Δείτε την ανακοίνωση του δήμου Τυρνάβου για τη σημερινή σύσκεψη στο δημαρχείο
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Τυρνάβου, μετά από πρόσκληση του Δήμου Τυρνάβου και της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων, με θέμα «Η πορεία της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου- Διεκδικήσεις και παραπέρα οργάνωση του αγώνα».
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίουκατακλύστηκε από κόσμο, με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει καθώς τρεισήμισι χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στις ζωές των κατοίκων των χωριών.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αθανάσιος- Σάμερ Αμάρι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και σεισμόπληκτοι από το Δαμάσι, τα Πλατανούλια, τα Δένδρα, το Βρυότοπο, ενώ μαζική ήταν η παρουσία από τα χωριά της Ελασσόνας, το Μεσοχώρι, το Αμούρι και το Ζάρκο Τρικάλων.
Την εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα θίγοντας ιδιαίτερα τις καθυστερήσεις στις αποκαταταστάσεις. Παράλληλα προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με ενέργειες και κινήσεις της δημοτικής αρχής.
Στο τέλος της σύσκεψης στην οποία μίλησαν,οι Πρόεδροι των Κοινότητων Δαμασίου και Αμουρίου, μέλη της Επιτροπής, μηχανικοί, και πολλοί κάτοικοι, διαμορφώθηκε επικαιροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων.
Παράλληλα αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στο γραφείο της ΔΑΕΦΚ στη Λάρισα, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις στις 10.00 στα σεισμόπληκτα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.
Εκ μέρους της Επιτροπής και του Δήμου Τυρνάβου απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, σε όλους τους σεισμοπαθείς αλλά και τους τοπικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και τη στήριξή τους στα αιτήματα.
Η εισήγηση του Δημάρχου Τυρνάβου
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε την αποψινή σύσκεψη, από κοινού με την επιτροπή σεισμοπλήκτων, ως ένα ακόμη βήμα στον αγώνα να προβάλουμε το πρόβλημα και να παλέψουμε για να υπάρξουν λύσεις.
Το «όπου φτωχός και η μοίρα του», είναι μια πραγματικότητα. Όμως το να κλαίμε τη μοίρα μας δεν είναι επιλογή. Και δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, ούτε οι λύσεις θα δοθούν από μόνες τους.
Ξέρουμε, έχουμε καθαρό δηλαδή, ότι ο λαός μπορεί και πρέπει να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Και αυτό δεν θα γίνει αν δεν ματώσουμε στην κυριολεξία. Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε, για να συνεχίσουν οι σεισμοπαθείς να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Να πάρουν τη ζωή τους επιτέλους πίσω, όπως έγραφε και εκείνο το πανό στην κινητοποίηση που οργανώσαμε στις 2 του Μάρτη, στα 3 χρόνια από το σεισμό.
Σήμερα, και ενώ βαδίζουμε προς τον 4οχρόνο, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Το ότι αποδείχθηκαν κούφιες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούριων σπιτιών», και «πλήρη αποκατάσταση» των πληγέντων, είναι μια πραγματικότητα.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να ήταν και διαφορετικά, αφού ένα κράτος που έχει και βρίσκει για εξοπλισμούς και φρεγάτες, για τις ανάγκες της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ή για τους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να στηρίξει την αποκατάσταση των ζωών των ανθρώπων του, γιατί αποτελούν «κόστος».
Έτσι είναι αγαπητοί φίλες και φίλοι, δυστυχώς.
Γι’ αυτό και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, παρά μέσα από τον αγώνα και την αλληλεγγύη να ανοίξουμε το δρόμο για να λυθούν προβλήματα. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων.
Και εμείς σαν δημοτική αρχή, θα είμαστε μπροστά, με όση φωνή και δύναμη έχουμε, για να ανοίξει ο δρόμος της δικαίωσης για τους συμπολίτες μας, πάλι θα το πω, μέσα από τα δικά τους χέρια. Μέσα από το δικό τους αγώνα, γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό.
Κοντά στα 4 χρόνια, οι σεισμόπληκτοι μένουν ακόμη στα κοντέινερ, ολόκληρες οικογένειες σε κλουβιά να το πούμε απλά, ζώντας τον εφιάλτη εκτεθειμένοι είτε στο κρύο είτε στη ζέστη.
Από τα σπίτια που πληγώθηκαν, ελάχιστα έχουν επισκευαστεί. Για να μην πούμε για την κατασκευή των καινούργιων.
Και πως να γίνει αυτό, καθώς υπάρχουν μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ τα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο της επιδότησης δεν φτάνει πουθενά για πουθενά, τη στιγμή που οι τιμές στα οικοδομικά υλικά έχουν εκτοξευτεί.
Μαζί με τα ζητήματα των αποζημιώσεων, χρειάζεται να επιλυθούν κι όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γιατί εδώ έχει παραγίνει το κακό. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να χάνονται έγγραφα των σεισμόπληκτων και τώρα να ζητάνε τα ίδια έγγραφα από τους πληγέντες που μένουν τρία χρόνια σε κοντέινερ. Να έχουν εγκριθεί μόνο το 10% των αδειών περίπου, ενώ τα ποσά που δόθηκαν ως προκαταβολή για να χτιστούν τα καινούρια σπίτια είναι ψίχουλα.
Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τα καινούργια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% του κόστους από το κράτος και το υπόλοιπο από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ μετά από πολλούς μήνες δόθηκε και μια προκαταβολή, έως 14.000 ευρώ για τα «κόκκινα» και έως 8.000 για τα «κίτρινα». Με τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν αφού το έχουμε ξαναπεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σεισμόπληκτων και των μηχανικών, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, βλέπουμετις αρνήσεις των τραπεζών, που δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν αυστηρά κριτήρια (ηλικιακά, εισοδηματικά) αποκλείοντας πολλούς από αυτούς.
Θα αναφερθώ στο πλαίσιο, γιατί έτσι απαντάει πολλές φορές ο υπουργός. Ότι λέει ο νόμος. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν υποστεί την ολοκληρωτική καταστροφή, έχουν χάσει τα πάντα, να υπάρχει νόμος που να τους λέει: …Ότι έγινε, έγινε, τώρα βρείτε τα με τις τράπεζες. Θα σας επιδοτήσει το κράτος, και τα άλλα δικά σας, και όλη η διαδικασία μέσα από το τραπεζικό σύστημα που κάποτε μοίραζε αφειδώς και εδώ βλέπει κριτήρια και αριθμούς. Το κέρδος βλέπει, αυτό βλέπει η τράπεζα.
Το προσωπικό που διαθέτει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) είναι λιγοστό, και ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη του ’23 στη Θεσσαλία. Θα πρέπει να λυθεί.Όπως και με το ΕΝΦΙΑ.
Για να μην πούμε για τα άλλα χωριά, και της Ελασσόνας, όπου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τους φίλους από την Ελασσόνα που βρίσκονται εδώ μαζί μας, να είμαστε σε συντονισμό και με κοινά βήματα στον αγώνα.
Στο Δήμο Τυρνάβου, εκκρεμεί ακόμη η κατεδάφιση 60 κτιρίων, για τα οποία απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 210.000 ευρώ το οποίο παρά τις δεσμεύσεις δεν έχει αποδοθεί ακόμη προς το Δήμο. Έχουμε υποβάλλει γραπτό αίτημα εδώ και 5 μήνες, προς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ακόμη περιμένουμε.
Σε αυτό το θέμα, με ιδία έσοδα, με δική μας πρωτοβουλία και ευθύνη θα προχωρήσουμε με κατεδαφίσεις σχολικών μονάδων. Δεν θα περιμένουμε άλλο.
Και αυτό παρά την γενική κατάσταση που επικρατεί και αφορά τους δήμους, όχι μόνο το δήμο Τυρνάβου με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ανεπαρκές προσωπικό και ελλιπή χρηματοδότηση. Γνωρίζετε για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και χρηματοδοτήσεις και την απόδοση των παρακρατηθέντων προς τους δήμους.
Την Τετάρτη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, ο Δήμος θα κλείσει. Συντασσόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, ενώνουμε τη φωνή μας, ενάντια στην ακρίβεια, στους φουσκωμένους λογαριασμούς, για την κατάσταση στην υγεία- στην παιδεία, ενάντια στην πολεμική εμπλοκή.
Είδατε τι έγινε, με το κονβόι με 5 νταλίκες γεμάτες πυρομαχικά από την ΠΑΠ του Δαμασίου, που είχαν το θράσος μέρα μεσημέρι να περάσουν μέσα από τον Τύρναβο για να πάνε στην Ουκρανία. Πυρομαχικά πληρωμένα με αίμα από τον ελληνικό λαό, για την ασφάλεια της χώρας, έγιναν πεσκέσι από την κυβέρνηση για το ναζιστικό καθεστώς του Ζελένσκι και για τα παιχνίδια με τη φωτιά του ΝΑΤΟ. Στοχοποιώντας τη χώρα, και βάζοντάς την σε περιπέτειες.
Σας καλούμε και εσάς, λοιπόν, στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου στις 11 το πρωί της Τετάρτης, για να διατρανώσουμε και τα αιτήματα των σεισμόπληκτων, δεμένα άλλωστε με όσα άλλα αντιμετωπίζετε καθημερινά και εσείς, ως εργαζόμενοι και ως άνθρωποι μιας κοινωνίας για την οποία είμαστε νούμερα και αριθμοί.
Άλλωστε όλα τα παραπάνω είναι κοινά. Μας αφορούν όλους. Μας αφορούν οι χαμηλοί μισθοί, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, κοντά επηρεάζεται και το εμπόριο, το οποίο πλήττεται από τα χαράτσια και τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, οι αγρότες που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, με τεράστια κόστη και τιμές στον κατήφορο.
Και εδώ είναι διπλό το βάρος.
Να είσαι και σεισμόπληκτος και ενώ προσπαθείς να σταθείς στα πόδια σου, να έχεις τη γραφειοκρατία, τη χαρτούρα, και από πάνω την κυβερνητική πολιτική που εξανεμίζει τα όποια λαϊκά εισοδήματα με την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής. Που υποβαθμίζει την δημόσια υγεία και πρόληψη με την απαξίωση στις δομές υγείας. Που βάζει φραγμούς στην δημόσια παιδεία, μόρφωση και επαγγελματική προοπτική των παιδιών μας.
Καλή δύναμη σε όλους, με τον αγώνα μας θα τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, για την ικανοποίηση των αναγκών μας.