Η φαντασία και η επινοητικότητα των κλεφτών δεν σταματά. Ο κίνδυνος να σας αφαιρέσουν χρήματα την ώρα που εσείς θα προσπαθείτε να κάνετε ανάληψη από το ATM μεγαλώνει…
Δείτε τον οδηγό επιβίωσης, όπως συντάχθηκε με τη βοήθεια τραπεζικών στελεχών τα μάτια των οποίων έχουν δει πολλά.
Προσοχή στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, οι επιτήδειοι καιροφυλακτούν. Λόγω κρίσης, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων απάτης, αφού οι «σπείρες» αναζητούν τρόπους να αποσπάσουν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως είναι τα ΡΙΝ και τα στοιχεία της μαγνητικής επιφάνειας).
Στην Ελλάδα η ετήσια λεία από ηλεκτρονικές απάτες είναι της τάξης των 7 με 8 εκατ ευρώ, ωστόσο εμφανίζει ανοδική τάση, ενώ διαρκώς νέα «κόλπα» εφαρμόζουν οι σπείρες των επιτηδείων.
Πρόσφατα μία σπείρα που εξαρθρώθηκε χρησιμοποιούσε μεταλλικές τάπες με τις οποίες «παγίδευε» την σχισμή εξόδου των χρημάτων του ΑΤΜ. Ο πελάτης έκανε κανονικά τη συναλλαγή, άκουγε και τον «ήχο του χρήματος» όταν μέτραγε τα χαρτονομίσματα το ΑΤΜ, όμως δεν τα έπαιρνε στα χέρια του. Tα χρήματα έμεναν μπλοκαρισμένα στην μεταλλική υποδοχή. Μόλις ο πελάτης-θύμα απομακρυνόταν από το ΑΤΜ, οι άνθρωποι της σπείρας αφαιρούσαν την μεταλλική τάπα και έπαιρναν το ρευστό
Και φυσικά, οι επιτήδειοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν τα παλιότερα κόλπα, που είναι η τοποθέτηση μικροσυσκευής στην υποδοχή της κάρτας για να διαβάσουν την μαγνητική ταινία, και η τοποθέτηση μικροκάμερας, ή διάφανης μεμβράνης στο πληκτρολόγιο για να διαβάσουν το ΡΙΝ.
Όμως μηχανισμούς «προστασίας» έχουν στήσει και οι τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τις e- απάτες. Με τους μηχανισμούς αυτούς μπορούν να παρακολουθούν όλες τις ύποπτες συναλλαγές και να μπλοκάρουν τις κάρτες.
Για παράδειγμα «ύποπτη» είναι η συναλλαγή, που εμφανίζει την κάρτα πελάτη να χρησιμοποιείται για ανάληψη μετρητών στην Αθήνα και μετά από 1 ώρα στην Λάρισα. Στην περίπτωση αυτή η κάρτα μπλοκάρεται αυτομάτως και ειδοποιείται ο κάτοχος τηλεφωνικά.
Τα βασικά σημεία προστασίας που πρέπει να τηρούν με ευλάβεια όλοι οι χρήστες καρτών είναι:
- Ποτέ δεν γράφουμε στην κάρτα το ΡΙΝ.
- Κάνουμε αναλήψεις από ΑΤΜ που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους τραπεζών.
- Πριν προχωρήσουμε στην πληκτρολόγηση του ΡΙΝ ελέγχουμε ότι δεν μας παρακολουθεί κανείς.
- Καλύπτουμε πάντα το πληκτρολόγιο με το χέρι μας ή με ένα χαρτί κλπ.
- Σε περίπτωση προβλήματος –πχ το ΑΤΜ μας κράτησε την κάρτα- ειδοποιούμε άμεσα την τράπεζα.
- Μην τσιμπήσετε το δόλωμα αν κάποιος σας πει «σας έπεσαν χρήματα» ενώ βρίσκεστε μπροστά στο ΑΤΜ, και ελέγξτε ότι έχετε στα χέρια σας τη «δική» σας κάρτα.
fpress.gr