«Βόμβα» μεγατόνων στα θεμέλια των σχεδίων της τρόικας που θέλει να μας πάρει τα σπίτια και τις περιουσίες με διαδικασίες-εξπρές αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει παράνομες τις κατασχέσεις από την εφορία αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση των οφειλετών…
Η υπ’ αριθμόν 366/2014, που χαρακτηρίζεται ιστορική από ανθρώπους του νομικού κόσμου, ουσιαστικά βάζει φρένο στη διαδικασία των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων από τραπεζικούς λογαριασμούς καταχρεωμένων πολιτών.
Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αφορούν κυρίως τραπεζικές καταθέσεις και ενοίκια, αφού σύμφωνα με τον νέο νόμο ο οφειλέτης μαθαίνει εκ των υστέρων ότι η εφορία ή το ασφαλιστικό Ταμείο έλαβε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του. Μέχρι στιγμής, μόνο στην περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου προβλέπεται προειδοποιητική κοινοποίηση κατασχετηρίου.
Ωστόσο, το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, που προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη, αναμένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις για τις νέου τύπου ηλεκτρονικές κατασχέσεις από τις εφορίες.
Σύμφωνα με αυτό, η παράλειψη ειδοποίησης έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτέλεσης, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της κατάσχεσης.
Η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορά κατάσχεση της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών ποσού σύνταξης ΙΚΑ το 2006 από τραπεζικό λογαριασμό, για χρέη στην εφορία. Ο οφειλέτης έμαθε για την κατάσχεση τον Μάϊο του 2007, όταν πήγε στην τράπεζα για να κάνει ανάληψη και διαπίστωσε ότι έλειπε από το λογαριασμό του ένα σημαντικό ποσό.
Το ΣΤ΄ τμήμα του ΣτΕ, με πενταμελή σύνθεση, παρέπεμψε σε ευρύτερη σύνθεση το θέμα, επειδή αφορά οικονομική διαφορά μεγάλου ύψους, άνω των 40.000 ευρώ.
Η νέα συνεδρίαση, με επταμελή σύνθεση και εισηγητή τον πάρεδρο, Δημήτριο Τομαρά, θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου, οπότε και θα κριθεί εάν το Δημόσιο μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων με διαδικασίες εξπρές.
kontranews.gr