Μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο μελών και φίλων της ΝΔ μίλησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ Λάρισας του κόμματος.
Ο κ. Μιχελάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι σε λίγο καιρό οι αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αφού θα έχουν τελειώσει τα μνημόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας ότι το 70% αυτού του πλεονάσματος θα επιστραφεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Ο υπουργός δεν άφησε ασχολίαστες τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει θέσεις εργασίας για όλους όσοι είναι σε διαθεσιμότητα, αν και άφησε να εννοηθεί ότι σίγουρα θα υπάρξουν και απολύσεις.
Ο Μ. Χαρακόπουλος
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος ο οποίος, αναφέρθηκε στην αλλαγή της διαδικασίας εκλογής των ευρωβουλευτών και στη σημασία των ευρωεκλογών σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η χώρα για να προχωρήσει στο μέλλον χρειάζεται τη δυναμική που θα της προσδώσουν τομές και μεταρρυθμίσεις. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Δείγμα αυτής της νέας αντίληψης θεωρώ και την καθιέρωση της σταυροδοσίας για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Η δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες των ανθρώπων που επιθυμούν να τους εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο μειώνει το χάσμα ανάμεσα στα όργανα της ΕΕ και τους πολίτες των κρατών. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν και οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν φαινόμενα διαπλοκής ή διακίνησης μαύρου πολικού χρήματος και θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση της εκλογής επί ίσοις όροις και με ξεκάθαρους κανόνες για όλους τους υποψηφίους. Οι πρόνοιες για την εκλογή των βουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου μπορεί να είναι ένα πρώτος “μπούσουλας”».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις λέγοντας: «Το επόμενο διάστημα πρέπει να κινηθούμε ακόμη πιο αποφασιστικά. Να προωθήσουμε ένα πλέγμα πραγματικών ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για το πολιτικό σύστημα. Και σαν τέτοιες αναφέρω:
- Την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για διακριτή αντιμετώπιση των μελών της κυβέρνησης από τη δικαιοσύνη.
- Την αλλαγή του νόμου για τη βουλευτική ασυλία.
- Την ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 ή την καθιέρωση δεύτερου νομοθετικού σώματος Γερουσίας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».