Πόρισμα για το πρόβλημα της ηχορύπανσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος διαπιστώνει, μετά την εξέταση πολλών αναφορών πολιτών, παραβιάσεις της νομοθεσίας, την ανεπάρκεια του ισχύοντος νομικού πλαισίου, καθώς και την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση καταστημάτων από δήμους.Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε τα ακόλουθα:
– Οι δήμοι χορηγούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) άδειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την υπερσυγκέντρωση και την άμεση γειτνίασή τους με κατοικίες σε συγκεκριμένες περιοχές.
– Συγκεκριμένα καταστήματα εξακολουθούν να διαθέτουν άδειες, παρά τη διαπίστωση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
– Όταν διαπιστώνεται ηχορύπανση, παραβιάζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών λειτουργίας και μουσικής του καταστήματος. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει γενικά τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΚΥΕ, η οποία, όμως, στην πράξη δεν αξιοποιείται, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα των συγκεκριμένων παραβάσεων και του περιορισμένου αριθμού ελέγχων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτίμησε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα της ηχορύπανσης και πρότεινε:
– Τον υπολογισμό της στάθμης του θορύβου με ηχόμετρο, τόσο κατά τον προληπτικό έλεγχο, όσο και κατά τον έκτακτο και τακτικό υγειονομικό έλεγχο των ΚΥΕ.
– Τη ρητή πρόβλεψη, στο νομοθετικό πλαίσιο, ότι οι επιπτώσεις του θορύβου βλάπτουν τη δημόσια υγεία, ούτως ώστε να εκδίδονται από τον περιφερειάρχη οι αποφάσεις για την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας ΚΥΕ, σε περιπτώσεις συστηματικής πρόκλησης ηχορύπανσης.
– Την υποβολή τεχνικής έκθεσης, η οποία θα τεκμηριώνει τη μη πρόκληση ηχορύπανσης, σε περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτημα για χρήση μουσικής ακόμα και σε κλειστό χώρο, αλλά και όταν ζητείται παράταση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.
– Την πρόβλεψη της προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας ή/και παράτασης μουσικής, ως αυτοτελές μέτρο, ανάλογο με το μέγεθος της όχλησης.
– Το μείζον ζήτημα της παράλειψης καθορισμού χρήσεων γης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα, με τον καθορισμό τους από το ΥΠΕΚΑ, και βραχυπρόθεσμα, με την έκδοση των τοπικών κανονιστικών αποφάσεων από τους Δήμους, με τις οποίες θα τίθενται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας ΚΥΕ.
– Τέλος, την κωδικοποίηση και συστηματοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης ΚΥΕ.
newsit.gr