Πρόστιμο 150 ευρώ στους οδηγούς που καταβρέχουν πεζούς – Και με τα νερά στους δρόμους τι γίνεται;

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα καθημερινό πρόβλημα: τα νερά που λιμνάζουν στους δρόμους και τα αυτοκίνητα που περνώντας καταβρέχουν τους πεζούς. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 40 ημέρες όταν παραβιάζονται οι υποχρεώσεις προστασίας των πεζών. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πλευρά: η ευθύνη των αρμόδιων δημόσιων φορέων για την κατάσταση των δρόμων.

Μια δυνατή βροχή αρκεί για να μετατραπούν αρκετοί δρόμοι σε μικρές λίμνες. Πεζοί προσπαθούν να αποφύγουν τα νερά, ενώ αυτοκίνητα που περνούν με ταχύτητα δίπλα τους τους καταβρέχουν, πολλές φορές από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι απλώς αγενής. Μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και να οδηγήσει σε σημαντικές κυρώσεις για τον οδηγό.

Πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 40 ημέρες

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), οι οδηγοί οφείλουν να αποφεύγουν συμπεριφορές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους πεζούς. Η παράβαση της συγκεκριμένης υποχρέωσης κατατάσσεται στις κατηγορίες Ε2-Α και Σ, με αποτέλεσμα να προβλέπονται πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 40 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας οδηγός που περνά με ταχύτητα μέσα από λιμνάζοντα νερά, αδιαφορώντας για τους πεζούς που βρίσκονται δίπλα του και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις συγκεκριμένες κυρώσεις.

Χρειάζεται, πάντως, μια διευκρίνιση: ο ΚΟΚ δεν προβλέπει αυτοτελές πρόστιμο επειδή ένα αυτοκίνητο πέρασε από νερά. Η παράβαση αφορά την επικίνδυνη συμπεριφορά απέναντι στους πεζούς και κρίνεται με βάση τις πραγματικές συνθήκες.

Και ποιος ευθύνεται για τα νερά που λιμνάζουν στους δρόμους;

Εδώ ανακύπτει ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα. Ο οδηγός έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πεζούς. Το κράτος, οι δήμοι και οι περιφέρειες, όμως, έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις για τη συντήρηση των δρόμων και την απορροή των ομβρίων υδάτων, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.

Όταν σε έναν δρόμο συγκεντρώνονται επανειλημμένα μεγάλες ποσότητες νερού, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως ζήτημα οδηγικής συμπεριφοράς. Χρειάζεται να εξετάζεται εάν υπάρχουν φραγμένα φρεάτια, ανεπαρκές δίκτυο απορροής, κακοτεχνίες ή άλλες ελλείψεις στις υποδομές.

ΟΤΑΝ ο οδηγός καλείται να πληρώσει για την επικίνδυνη συμπεριφορά του, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να λογοδοτούν για τα προβλήματα των δρόμων που παραμένουν άλυτα.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

▌ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

▌ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ