Εφηβος βουλευτής Λάρισας ο Νίκος Μπλάκος του ΓΕΛ Τυρνάβου

Ο Νίκος Μπλάκος, μαθητής της Β’ τάξης του ΓΕΛ Τυρνάβου, συμμετείχε ως έφηβος βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρισας στην ΚΘ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων.

Η Βουλή των Εφήβων – Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή είναι ένας θεσμός που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται το 1996, δίνοντας φωνή στους νέους της χώρας μας.

Η φετινή σύνοδος πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα και τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού. Συνολικά 300 μαθητές (όσοι και οι βουλευτές του κοινοβουλίου) έλαβαν μέρος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του έφηβου βουλευτή. Το θέμα της συνόδου ήταν «Στα όρια ενός κόσμου που διαρκώς αλλάζει» και κατά τη διάρκειά της οι έφηβοι βουλευτές ασχολήθηκαν με την έννοια των ορίων σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ο Νίκος Μπλάκος, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας με θέμα «Τα όρια στην Τέχνη», ένα φλέγον ζήτημα της κοινωνίας μας, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνόδου τις απόψεις του και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου/πορίσματος της ομάδας του, το οποίο αναγνώστηκε την τελευταία μέρα της Συνόδου.

Κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αποτέλεσε τον εμπνευστή και συνδημιουργό της πρώτης καίριας ερώτησης η οποία τέθηκε στον υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Ιάσωνα Φωτήλα. Η ερώτηση αφορούσε στα όρια που θέτει η πολιτεία στην τέχνη και τα κριτήρια επιλογής των έργων που παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα θεωρήθηκε η αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και το ενδεχόμενο συμπερίληψης ή μη έργων τεχνητής νοημοσύνης σε εκθέσεις. Άξιο αναφοράς είναι πως η ερώτηση αυτή επιλέχθηκε μέσω ψηφοφορίας μεταξύ άλλων ερωτήσεων, και εκφωνήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Παράλληλα, στον χρόνο που δόθηκε σε περιορισμένο αριθμό εφήβων βουλευτών για επιπλέον ερωτήσεις, ο μαθητής του ΓΕΛ Τυρνάβου ζήτησε και έλαβε τον λόγο απευθύνοντας ο ίδιος ερώτηση στον υφυπουργό Πολιτισμού αναφορικά με την διαφύλαξη των παραδόσεων μέσω της νέας γενιάς και της εκπαίδευσης και τον ρόλο της ελληνικής κλασικής τέχνης στη διαδικασία αυτή, μια ερώτηση που οδήγησε σε γόνιμο προβληματισμό μεταξύ των παρευρισκομένων.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είχε την ευκαιρία συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, την υπουργό και τον υφυπουργό παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη και κ. Νίκο Παπαϊωάννου, τον υφυπουργό πολιτισμού, κ. Ιάσωνα Φωτήλα, την πρόεδρο του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς επίσης και με άλλους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής της Βουλής και ειδικούς επιστήμονες.

Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Τυρνάβου συγχαίρουν τον Νίκο Μπλάκο για την αντάξια εκπροσώπηση και την ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή του καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, η οποία αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Την επίβλεψη του προγράμματος κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαν οι καθηγήτριες Αποστολάκη Κωνσταντίνα και Τσιάκα Βασιλική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ