Γ. Λαμπρούλης: Η κατάσταση στην Υγεία θα επιδεινωθεί εξαιτίας της πολιτικής κόστους – οφέλους (VIDEO)

Προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στη δεδομένη στρατηγική της κυβέρνησης, ενταγμένος στην υποχρεωτική δημοσιονομική πειθαρχία του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να επιτευχθούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό τον στόχο υποτάσσονται τα μέτρα που αφορούν και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οπως τόνισε, συνεχίζεται η πολιτική κόστους-οφέλους που αντιμετωπίζει την Υγεία και το Φάρμακο ως εμπόρευμα, μειώνει τις κρατικές δαπάνες.

Η πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνει παραπέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού με τα μέτρα της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων, τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, τις ανατιμήσεις στα φάρμακα, τα πρόσθετα χαράτσια στις διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις, ανέφερε.

Ολα αυτά τα μέτρα, υπενθύμισε, γεννήθηκαν από τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που θεωρούν κόστος, τη λαϊκή υγεία. Κοινός παρανομαστής αυτής της πολιτικής, η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και των ματωμένων πλεονασμάτων. «Ολες οι κυβερνήσεις έχουν ως κριτήριο την προσαρμογή και λειτουργία της δημόσιας υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», επισήμανε.

Ο Γ. Λαμπρούλης πρόσθεσε πως αυτή η ίδια πολιτική του κόστους-οφέλους, είναι η αιτία για τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία, όπου καμία κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ προτεραιότητα στην κατασκευή των αναγκαίων για την προστασία του λαού αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων, αυτή η ίδια πολιτική του κόστους-οφέλους είναι που οδήγησε στο πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έχει ως κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας ενώ τις υποτιθέμενες παροχές προς τους εργαζόμενους, ο λαός και οι εργαζόμενοι τις πληρώνουν πολλαπλάσια με άλλο τρόπο. «Δίνετε ένα και παίρνετε δύο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την Υγεία, σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, για την κατανομή της δαπάνης για την Υγεία το κράτος συμμετείχε κατά 30% και οι ιδιωτικές δαπάνες, άμεσες και έμμεσες, κατά 70%, γεγονός που αντανακλά την πολιτική περιορισμού της κρατικής δαπάνης και ανάληψη του βάρους από τον λαό, πολιτική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και προϋποθέτει τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «λεφτόδεντρα υπάρχουν για τους μονοπωλιακούς ομίλους, χρήμα που το πληρώνει ο λαός πολλαπλάσια. Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα της εξουσίας των μονοπωλίων, ο λαός μπορεί ν’ αντιταχθεί, να απορρίψει τα αστικά κόμματα που έχουν κοινό πρόγραμμα την εμπορευματοποίηση της Υγείας και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ