Ο υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Θ. Ψύρρα
Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμά Ψύρρα, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα προβλήματα στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή.
Σύμφωνα με το βουλευτή: “ Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή της Λάρισας λειτούργησε το Νοέμβρη του 1911 και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας και πρακτικής”. Ο κ Ψύρρας επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή α) μακρόχρονη αποψίλωση της μεγάλης κτηματικής περιουσίας της σχολής. Από τα 2500 στρέμματα του κληροδοτήματος Αβέρωφ, σήμερα απομένουν 600 στρέμματα, τα οποία ενδέχεται να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ και έτσι να χαθεί ένας σημαντικός πόρος που τροφοδοτεί οικονομικά την εκπαίδευση των νέων αγροτών, β) εγκατάλειψη από την πολιτεία της προσπάθειας να συντηρηθούν τα κτίρια της σχολής που από το 1923 έχουν κριθεί διατηρητέα. Πρόκειται για 43 κτίρια που χρήζουν άμεσης αναπαλαίωσης, γ) έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που εμποδίζει την αποδοτική λειτουργία των δύο σχολών που λειτουργούν (την αγροτικών μηχανημάτων και της ζωοτεχνίας), οι οποίες φιλοξενούν 100 σπουδαστές.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής για τα κτίρια ανέφερε ότι: « Ο όγκος των κτιρίων, η θέση τους στο χώρο, τα ιδιαίτερα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους συνθέτουν ένα σύνολο που είναι μοναδικό. Είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, όμως, τα σαράντα τρία κτίρια του συγκροτήματος απαιτούν άμεση συντήρηση. Οι σκεπές θέλουν αλλαγή, όπως και τα δίκτυα ύδρευσης, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι εσωτερικοί χώροι. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, τα κτίρια θα καταρρεύσουν και η Λάρισα θα χάσει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Μάλιστα, κατέθεσε μια σειρά από φωτογραφίες προκειμένου να φανεί η κατάσταση των κτιρίων. Ο κ. Ψύρρας πρότεινε “να εκπονηθούν ταχύτατα οι αναγκαίες μελέτες. Ο ρόλος του τοπικού ΤΕΕ, του διπλανού ΤΕΙ, πρέπει να είναι καθοριστικός, έτσι ώστε να ενταχθεί το σύνολο στο νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει να βρεθεί, βέβαια -ευχής έργο θα ήταν αυτό- ένας τρόπος συνεργασίας με το Δήμο της Λάρισας για να αξιοποιηθούν τα κτήρια, τα οποία -σημειωτέον- περιλαμβάνουν χώρους συνεδριάσεων, εστίασης, κοιτώνες. Δεν πρέπει να χαθούν αυτά τα πράγματα”.
Για το θέμα του προσωπικού ο κ. Ψύρρας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Σχολή να λειτουργεί μόνο με ωρομίσθιους και σημείωσε ότι “το 1990 η Σχολή είχε τριάντα μόνιμους υπαλλήλους, το 2013 μόνο τέσσερις και το 2014 θα απομείνουν δύο γιατί θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι”. Η πρόταση του Βουλευτή είναι “να μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πλεονάζοντες καθηγητές ειδικότητας -στη δευτεροβάθμια υπάρχουν γεωπόνοι, χημικοί, τεχνολόγοι, αλλά και βιβλιοθηκονόμοι- διότι στην Αβερώφειο Σχολή υπάρχει σημαντικότατο αρχείο και μία μοναδική γεωπονική βιβλιοθήκη”.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ψύρρας τόνισε ότι “το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στον οποίον πλέον ανήκει η ευθύνη λειτουργίας της Σχολής, πρέπει να αναλάβει δράση. Πρέπει να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να αξιοποιηθεί. Ο καιρός περνάει. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, κύριε Υπουργέ, η Αβερώφειος τελικά θα διαλυθεί”.
Μάλιστα, για να “πείσει” τον Υπουργό για την αναγκαιότητα της επιβίωσης της Γεωργικής Σχολής του δώρισε το βιβλίο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα άπτεται γενικότερα της εκπαίδευσης των σχολών που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια κι έχουν στόχο την επιμόρφωση σε αυτό το επίπεδο, το πολύ εξειδικευμένο και πρακτικό, νέων αγροτών, συνήθως αγροτών της περιοχής. Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτηριστικά είπε ότι “εμείς θα τα υποστηρίξουμε -και τα υποστηρίζουμε- αυτά. Ξέρω τις δυσκολίες που είχαν. Ξέρω τις δυσκολίες που είχε ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», συνολικά, γιατί είχε μείνει χωρίς νομικό πλαίσιο”. Επιχειρηματολογώντας ο Υπουργός τόνισε ότι “από τα δύο τμήματα που λειτουργούν, το μεν ένα είναι το μοναδικό που άπτεται της εκπαίδευσης των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τα γεωργικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτού του επιπέδου εκπαίδευση για έναν τόσο σημαντικό κλάδο, έναν κλάδο ο οποίος συνεχώς διευρύνεται, καθώς στη γεωργική πράξη συνεχώς μπαίνουν νέα μηχανήματα, νέες μορφές μηχανημάτων, τα οποία θέλουν συντήρηση κλπ.. Για παράδειγμα σας αναφέρω τα ψεκαστικά μηχανήματα που απαιτούν τώρα οι κανονισμοί να πιστοποιούνται. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και το επαγγελματικό τους μέλλον είναι λαμπρό και σίγουρο”.
Για τα κτίρια ο Υπουργός είπε ότι “εις ότι αφορά τις υπόλοιπες εκτάσεις και τα κτίριά τους, που είναι κομμάτι αυτής της διεργασίας, θα υποστηριχθούν γιατί είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των ανθρώπων”.
Ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι με το νομοσχέδιο για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που πρόκειται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή θα κοιτάξουμε να αναζωογονήσουμε τη Σχολή. Εν κατακλείδι, ο Υπουργός τόνισε ότι: “η εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση, πέραν της έρευνας και της καινοτομίας, είναι ελλείπων κρίκων αυτή τη στιγμή από τη γεωργία μας, όπως είναι και οι συμβουλές. Θεωρώ λάθος της πολιτείας κατά την προηγούμενη επταετία που δεν υποστήριξε αυτόν τον τομέα από τα επιχειρησιακά προγράμματα της γεωργίας”.