Γ. Λαμπρούλης: Αποζημίωση δενδρωδών καλλιεργειών λόγω παγετού το 2025 στον Δήμο Αγιάς

Ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητά να αποζημιωθούν λόγω παγετού οι δενδρώδεις καλλιέργειες του δήμου Αγιάς κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. Στην ερώτησή του αναφέρει:

«Ανάμεσα στα συσσωρευμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα, είναι και οι μεγάλες ζημιές που δεν αποζημιώνονται.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Αγιάς, τον Μάρτιο του 2025 λόγω παγετού υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές δενδροκαλλιέργειες σε κεράσια, μήλα, κάστανα, καρύδια, αχλάδια. Μάλιστα η καταστροφή έφτασε έως και σε ποσοστό 100%.
Επισημαίνουμε πως το κεράσι όπως και οι υπόλοιπες καλλιέργειες αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για πολλούς αγρότες στην περιοχή.

Βάσει των ελέγχων, των εκτιμήσεων και των πορισμάτων του ΕΛΓΑ και ύστερα από παρέμβαση – συνάντηση εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, υπήρξε η δέσμευση από το Υπουργείο για αποζημίωση μόνο των κερασοπαραγωγών.

Δίκαιη η αγανάκτηση αλλά και η αγωνιστική διεκδίκηση από τους βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς για αποζημίωση όλων των προϊόντων που υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό. Είναι πλέον σαφές ότι το ισχύον πλαίσιο αδυνατεί να προστατεύσει το εισόδημα τους απέναντι στα συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, για αυτό οι ίδιοι διεκδικούν ad hoc ενισχύσεις (πχ ΚΟΕ) ως μια έστω και στοιχειώδη ανακούφιση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί για:
– Να αποζημιωθούν άμεσα στο σύνολό τους οι δενδροκαλλιεργητές βιοπαλαιστές αγρότες που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του παγετού το Μάρτιο του 2025. Να ενταχθούν σε “ad hoc πρόγραμμα” και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων δεν αποζημιώνονται με βάση τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.
– Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται από καταστροφές-ζημιές όλα τα προϊόντα, από το σύνολο των ζημιογόνων αιτίων σε όλα τα στάδια της παραγωγής».

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Τα πιο δημοφιλή Σήμερα

Τελευταία Νέα