
Ένας ειδικός στη φιλοσοφία μοιράζεται τον «απλό αλλά βαθύ κανόνα» για να καταλάβεις αν κάποιος είναι καλός ή κακός άνθρωπος.
Έχεις γνωρίσει ποτέ κάποιον και αναρωτηθεί αν είναι ένας καλός άνθρωπος με μια σκανδαλιάρικη πλευρά ή ένας κακός άνθρωπος που μπορεί να δείξει γοητεία περιστασιακά; Το να καταλάβεις τον πραγματικό ηθικό χαρακτήρα κάποιου είναι σημαντικό, ειδικά αν πρόκειται να αρχίσεις μια ερωτική σχέση ή μια επαγγελματική συνεργασία. Είναι κρίσιμο να φτάσεις στον πυρήνα του ποιος/α είναι και να ξέρεις αν μπορείς να τον/την εμπιστευτείς.
Ο δημοφιλής φιλόσοφος του TikTok και αρθρογράφος στο Substack, Juan de Medeiros, μοιράστηκε πρόσφατα έναν εξαιρετικό τρόπο για να καταλάβεις αν κάποιος είναι καλός ή κακός. Το κριτήριό του για την ηθική κρίση των ανθρώπων βασίζεται σε ένα απόφθεγμα που αποδίδεται συχνά στον Γερμανό ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, μυθιστοριογράφο και διανοούμενο, Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, γνωστό για έργα όπως ο Φάουστ και τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου.
Πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος είναι καλός ή κακός άνθρωπος;
«Υπάρχει ένας αρκετά καλός δείκτης ότι κάποιος είναι κακός άνθρωπος – και αντίστροφα, ένας τρόπος να εντοπίσεις έναν καλό. Και αυτό βασίζεται σε έναν απλό κανόνα, μια ηθική ρήση του Γκαίτε, ο οποίος έγραψε: “Ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάποιον που είναι αγενής με ανθρώπους που δεν μπορούν να του προσφέρουν τίποτα”», είπε ο de Medeiros σε ένα βίντεο στο TikTok που έχει πάνω από 45.000 προβολές.
«Ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάποιον που είναι αγενής με ανθρώπους που δεν μπορούν να του προσφέρουν τίποτα.» – Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε
Ο de Medeiros έδωσε στη συνέχεια παραδείγματα από την καθημερινότητα για το πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος είναι καλός ή κακός. «Ένας κακός άνθρωπος είναι ψυχρός με αγνώστους, με ηλικιωμένους, με παιδιά, με εργαζομένους στην εξυπηρέτηση – με οποιονδήποτε δεν έχει λόγο να του τραβήξει την προσοχή, να τον εντυπωσιάσει», είπε. Αντίθετα, ένας καλός άνθρωπος φέρεται σε όλους το ίδιο, ανεξαρτήτως του τι μπορούν να του προσφέρουν. Είναι καλός για την ίδια την καλοσύνη, όχι για να αποκομίσει κάποιο όφελος.
“Ένας καλός άνθρωπος έχει μέσα του χάρη και τη μοιράζεται απλόχερα. Ένας καλός άνθρωπος φέρεται στους άλλους όπως θα ήθελε να του φέρονται“