα με επαγγελματίες στην καθαριότητα η σωστή καθαριότητα ξεκινά από τα υπνοδωμάτια, καθώς είναι και οι πιο ιδιωτικοί και προσωπικοί χώροι του σπιτιού. Ιδού η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε:
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τα κρεβάτια σε κάθε δωμάτιο. Ισιώστε τα σεντόνια και στρώστε τις κουβέρτες, αφρατέψτε τα μαξιλάρια και σουλουπώστε το κρεβάτι για να δείχνει στρωμένο και προσεγμένο. Ξεσκονίστε όλες τις επιφάνειες, όπως το μπουντουάρ, τα ράδια και έπιπλα. Τέλος σκουπίστε χωρίς να παραλείψετε και τα σημεία κάτω από το κρεβάτι.
Μετακινηθείτε στο μπάνιο
Μπορεί ερχόμενοι σε αυτό το δωμάτιο η απλώστρα και το πλυντήριο να είναι τα πρώτα πράγματα, που σκέφτεστε. Πριν φτάσετε εκεί όμως φροντίστε να καθαρίσετε τον χώρο. Το κύριο αντικείμενο εργασίας σε ένα μπάνιο, όπως είναι σαφές, είναι η απολύμανση. Ξεκινήστε απολυμαίνοντας τη λεκάνη εσωτερικά και εξωτερικά, το καζανάκι και όλες τις δυσπρόσιτες περιοχές.
Μετά καθαρίστε και τρίψτε το ντους ή την μπανιέρα και τα πλακάκια του μπάνιου με ένα ήπιο καθαριστικό ή με κάποιο, που προορίζεται αποκλειστικά για το μπάνιο. Αφαιρέστε τα κατακάθια, που αφήνει το σαπούνι στον νιπτήρα και ελέγξτε τον χώρο για μούχλα λόγω υγρασίας.
Περάστε από κάθε σημείο για ένα αστραφτερό πέρασμα και καθαρίστε επιφάνειες, όπως τον νιπτήρα, τις βρύσες ή και ντουλάπια. Τέλος για επιπρόσθετη λάμψη περάστα τζάμια, γυάλινες επιφάνειες και φυσικά τον καθρέφτη.
Αφού το δωμάτιο είναι πεντακάθαρο, βάλτε κι ένα πλυντήριο, όσο θα συνεχίζετε τις δουλειές σας. Έτσι μέχρι να τελειώσετε τα ρούχα θα είναι έτοιμα να τα απλώσετε στην απλώστρα.
Ώρα για την κουζίνα
Η κουζίνα, όχι άδικα, χαρακτηρίζεται και ως η καρδιά του σπιτιού. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να είναι καθαρή και οργανωμένη. Ξεκινήστε λοιπόν πλένοντας πιάτα ή βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων. Αδειάστε τους πάγκους από περιττά αντικείμενα, αλλά και τον νεροχύτη, ώστε να έχετε έναν καθαρό χώρο εργασίας.
Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό και ένα στεγνό πανί για να καθαρίσετε πάγκους, τα μάτια της κουζίνας και διάφορες συσκευές. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε λεκέδες και ξεραμένα λίπη, που πέφτουν στο πάτωμα και πάρτε τη σφουγγαρίστρα ανά χείρας για να καθαρίσει ο χώρος. Εφόσον βρίσκεστε στο δωμάτιο κάντε ένα ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια της κουζίνας και πετάξτε τρόφιμα, που έχουν λήξει, καθαρίστε τα ράφια και τις επιφάνειες.
Καθαριότητα στο καθιστικό
Το ταξίδι στη φασίνα τελειώνει με την καθαριότητα του καθιστικού σας. Άλλωστε εδώ συγκεντρώνεται η οικογένεια για χαλάρωση και διασκέδαση. Εδώ καλό είναι ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
Ξεσκονίστε όλες τις επιφάνειες, περιλαμβανομένων επίπλων, ραφιών και ηλεκτρονικών συσκευών. Ένα πανάκι μικροϊνών θα κάνει θαύματα στον χώρο, καθώς εγκλωβίζει τη σκόνη αποτελεσματικά.
Τελειώστε σκουπίζοντας τα πατώματα και τα χαλιά, αφαιρώντας σκόνες, χώματα ή τρίχες κατοικιδίων. Χρησιμοποιήστε τις σκούπες εκείνες, που παίρνουν πανάκια μικροϊνών για να απομακρύνετε τις σκόνες κάτω από τα έπιπλα.
Χρήσιμες συμβουλές πριν ξεκινήσετε την καθαριότητα
- Καλό είναι πριν ξεκινήσετε με την καθαριότητα να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα σύνεργα για κάθε δωμάτια. Πανάκια μικροϊνών και ξεσκονόπανα, ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστρα αλλά και απολυμαντικά.
- Όταν ξεσκονίζετε, ξεκινήστε από ψηλά και κατεβείτε χαμηλά. Για παράδειγμα πρώτα ξεσκονίζετε τους ανεμιστήρες οροφής, μετά τα φώτα και ύστερα τα ράφια από πάνω προς τα κάτω.
- Ορίστε μια ορισμένη πορεία σε κάθε δωμάτιο για να μην πηγαινοέρχεστε ξεχνώντας διάφορα σημεία ενός δωματίου. Έτσι κινηθείτε από την αρχή του δωματίου και με τη φορά των δεικτών του ρολογιού ή ανάποδα, ώστε να έχετε έναν μπούσουλα.
Τέλος να θυμάστε, ότι υπάρχουν κάποιες δουλειές που γίνονται τακτικά, όπως το σιδέρωμα στη σιδερώστρα, το πλυντήριο, το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα. Υπάρχουν κάποιες εργασίες, που δεν είναι απαραίτητο να γίνονται σε καθημερινή βάση. Βάλτε ορισμένες μικροδουλειές στο πρόγραμμα μια φορά τον μήνα.
Είναι αυτές οι εργασίες, που κάνουν το σπίτι, όχι μόνο να είναι αλλά και να δείχνει καθαρό. Τέτοιες είναι το καθάρισμα από το κεφαλάρι του κρεβατιού, το ξεσκόνισμα των φωτιστικών και το σκούπισμα του καναπέ με το ειδικό σκουπάκι.
Image by rawpixel.com on Freepik