ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

πρωτομαγια (Αντιγραφή)Με απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία στις 10 το πρωί της 1ης Μάη θα τιμήσει και φέτος την εργατική πρωτομαγιά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Με αφορμή την απεργιακή συγκέντρωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους στην απεργία αλλά και στη συγκέντρωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η 1η Μάη είναι η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά αγωνιστικά τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ταξική πάλη με το κεφάλαιο και τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, διατρανώνοντας την απόφαση της να συνεχίσει ως το τέλος, ως τη νίκη. Αποτελεί σύμβολο στον αγώνα των εργαζόμενων για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο αιματοβαμμένος Μάης του 1886 και η ανεπανάληπτη θυσία των εργατών του Σικάγο αποτελεί οδηγό για το σήμερα και τις νέες μάχες που θα ακολουθήσουν, εμπνέει τους λαούς για τις μελλοντικές ηρωικές σελίδες που θα γραφτούν.

Η 1η Μάη μας καλεί, να προωθήσουμε πιο αποφασιστικά την ενότητα της τάξης μας, για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση. Να δημιουργήσουμε τους όρους ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι,

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Και όμως ζούμε με αδιάκοπο άγχος, ανασφάλεια και κυνηγάμε τη ζωή από πίσω. Ανεργία, κακοπληρωμένη εργασία, ακριβοπληρωμένες και χαμηλής ποιότητας παροχές υγείας και παιδείας.

Κάθε εργάτης, νέος, άνεργος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, τι φταίει και ζούμε στην απόγνωση, στην ανασφάλεια, χωρίς δικαιώματα. Έχει σημασία να γνωρίσουμε τις αιτίες που οι ΣΣΕ και οι μισθοί τσακίστηκαν, που θα εργαζόμαστε ως τα βαθιά γεράματα, που η ανεργία καλπάζει, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις μονιμοποιούνται, που συντάξεις και επιδόματα καταργούνται, που αμφισβητείται το δικαίωμα στην απεργία, που ποινικοποιούνται οι αγώνες.

Μόνο έτσι, θα απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί κυβέρνηση, Ε.Ε, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, φιλόδοξοι και νέοι κυβερνητικοί διαχειριστές σκορπούν σύγχυση και σκοταδισμό. Θεωρούν τη λαίλαπα που μας έπληξε αποτέλεσμα κακής κυβερνητικής διαχείρισης και προσωρινή, μιλούν για στρεβλώσεις του συστήματος.

Κανένας τους δε βάζει στο στόμα του τον έναν και μοναδικό ένοχο που μας τσακίζει τη ζωή. Τον καπιταλισμό, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης! Ένα σύστημα σάπιο, που έφαγε τα ψωμιά του, για αυτό και οι κρίσεις έρχονται, επανέρχονται και βαθαίνουν.

Η απάντηση στο ερώτημα «τι φταίει και βασανιζόμαστε» βρίσκεται στο γεγονός ότι τον παραγόμενο από εμάς πλούτος τον αρπάζουν μια χούφτα καπιταλιστές, ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα συνεχόμενα βάρβαρα μέτρα που προσφέρουν τεράστια αύξηση κερδών και προνομίων στα μονοπώλια είναι όρος για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Οι εξελίξεις αυτές χτυπούνε τη λαϊκή πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Τα μονοπώλια και το σύστημα τους βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά, ξεκληρίζοντας τους αγρότες από τη γη τους.

Για να βγει αλώβητος και νικητής ο λαός, απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Χρειάζεται να δυναμώσει ο συντονισμός του αγώνα, να αναπτυχθεί ένα ορμητικό αγωνιστικό ποτάμι αντίστασης για να αναχαιτίσει την κυβερνητική επίθεση, να γκρεμίσει μνημόνια και αφεντικά.

Κόντρα στον νέο και τον παλιό κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας στέλνει ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Σας καλούμε να πάρετε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος στα δικά σας χέρια. Να απορρίψουμε εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που 24 ώρες το 24ωρο μας καλούν να υποταχτούμε στις αξιώσεις των μονοπωλίων. Να γυρίσουμε τις πλάτες στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές που έγιναν οι καλύτεροι πλασιέ της εκμετάλλευσης, υποστηριχτές της «ανταγωνιστικότητας», σπέρνουν σε κάθε τόπο δουλειάς το συντεχνιασμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία.  Να στείλουμε στο αγύριστο τον παλιό και νέο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έχει ως σημαία τον «ευρωμονόδρομο» και την «ταξική συνεργασία».

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα προστασίας των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να βρουν αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και η ταλαιπωρία των εργαζομένων. Να στείλουμε μήνυμα σε εργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είμαστε όρθιοι για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Σήμερα χρειάζεται να ενισχυθεί η συσπείρωση στις γραμμές του αγώνα. Έχουν βάλει στο μάτι τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία. Είναι ζήτημα επιβίωσης να αποκρούσουμε την επίθεση στα νώτα του εργατικού κινήματος. Να μην επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στα σωματεία. Να οργανωθούμε σε αυτά, να δυναμώσει η παρέμβαση τους. Να μην αφήσουμε την εργοδοσία να αλωνίζει στους τόπους δουλείας. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ανατραπεί η γραμμή της ταξικής υποταγής, που αποτρέπει χιλιάδες εργαζόμενους να μπουν στους αγώνες.

Τίποτα δεν έχει κριθεί! Ψηλά το κεφάλι!

Εργαζόμενε, εργαζομένη, νέε, άνεργε

Δείξε τη δύναμη σου! Βάλε φραγμό στη μόνιμη φτώχεια που θέλουν να σε καταδικάσουν. Οι νέοι, οι νέες, οι μαθητές, οι σπουδαστές, τα παιδιά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μέλλον που προδιαγράφεται πολύ χειρότερο σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Ο δρόμος ανάπτυξης που ζούμε σήμερα έχει χρεοκοπήσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροβελτιώσεις.

Εμείς να γίνουμε οι αφέντες του πλούτου που παράγεται.  Χωρίς εμάς δε μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως, όμως, τους καπιταλιστές, μπορεί.

Είμαστε η τάξη του παρόντος και του μέλλοντος. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συμμάχους στα άλλα λαϊκά στρώματα. Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση σε ταξική βάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Προωθούμε τη λαϊκή συμμαχία με τους αυτοαπασχολουμένους της πόλης και του χωριού, μικροπαραγωγούς όλων των κλάδων, τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας. Ανοίγουμε το δρόμο για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Ζήτω η 1η Μάη!  Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ