Επιμόρφωση μελών της ΕΕΠΕΚ στο Ταλίν της Εσθονίας!
Σύγχρονες Πρακτικές Εξ Αποστάσεως και Υβριδικής Εκπαίδευσης στα χέρια Ελλήνων Εκπαιδευτικών
Μια εξαιρετική εμπειρία επαγγελματικής ανάπτυξης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν Έλληνες εκπαιδευτικοί, μέλη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ), συμμετέχοντας στο 6ήμερο Ευρωπαϊκό Βιωματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Online Education: Blended, Remote, and Hybrid Learning», που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας κατά το χρονικό διάστημα 7 -Ιουλίου 2025.
Η συγκεκριμένη κινητικότητα των Ελλήνων Εκπαιδευτών Ενηλίκων εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπίστευσης της ΕΕΠΕΚ για το πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 1), του τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, η οποία χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ και είχε στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων των μελών της ΕΕΠΕΚ στην αξιοποίηση σύγχρονων μορφών διδασκαλίας. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζητήσεις και εργαστήρια, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν πρακτικές εξ αποστάσεως, μικτής και υβριδικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ΤΠΕ που καλλιεργούν την αυτονομία των μαθητών και ενισχύουν δεξιότητες οργάνωσης και διαχείρισης χρόνου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία θετικού μαθησιακού κλίματος μέσω ice-breakers, συνεργατικών ασκήσεων και συνεδριών αναστοχασμού, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν δικά τους μικτά σενάρια διδασκαλίας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών τους. Παράλληλα, η επαφή με διεθνείς συναδέλφους από διάφορες χώρες δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.
Εκτός από τις αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα του Ταλίν, περιηγούμενοι στη μεσαιωνική παλιά πόλη (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO), καθώς και σε πολιτιστικά κέντρα που αναδεικνύουν τη σύνδεση της Εσθονίας με την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία.
Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε ουσιαστικά το έργο της ΕΕΠΕΚ, η οποία επενδύει συνεχώς στην επαγγελματική εξέλιξη των μελών της και στην προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων στη διδασκαλία. Οι νέες γνώσεις και τεχνικές που αποκτήθηκαν θα αξιοποιηθούν σύντομα στην τάξη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ, Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, «η συμμετοχή στα προγράμματα ERASMUS+ αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ένωσή μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίζουμε συνεχώς το επιμορφωτικό μας έργο, να ενισχύουμε το ευρωπαϊκό προφίλ των Ελλήνων εκπαιδευτικών και να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες συνεργασίας και καινοτομίας».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕΠΕΚ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.eepek.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.