Διαγραφή του Αντ. Σαμαρά από τη ΝΔ αποφάσισε ο Κυρ. Μητσοτάκης επειδή ζήτησε παραίτηση Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά

Η χθεσινή παραίτηση του διευθυντή του ΥΠΕΞ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Έσκασε τελικά η βόμβα με τη διαγραφή Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προκαλείται έτσι ένα ντόμινο εσωκομματικών εξελίξεων.

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής προκάλεσαν αναβρασμό στο Μέγαρο Μαξίμου – ζυμώματα και τηλεφωνήματα μεταξύ συνεργατών και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες του in μεταφέρουν ένα κλίμα έντονων διεργασιών και σύμφωνα με πληροφορίες η κόκκινη γραμμή ήταν οι αναφορές του κ. Σαμαρά στα εθνικά θέματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, άσκησε εντονότατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή ως την καλύτερη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ρίχνει τα βέλη του στην κυβέρνηση αναφορικά με τη στάση της στα ελληνοτουρκικά.

Στην ερώτηση «Τι θα κάνετε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς προτείνει την Προεδρία της Δημοκρατίας;», ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά την παραίτηση Γεραπετρίτη

«Ομολογώ πώς δεν κατανοώ τη στρατηγική κυβέρνησης!», λέει ο Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα μετά από σχετική ερώτηση.

«Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο πρωθυπουργός…», επισημαίνει.

«Άλλο παράδοξο: Ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς ‘διάλογο’ με την Τουρκία λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις; Ποια είναι η ‘ευκαιρία’ που παρουσιάζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων; Πού στοχεύει η συνεχής επίκληση της ανάγκης ‘να δείξουμε γενναιότητα’;», αναρωτιέται ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…», τονίζει.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ζητά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος «κατευνασμός» των τουρκικών προκλήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να ‘στείλει σπίτι τους’ (σ.σ. ο πρωθυπουργός) όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία ‘ας χαρακτηριστούν και μειοδότες’! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».

Ο Κ. Καραμανλής

Οι φωτιές που άναψε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη φορά «μπήκαν» μέσω συνέντευξης και συγκεκριμένα στο Βήμα της Κυριακής. Το Μέγαρο Μαξίμου προς ώρας δεν σχολιάζει και στέκεται αμήχανο μπροστά σε μια νέα δήλωση – βόμβα του Αντώνη Σαμαρά.

Σε επικοινωνία που είχε το in με την πλευρά του κ. Καραμανλή τονίζεται ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως προσυνεννόηση. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν είχε ενημερωθεί. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απαντούν με το «κανένα σχόλιο» προς το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Σαμαρα και την πρόταση για ΠτΔ.

Η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή

Μέχρι και χθες, η απάντηση οποιαδήποτε γαλάζιου και κυβερνητικού στελέχους, σε ερώτημα διαγραφής, απέκλειε κάθε τέτοιο σενάριο.

Αυτό όμως δεν ισχύει για το «σήμερα». Διότι η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «Βήμα» ξύνει πληγές. Η νέα δημόσια παρέμβαση του άσπονδου εχθρού του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε νέο εκνευρισμό. Και μπορεί η συνέντευξη να έχει αρκετές βόμβες, αυτό που πονάει περισσότερο τον πρωθυπουργό και πληγώνει την εικόνα του προέδρου της ΝΔ είναι η συνεχής δημόσια κριτική για τα εθνικά θέματα και την πολιτική του Μαξίμου στα εξωτερικά θέματα.

Ωστόσο είναι και αυτό που έδωσε το πάτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαγραφή. Επικαλούμενος τα δηκτικά σχόλια του πρώην πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για τις βολές κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς». Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαγραφή του Σαμαρά οδηγός για εξελίξεις στη ΝΔ

Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί τον οδηγό εξελίξεων για το κόμμα και την ΝΔ καθώς η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου ενόψει ψήφισης προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσεχώς θα δώσει ένα σημαντικό τεστ. Αυτό του προϋπολογισμού του 2025. Εκεί θα έχει ενδιαφέρον να φανεί κατά πόσο η εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση διατηρείται από τους βουλευτές μετά την κίνηση του Μητσοτάκη να διαγράψει τον Σαμαρά.

Σε σχέση με το ορόσημο της ψήφισης του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν τον Οκτώβριο ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υπερψήφισή του, καθώς είναι ένας προϋπολογισμός που στόχο έχει η αύξηση των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερη από τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει και μένει να φανεί από την αντίδραση του Μαξίμου για τα λεγόμενα σου Αντώνη Σαμαρά.

Η προφητεία από το Μαξίμου για Σαμαρά και κινήσεις Μητσοτάκη

Το παρασκήνιο μάρτυρα τη σοβαρότητα της κατάστασης καθότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά νωρίς το Σάββατο. Ο ίδιος κράτησε στάση αναμονής, προκειμένου να μελετήσει την συνέντευξη και να ζυγίσει το πολιτικό κόστος της διαγραφής.

Πριν λίγες εβδομάδες, λοιπόν, ο κ Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε σχέση με την κριτική που ασκεί, επέμεινε στο ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών.

Ωστόσο, απάντησε και κάτι άλλο: ότι ειδικά για τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση είναι κάθετη, δεν θα δεχτεί fake news, ή επικίνδυνα σενάρια ενδοτισμού, επαναλαμβάνοντας ότι ειδικά στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση απαντά με πράξεις, δηλαδή την διπλωματική, γεωπολιτική και αμυντική ενίσχυση της χώρας.

Η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ

Των δηλώσεων Σαμαρά είχε προηγηθεί χθες η παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ πρέσβη Ρούσσου Κούνδουρου με πολλές βολές κατά του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη.

Όπως αναφέρει ο Ρ.Κούνδουρος στην επιστολή του που αποκάλυψε το pronews.gr στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και Χ.Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο ίδιος δεν εκλήθη στην συνάντηση αυτή και αυτό σε αναντιστοιχία με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Η επιστολή της παραίτησης

Όπως παράλληλα επισημαίνει ο πρέσβης δεν ελήφθησαν υπόψη από το ΥΠΕΞ κανένας προβληματισμός του ιδίου περί του υφιστάμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου,καίτοι ο ίδιος είχε εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του πριν την συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου.

Όπως φαίνεται από την επιστολή ο Ρ. Κούνδουρος ουσιαστικά με την παραίτησή του επιχειρεί να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» βλέποντας ότι ο «διάλογος» που εξελίσσεται βαίνει κατά των εθνικών συμφερόντων.

Ο Ρ.Κούνδουρος στην επιστολή του, τονίζει ότι «χάριν της γενικότερης εικόνας, προσθέτω ότι δεν εδόθη συνέχεια σε σειρά σοβαρών, κατά κρίση υπογράφοντος, ζητημάτων ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, οποία υποβλήθηκαν εγγράφως».

Σε άλλο σημείο ο παραιτηθείς διπλωμάτης καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έλλειψη ενημέρωσης ή ολοκληρωμένης συζήτησης μαζί του ως προς τους χειρισμούς ή της διαμόρφωσης πλαισίου επί άλλων σημαντικών ζητημάτων που αφορούσαν ευθέως την Α’ Γενική Διεύθυνση του υπουργείου.

Ετσι, καταλήγει ότι με αυτά τα δεδομένα καθίσταται προβληματική η άσκηση των καθηκόντων του Α’ Γενικού Διευθυντή «περιλαμβανομένης και της επικοινωνίας με ομολόγους μου τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν ευλόγως ερωτήσεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα».

Με πληροφορίες από in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ