Η βιταμίνη D βρέθηκε ότι επηρεάζει τα γονίδια που σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες, που συναντούνται πιο συχνά στο βόρειο ημισφαίριο.
Η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1, μερικά είδη καρκίνων ή ακόμα και η άνοια, ισχυρίζονται σήμερα οι επιστήμονες.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν ότι η βιταμίνη D επηρεάζει άμεσα 229 γονίδια που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες, πολλές από τις οποίες συναντώνται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, για παράδειγμα, είναι συνηθισμένη στη Σκοτία, αλλά άγνωστη στην Αφρική.
Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι η ανάγκη του σώματος, όσων πριν από χιλιάδες χρόνια μετακινήθηκαν σε ψυχρότερα κλίματα και επομένως σκοτεινότερες περιοχές, να παράγει περισσότερη βιταμίνη D, οδήγησε σε πιο ανοιχτά χρώματα στο δέρμα και τα μαλλιά.
Η βιταμίνη D, όπως είναι γνωστό επηρεάζει και τα κόκκαλα, γι αυτό και πολλές γυναίκες που δεν μπορούν να παράγουν αρκετές ποσότητες, χάνουν το μωρό τους στη γέννα.
Προς το παρόν οι περισσότεροι από εμάς το μόνο που χρειαζόμαστε είναι σωστή διατροφή, με ψάρια και αυγά, και να αφήνουμε λίγο ήλιο να μπει στη …ζωή μας.
Οι εγκυμονούσες και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ίσως να κέρδιζαν και από μια μικρή καθημερινή δόση βιταμίνης D.