Επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο  στην αλβανική πλευρά των συνόρων Αλβανίας-Ελλάδας

Μια γαλάζια λίμνη 138 μέτρων, σαν όνειρο

Ένας κρυμμένος κόσμος κάτω από την επιφάνεια της Αλβανίας μόλις αποκαλύφθηκε και είναι πιο εντυπωσιακός απ’ ό,τι φανταζόταν κανείς. Αυτή η υπόγεια λίμνη μπορεί να κρύβει μυστικά που θα αναδιαμορφώσουν την κατανόησή μας για τα μυστήρια της Γης.

Μια ανακάλυψη-ορόσημο έγινε στην περιοχή Βρομονέρ της νότιας Αλβανίας, όπου οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της μεγαλύτερης υπόγειας θερμικής λίμνης στον κόσμο.

Ονομάζεται Λίμνη Νευρώνας (Lake Neuron) και αυτός ο εντυπωσιακός όγκος νερού έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει σημαντικά τις γνώσεις μας για τα υπόγεια οικοσυστήματα και τις γεωλογικές διεργασίες.

Τοποθεσία και μέγεθος της Λίμνης Νευρώνας

Η ανακάλυψη της Λίμνης Νευρώνας επιβεβαιώθηκε από μια ομάδα Τσέχων επιστημόνων το 2021. Η λίμνη βρίσκεται στην κοιλάδα Βρομονέρ, στην αλβανική πλευρά των συνόρων Αλβανίας-Ελλάδας.

Η λίμνη έχει μήκος 138,3 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και περίμετρο 345 μέτρα. Περιέχει 8.355 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή περίπου όσο τρεις ολυμπιακές πισίνες.

Το μέγεθος και το βάθος της Λίμνης Νευρώνας την καθιστούν τη μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο.

Η διαδικασία της ανακάλυψης

Οι Τσέχοι ερευνητές εντόπισαν αρχικά μια υψηλή στήλη ατμού που αναδυόταν από μια βαθιά, κρυφή ρωγμή. Ο ατμός αυτός τους οδήγησε στην ανακάλυψη μιας άβυσσου βάθους 100 μέτρων, την οποία ονόμασαν “Ατμός “.

Στον πυθμένα αυτής της αβύσσου, εντόπισαν μια θερμική ροή και τη μεγάλη υπόγεια λίμνη. Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένη τεχνολογία για να χαρτογραφήσει το σύστημα των σπηλαίων και να επιβεβαιώσει τις διαστάσεις της λίμνης.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπούντα, φωτογράφο και μέλος της αποστολής, «Κατά την αρχική μας εξερεύνηση, δημιουργήσαμε έναν βασικό χάρτη με τον εξοπλισμό μας και καταλάβαμε αμέσως ότι είχαμε ανακαλύψει κάτι εξαιρετικό.»

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν κινητό σαρωτή LIDAR, ο οποίος τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του υπόγειου συστήματος σπηλαίων και να μετρήσουν με ακρίβεια το μέγεθος της λίμνης. Έτσι επιβεβαίωσαν με ακρίβεια τα αρχικά τους ευρήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ