Ήταν η μεγαλύτερη πτώση μετεωρίτη στο φεγγάρι που έχει καταγραφεί ποτέ, και δημιούργησε μια τόσο ισχυρή λάμψη που θα μπορούσε εύκολα να την είχε δει κάποιος από τη Γη. Υπήρχε επίσης υστερολαμπή που κράτησε οκτώ δευτερόλεπτα…
Το γεγονός που κινηματογραφήθηκε από τα τηλεσκόπια στη νότια Ισπανία, που διευθύνει ο καθηγητής Jose Madiedo τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε γνωστό μόλις χτες από το περιοδικό Monthly Notices της Royal Astronomical Society. Ο καθηγητής Madiedo του Πανεπιστημίου της Huelva, δήλωσε: «Συνειδητοποίησα ότι είχα δει ένα πολύ σπάνιο και εξαιρετικό γεγονός.”
Ο μετεωρίτης χτύπησε τη Σελήνη στις 11 Σεπτεμβρίου, συντρίβοντας το Mare Nubium, μια αρχαία λεκάνη γεμάτη λάβα. Η λάμψη που προκλήθηκε από τον μετεωρίτη που εξατμίστηκε – ήταν τόσο φωτεινή όσο ο Πολικός Αστέρας. Ο καθένας στη Γη που έτυχε να κοιτάζει το φεγγάρι εκείνη τη στιγμή, θα την έβλεπε.
Ο καθηγητής Madiedo και ο Δρ Jose Ortiz, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας πιστεύουν ότι ο βράχος που έπεσε ζύγιζε περίπου 400 κιλά, και είχε μέχρι 1,4 μέτρα πλάτος. Ο αντίκτυπος του ήταν ισοδύναμος με έκρηξη 15 τόνων TNT και δημιούργησε έναν κρατήρα 40 μέτρων.
Παρόμοιου μεγέθους αντικείμενα που κατευθύνονται προς τη γη καίγονται στην ατμόσφαιρα. Αλλά η Σελήνη δεν έχει την ατμόσφαιρα της Γης που προλαβαίνει τις μικρές πέτρες από το διάστημα, πριν φτάσουν στην επιφάνεια της, γι αυτό και είναι γεμάτη κρατήρες.
Αλλά αν και οι πτώσεις μετεωριτών στη Σελήνη είναι συχνές, οι πιθανότητες να τις δούμε κατά τύχη είναι πολύ μικρές, γεγονός που καθιστά αυτές τις εικόνες τόσο εντυπωσιακές…