Γκρίνια και εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ

Ν. Παπανδρέου: «Η ποινικοποίηση διαφορετικών απόψεων δεν είναι μέρος της ταυτότητάς μας»

Η αιφνιδιστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να διαγράψει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαγραφή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφού μέσα στον Φεβρουάριο είχε διαγραφεί και ο βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης επειδή είχε προτείνει συνεργασία με τον διάβολο ή και με δικτατορικά καθεστώτα αν είναι προς όφελος της χώρας/

Η νέα διαγραφή όπως ήταν αναμενόμενο δημιουργεί εσωκομματικές τριβές και εσωστρέφεια αναδεικνύντας την κρίση που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζει μία παρατεταμένη στασιμότητα στα δημοσκοπικά ευρήματα και έρχεται λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος που κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο θετικών εξελίξεων ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ο πρόεδρος του κόμματος που λόγω της έντονης κριτικής που του ασκούν κορυφαία στελέχη, για την «κολλημένη βελόνα», αλλά και λόγω των αξιολογήσεων που κάνουν στον ίδιο οι πολίτες, όπως αυτές καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ότι είναι και ο ίδιος μέρος του προβλήματος στο «πράσινο στρατόπεδο», με τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου θέλησε να φορέσει το κοστούμι του αδιαμφισβήτητου ηγέτη του κόμματος στέλνοντας μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί αμφισβητήσεις τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, αλλά μάλλον φαίνεται να πετυχαίνει το αντίθετο.

Οι αντιδράσεις

Σο άκουσμα της διαγραφής Κωνσταντινόπουλου οι πρώτες αντιδράσεις ήλθαν από τους κ.κ. Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο, ενώ αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μιχάλης Κατρίνης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ευαγγελία Λιακούλη κ.ά. που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαν να μην έφταναν αυτοί ήλθες χθες και η δήλωση του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου ο οποός με το βάρος του ονόματος έστειλε ηχηρό μήνυμα στον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «Η ποινικοποίηση διαφορετικών απόψεων δεν είναι μέρος της ταυτότητάς μας»

Αναλυτικά η δήλωσή του είναι:

«Το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά, θεμελίωσε στην πράξη την αρχή της Δημοκρατίας στο εσωτερικό των κομμάτων στην Μεταπολίτευση.

Η έκφραση διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του, υπήρξε διαχρονικά πλούτος, που, όποτε τον επέλεξε, το οδήγησε μόνο σε νικηφόρες πορείες.

Αν η διατύπωση μίας διαφορετικής άποψης και δη σε περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου, ποινικοποιείται και οδηγεί αυτόματα σε διαγραφές, αυτό δεν είναι μέρος της ταυτότητάς μας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μονοπρόσωπο κόμμα. Έχει αρχές, αξίες και διαδικασίες. Εν προκειμένω έχει και ανάγκη ενότητας και διεύρυνσης, για την οποία θα μιλήσουμε άλλη στιγμή. Για τώρα όμως, σίγουρα δεν έχει ανάγκη συρρίκνωσης.»

Δείτε τις δηλώσεις

Χ. Δούκας: «Όλες οι απόψεις πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα»

Νωρίς το πρωί, ο Χάρης Δούκας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε μια περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου, πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις, ανεξαρτήτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτές». Στο ίδιο πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι «η πορεία προς τις καθοριστικές για το κόμμα μας βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από αποκλεισμούς ή περιορισμούς του πολιτικού λόγου».

Π. Γερουλάνος: «Χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και θεσμικότητα»

«Λυπάμαι πολύ για αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος από την Κρήτη, κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου. Σημείωσε ότι «θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι ώρα να γινόμαστε λιγότεροι, αλλά περισσότεροι, όποιες διαφωνίες και να έχουμε μεταξύ μας». Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση για «ψυχραιμία, ενότητα και θεσμικότητα απ’ όλους, επισημαίνοντας ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να προσφέρει «μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στον Έλληνα πολίτη και η νίκη στις επόμενες εκλογές».

«Προσωπικά θα συνεχίσω να εργάζομαι αποκλειστικά προς αυτόν τον στόχο. Κάθε απόφαση θα κριθεί από το αποτέλεσμα» κατέληξε στη δήλωσή του.

Μ. Κατρίνης: «Νικηφόρο ΠΑΣΟΚ είναι το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ»

Αποστάσεις τόσο από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο όσο και την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε ο Μιχάλης Κατρίνης. «Η εσωστρέφεια, είτε τροφοδοτείται μετά από δημόσιες τοποθετήσεις, είτε αναπαράγεται μετά από πειθαρχικά μέτρα, δεν βοηθά στην επίτευξη του στόχου» της νίκης στις εκλογές και της προοδευτικής διακυβέρνησης δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας.

Αφήνοντας αιχμές για την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων ότι «νικηφόρο ΠΑΣΟΚ είναι το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα διαλόγου με ανοικτές πόρτες, μια μεγάλη παράταξη που εκφράζει τη δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία».

Δ. Μάντζος: «Αξιολογούμαστε για το τι λέμε, πώς το λέμε και πότε το λέμε»

Θέση για τη διαγραφή του κ. Κωνσταντινόπουλου πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος. Επισήμανε ότι «μια διαγραφή δεν είναι ποτέ ευχάριστη, ούτε επιθυμητή», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι άπαντες αξιολογούνται για το λόγο τους. «Εγώ καθημερινά αξιολογούμαι για το λόγο μου, το τί λέω, πώς το λέω και πότε το λέω» ανέφερε με νόημα. Συνεχίζοντας, επισήμανε πως «όταν υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά… για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις υποκλοπές, τον πόλεμο που φέρνει οικονομικές συνέπειες στην πατρίδα μας, στην καθημερινότητα του νοικοκυριού, κι εμείς επαναφέρουμε συνεχώς τη συζήτηση σε μία τεχνητή εσωστρέφεια, την οποία τροφοδοτούμε και αλληλοτροφοδοτούμε, νομίζω ότι αυτό δεν βοηθά».

Μ. Χριστοδουλάκης: «Δεν πρέπει να διαγραφεί κανείς»

«Δεν πρέπει να διαγραφεί κανείς» τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας ότι η ενότητα του κόμματος «δεν σφυρηλατείται με διαγραφές αλλά με σύνθεση». Μεταξύ άλλων, είπε ότι το κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εκ της θεσμικής του ιδιότητας, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν μία σειρά από στελέχη, τα οποία έχουν εκφραστεί κατά καιρούς «με τρόπο που ασκείται κριτική, είτε διαφοροποίηση, είτε απλώς έναν προβληματισμό».

Πάντως, εκφράζοντας με άμεσο τρόπο τη διαφωνία του με την απόφαση Ανδρουλάκη, υπογράμμισε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κάνει μία επιλογή: «αν ως δημοκρατικό κόμμα ποινικοποιεί τη διαφορετική άποψη, την κριτική ή τον προβληματισμό». Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε ότι «η κριτική, ο προβληματισμός ή η διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιείται».

Ευ. Λιακούλη: «Δυσάρεστη η διαγραφή»

Δυσάρεστη χαρακτήρισε τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου η Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν δύσκολη με δεδομένη τη διαδρομή του βουλευτή στο ΠΑΣΟΚ. «Αφενός ο κ. Κωνσταντινόπουλος ήθελε κάποια πράγματα να τα πει με τον δικό του τρόπο- γιατί έχει και έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται ο Οδυσσέας- από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να διαφυλάξει προφανώς αυτά που θεωρούσε σπουδαία ενόψει και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ» τόνισε η Βουλεύτρια του Κινήματος.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «δεν περισσεύει κανείς», λέγοντας ότι ο στόχος και ο σκοπός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφορά το «πώς όλοι θα βρεθούμε στην κοινή γραμμή ξανά».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Τα πιο δημοφιλή Σήμερα

Τελευταία Νέα