Η ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΑΙΤΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

οσφυαλΗ οσφυαλγία (πόνος στη μέση) προκαλεί τις περισσότερες αναπηρίες σύμφωνα με νέα έρευνα, και σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πάσχει από αυτή…

“Η οσφυαλγία είναι κάτι που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εμφανίζεται ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χώρας, κοινωνικοοικονομικής ομάδας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγέλματος», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Damian Hoy, ερευνητής στη Σχολή Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Queensland, στην Αυστραλία.

«Για την πλειοψηφία των ανθρώπων με οσφυαλγία, η αιτία που τηνπροκαλεί, δεν είναι σαφής», είπε, αλλά «υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της.”

Η μεγαλύτερη ηλικία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η παχυσαρκία, το άγχος, η κατάθλιψη, καθώς και επαγγέλματα που απαιτούν σημαντική άρση βαρέων αντικειμένων ή είναι εξαιρετικά αγχωτικά – είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της, σύμφωνα με Hoy.

Η οσφυαλγία επηρέασε το 9,4% των ανθρώπων το 2010. Σε σύγκριση με 291 άλλα προβλήματα υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οσφυαλγία είναι αυτή που προκαλεί τις περισσότερες αναπηρίες παγκοσμίως  από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.

Οι άνδρες έχουν  περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμφανίσουν οσφυαλγία – κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 10% των ανδρών έχουν οσφυαλγία σε σύγκριση με το 8,7% των γυναικών.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του πόνου στην πλάτη, είναι να διατηρούμαστε σε καλή φυσική κατάσταση

 

σύμφωνα με τα αμερικανικά εμπειρογνώμονα Cohen. “Ο μέσος όρος των νέων ενηλίκων μπορεί να είναι αθλητική και σε αρκετά καλή κατάσταση», είπε. «Μόλις φτάσετε στη ζωή τη δουλειά σας, δεν μπορείτε να κρατήσει μέχρι το κανονικό επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και να τα συνδυάσουμε με τη γήρανση και στη συνέχεια να ασκούν πολλά για τα Σαββατοκύριακα, και μπορείτε να καταλήξετε με μια κατάσταση που δεν είναι καλό για την πλάτη σας,” εξήγησε.

Για όσους ήδη υποφέρουν από οσφυαλγίες η καλύτερη λύση είναι ή άσκηση με μέτρο,  τα ήπια αναλγητικά, και όχι οι εγχειρήσεις.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε online στις 24 Μαρτίου στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ