Συνέντευξη της συγγραφέα στον Γιάννη Παιδή
Για το νέο της εγχείρημα τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Τα τριαντάφυλλα της συγνώμης» μιλά με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου αύριο στη Λάρισα η συγγραφέας Βασιλική Μαστακούρη, η οποία αναφέρεται στα ερεθίσματα που πήρε για να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου, μιλά για τη στήριξη που είχε αλλά και για τις δυσκολίες που συνάντησε ενώ στέλνει τα δικά της μηνύματα για το φλέγον θέμα της ελληνικής κοινωνίας που έχει να κάνει με την κακοποίηση και την έμφυλη βία.
Κα Μαστακούρη, έχετε ολοκληρώσει το πρώτο σας βιβλίο και ομολογουμένως πρόκειται για ένα αξιόλογο πόνημα που καθηλώνει τον αναγνώστη. Πότε ανακαλύψατε το συγγραφικό σας ταλέντο και πόσο δύσκολο ήταν να ολοκληρώσετε ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται ένα τόσο δύσκολο θέμα με πολλές πτυχές ;
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Παιδή για τα καλά σας λόγια . Η αλήθεια είναι πως η συγγραφή και η έκδοση ενός βιβλίου δεν αποτέλεσε ποτέ όνειρο μου. Πάντα, όμως , είχα την τάση από μικρή να δημιουργώ όμορφες ιστορίες και αργότερα σαν μητέρα, παραμύθια για τα παιδιά μου και τα ανίψια μου.
Το χάρισμα αυτό το κληρονόμησα από τον παππού μου και την ικανότητα ν γράφω από το μπαμπά μου.
Έτσι λοιπόν όλα ξεκίνησαν απρόσμενα όταν ένα απόγευμα στην αυλή του σπιτιού μου πάνω σε ένα τραπεζάκι βρήκα ένα χαρτί και ένα μολύβι. Νιώθοντας κάποια έντονα συναισθήματα, έγραψα την εισαγωγή . Τελειώνοντας και διαβάζοντας τι έγραψα, εμπνεύστηκα στη συνέχεια την ηρωίδα μου. Από τις πρώτες σελίδες κατάλαβα πια τι μου συνέβαινε…
Ήθελα απλά να γράψω ένα βιβλίο που θα μου άρεσε να το διαβάσω η ίδια σαν αναγνώστρια. Έτσι και έγινε.
Όσον αφορά τα θέματα που πραγματεύεται, είναι αντικειμενικά πολύ σοβαρά και επίκαιρα. Θα εστιάσω, όμως στα μεγαλύτερα κατά την άποψη μου. Το θέμα του βιασμού και το θέμα της συγχώρεσης .
Δεν σας κρύβω πως όταν περιέγραψα όλα αυτά τα γεγονότα, όπως τα βίωσε η ηρωίδα μου από την αρχή έως το τέλος του βιασμού της, αλλά και στην συνέχεια με τον τρόπο που αυτός σημάδεψε τη ζωή της, ήμουν πολύ θυμωμένη, αηδιασμένη και απογοητευμένη.
Σαν γυναίκα και σαν μητέρα με εξοργίζει και με τρομάζει αυτή η φρικαλεότητά της ίδιας της πράξης αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των θυμάτων από το κράτος και από την ίδια την κοινωνία.
Ακόμα και σήμερα δυστυχώς ακούμε τις φράσεις «πήγαινε γυρεύοντας «, «ας μη ντυνόταν έτσι», «άντρας είναι, τι να κάνει» και πολλές άλλες που ψιθυρίζονται και είναι κρίμα και από τις ίδιες τις γυναίκες .
Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πως στο θέμα του έρωτα το «όχι» είναι «όχι» και ποτέ «ναι». Θα πρέπει το κράτος να είναι υποστηρικτικό απέναντι στα θύματα και να παρέχει ψυχολογική και ηθική υποστήριξη με το να τιμωρεί επιτέλους όλα αυτά τα ανδρείκελα. Είναι αρκετά μεγάλο θέμα, όμως, θέλει όμως πολλή δουλειά και προσπάθεια για να τελειώσει κάποτε , που δεν πιστεύω, αυτή η ιστορία .
Τώρα , όσον αφορά το θέμα της συγχώρεσης , που πραγματεύεται το βιβλίο, είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Θα πρέπει κάποιος όντως μετανιωμένος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του προσπαθώντας έμπρακτα να πείσει τον άλλον να δεχθεί να αφήσει στην άκρη το θυμό και το μίσος, προκειμένου να τον συγχωρέσει. Μεγάλη ιστορία και αυτό. Γιατί, κακά τα ψέματα, η συγγνώμη και η συγχώρεση οδηγούν στη λύτρωση.
Μιλήστε μας για το βιβλίο σας , τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν σε αυτό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σ αυτό το πρώτο σας εγχείρημα.
Το βιβλίο μου είναι ένα έντονα συναισθηματικό μυθιστόρημα. Αναφέρεται σε ένα νέο κορίτσι, την Έλσα, η οποία ενώ μεγάλωσε σε ένα ήρεμο, γεμάτο αγάπη, προστατευτικό περιβάλλον, τρεις άντρες εισβάλλουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο στη ζωή της και τη σημαδεύουν ανεπανόρθωτα.
Τα θέματα που παρουσιάζει το βιβλίο μου θα έλεγα ότι είναι πολύ επίκαιρα και σοβαρά. Ο έρωτας, η αγάπη, η μετάνοια και η συγχώρεση είναι κάτι που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας. Επομένως δεν με δυσκόλεψε καθόλου να ασχοληθώ μαζί τους.
Τώρα όσον αφορά το θέμα του βιασμού, δεν σας κρύβω πως γράφοντας για ένα τέτοιο ζήτημα ένιωθα έντονα τα συναισθήματα της οργής, του θυμού και της απόγνωσης. Όλη αυτή η φρικαλεότητα του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που περιγράφεται και ο τρόπος αντιμετώπισής του, δυστυχώς είναι η άγρια και οδυνηρή θα έλεγα πραγματικότητα που βιώνουν κάποιες γυναίκες την σήμερον ημέρα , ενώ ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο τρόπος διαχείρισης της όλης κατάστασης τόσο από το κράτος όσο και από τις δομές του είναι πενιχρός έως και ανύπαρκτος .
Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα με οικογένεια και υποχρεώσεις να βρει χρόνο και να προχωρήσει στη συγγραφή ενός βιβλίου.
Γενικότερα το να βρει χρόνο μία γυναίκα με υποχρεώσεις δεν είναι κάτι εύκολο. Τα βράδια μου για να είμαι ειλικρινής ήταν ιδιαίτερα δημιουργικά. Είχα, όμως, και την υποστήριξη της οικογένειας μου, που χαίρονταν και καμάρωναν με το καινούριο μου ενδιαφέρον και με ωθούσαν να το συνεχίσω έως το τέλος, βλέποντας πως όλο αυτό το ταξίδι μέσα από την ιστορία μου, μου έκανε πολύ καλό ψυχολογικά, ιδιαίτερα στην εποχή του κορονοϊού
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον αφού αφήνετε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσετε με την συγγραφή και άλλων βιβλίων;
Για να πω την αλήθεια, μου αρέσει να ονειρεύομαι και να κάνω σχέδια για το μέλλον. Το να ονειρεύεσαι σημαίνει πως είσαι ζωντανός και δημιουργικός. Δεν σας κρύβω, λοιπόν, πως έχω ξεκινήσει ήδη το δεύτερο βιβλίο μου. Αναφέρεται σε μία άλλη εποχή και ζω τώρα νέες καταστάσεις και συναισθήματα μέσα από τους ήρωές μου. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο εξίσου συναρπαστικό και είμαι πολύ ενθουσιασμένη από την συγγραφή του. Τώρα όμως, αυτό που προέχει είναι η πρώτη μου αγάπη «Τα τριαντάφυλλα της Συγγνώμης» που ελπίζω να συνεπάρει και να ενθουσιάσει τους αναγνώστες τόσο, όσο ενθουσίασε και εμένα η διαδικασία δημιουργίας του. Για το επόμενο βιβλίο δεν βιάζομαι, γεγονός που δεν συνέβη ούτε με το πρώτο βιβλίο. Γενικότερα , είμαι ένας άνθρωπος , ο οποίος αφήνει τη ζωή να τον ταξιδέψει, ο Θεός ξέρει καλύτερα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για όλα. Μακάρι να πάνε όλα κατ’ευχήν και έχοντας υγεία όλοι όσοι αγαπώ να γίνομαι ολοένα και πιο δημιουργική .
Αύριο Σάββατο η παρουσίαση
Οι εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Βασιλικής Μαστακούρη «Τα τριαντάφυλλα της συγνώμης», αύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, στις 6,00 μ.μ. στο ΚΛΙΜΑΞ ,( Ηφαίστου 2 & Ε. Βενιζέλου)
Ομιλητής
Γιώργος Ραΐλης , οικονομολόγος-συγγραφέας
Ανάγνωση αποσπασμάτων
Πάνος Ανάργυρος , φιλόλογος
Συντονίζει
Γιώργος Τράντας, εκπαιδευτικός
Το βιβλίο
Ο Ιωνάς, ο Στράτος και ο Παύλος εισβάλλουν στη ζωή της Έλσας, ανατρέποντάς τη ριζικά ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η Έλσα, ένα κορίτσι από την επαρχία γεμάτο όνειρα, μεγαλωμένο μέσα στη θαλπωρή της οικογένειάς της, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζήσει μόνη της, αποδεχόμενη τον διορισμό της σε μια μεγάλη πόλη. Εκεί, μοιραίες συναντήσεις και ένας βιασμός σημαδεύουν τη ζωή της ανεπανόρθωτα, καταστρέφοντας τα όνειρά της με τον πιο σκληρό τρόπο.
Η επιστροφή στο πατρικό της, με τις κρυφές πληγές και τις ανομολόγητες αλήθειες να βαραίνουν την ψυχή της, μοιάζει να είναι η έσχατη λύση στο αδιέξοδό της. Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να χαράξει ένα νέο μονοπάτι, ανεξαρτήτως του κόστους; Θα μπορέσει, άραγε, να ονειρευτεί ξανά; Θα βρει η συγχώρεση τον δρόμο προς την αποδοχή και, τελικά, τη λύτρωση;
Η συγγραφέας
Η Βασιλική Μαστακούρη σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και είναι παντρεμένη με τρία παιδιά. Κατάγεται από το Γύθειο Λακωνίας και τον Αμπελώνα Λάρισας. Αγαπά την οικογένειά της, τη θάλασσα, τη μουσική και τον χορό, ενώ απολαμβάνει βόλτες με τις φίλες της και ένα καλό κρασί με ευχάριστη παρέα.
Είναι ρομαντική, αισιόδοξη και ονειροπόλα, με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για όσα έχει στη ζωή της. Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει ιστορίες με χαρούμενο τέλος και πιστεύει ότι ο κάθε άνθρωπος αξίζει να έχει ευκαιρίες για αλλαγή όταν το επιθυμεί.
Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο και αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο.