Ο Τύρναβος γιόρτασε την απελευθέρωσή του από τους ναζί
Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των φορέων και των σχολείων της πόλης γιορτάστηκε σήμερα η επέτειος της απελευθέρωσης του Τυρνάβου από τους ναζί στις 24 Οκτωβρίου 1944.
Η πομπή που σχηματίστηκε μπροστά στο δημαρχείο με τη συνοδεία της φιλαρμονικής κατευθύνθηκε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου έγιναν χαιρετισμοί και ομιλίες από τον δήμαρχο Στ. Τσικριτσή και τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Θ. Σερδένη.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος ανέφερε:
Φίλες και φίλοι, συμπληρώνονται σήμερα 81 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα όταν ο Τύρναβος, ύστερα από τέσσερα χρόνια φασιστικής κατοχής, ξαναβρήκε τη λευτεριά του.
Ήταν το πρωί της 24ης Οκτώβρη, όταν οι καμπάνες της πόλης χτυπούσαν χαρμόσυνα. Οι Γερμανοί εγκατέλειπαν άρον- άρον την περιοχή, κάτω από τη συνεχή πίεση των ανταρτών του ΕΛΑΣ που είχαν καταλάβει επίκαιρες θέσεις γύρω από τον Τύρναβο, στα περάσματα του Δαμασίου και της εθνικής οδού προς την Ελασσόνα και τη Λάρισα.
Η αποχώρησή τους συνδυάστηκε με σκληρές μάχες – στον Καράλλακα, στη Ροδιά, στο Αργυροπούλι, στα Δελέρια, στο Κασσιάνι, όπου η ανατίναξη των αποθηκών πυρομαχικών αποτέλεσε ένα από τα αποφασιστικά χτυπήματα του ΕΛΑΣ.
Οι δυνάμεις της Αντίστασης, μέσα από το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ, με τη στήριξη όλου του λαού, ανάγκασαν τον κατακτητή να εγκαταλείψει την πόλη ανοίγοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής.
Το τίμημα της λευτεριάς, βαρύ. Δεκάδες Τυρναβίτες – άμαχοι, εργάτες, αγρότες, γυναίκες και νέοι – εκτελέστηκαν ή δολοφονήθηκαν σε αντίποινα. Οι περιοχές των Σφαγείων, των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία, η γέφυρα του Τιταρήσιου, έγιναν τόποι μαρτυρίου.
Πάνω από 70 Τυρναβίτες και δεκάδες ακόμη από τα γύρω χωριά, έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.
Μέσα στη φωτιά της Κατοχής, ο λαός του Τυρνάβου έδειξε τι σημαίνει λαϊκή ενότητα και οργανωμένος αγώνας. Στα χρόνια εκείνα χτίστηκαν θεσμοί λαϊκής αυτοδιοίκησης, σχολεία, λαϊκά δικαστήρια, θεσμοί που απέδειξαν ότι ο λαός, όταν παίρνει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του, μπορεί να διαφεντεύει τον τόπο του.
Ο αγώνας εκείνων των χρόνων μάς διδάσκει πολλά και σήμερα.
Μας θυμίζει πως κανένας κατακτητής, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν είναι ανίκητος μπροστά στη δύναμη του αποφασισμένου λαού.
Και πως ο φασισμός, είτε με στολή είτε με κουστούμι, γεννιέται μέσα από την αδικία, την εκμετάλλευση και τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών.
Σήμερα, 81 χρόνια μετά, οι λαοί του κόσμου ξαναβρίσκονται σε σκοτεινά σύννεφα. Πόλεμοι μαίνονται στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, και σε δεκάδες άλλα μέτωπα με ανυπολόγιστα θύματα. Η χώρα μας εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με βάσεις, στρατεύματα και αποστολές, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμου.
Δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται για εξοπλισμούς, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τις ελλείψεις σε υγεία και παιδεία, ενώ οι νέοι μας αναγκάζονται να ξενιτεύονται.
Την ίδια στιγμή, οι φασιστικές και ρατσιστικές φωνές επιχειρούν ξανά να σηκώσουν κεφάλι, να σπείρουν το μίσος και τη διαίρεση.
Η απάντηση είναι μία: ο λαός ενωμένος, οργανωμένος, αποφασισμένος, μπορεί να βάλει φραγμό.
Όπως τότε, έτσι και τώρα, χρειάζεται να δυναμώσουμε τη συλλογική πάλη, την αλληλεγγύη, την ειρήνη.
Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι. Τους μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες του Τυρνάβου, που πότισαν με το αίμα τους τη γη αυτή και μας άφησαν βαριά παρακαταθήκη: να υπερασπιζόμαστε τη λευτεριά, να μην υποτασσόμαστε στην αδικία, να κρατάμε όρθιο τον λαό μας.
Ας σκύψουμε με σεβασμό στη μνήμη τους.
Αιώνια η δόξα και η τιμή στους ήρωες της Αντίστασης.
Ας γίνει ο αγώνας τους οδηγός για το μέλλον – για έναν κόσμο διαφορετικό, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Χωρίς πολέμους και δυστυχία.
Ζήτω η 24η Οκτώβρη 1944.
Ζήτω η Εθνική Αντίσταση!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

























