ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

βασιλΕφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών μετά από μάχη με την ασθένεια ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στην Νήσο Ιωαννίνων.

Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διατέλεσε Εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995.

Από το έτος 2011 διατέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος, τη Δευτέρα, 19 Μαΐου στις 12.00, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας για το θάνατο του μητροπολίτη αναφέρει τα εξής:

“Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την πόλη της Ελασσόνας αλλά και για ολόκληρη την εκκλησία μας. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Βασιλείου, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και προκαλεί ανείπωτη θλίψη σε όλους.

Ο βίος του Μητροπολίτη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τις έννοιες της ταπεινοφροσύνης, της απλότητας, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η Ελασσόνα, επί διακονίας του γνώρισε μέρες πνευματικής ανύψωσης και τεράστιας θρησκευτικής και εκκλησιαστικής αναγνώρισης.

Δυστυχώς φεύγει από κοντά μας πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω αξιομνημόνευτο έργο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελασσονιτών,  εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε ολόκληρο το ποίμνιο της Μητρόπολης Ελασσόνας, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ Ιερώνυμο, στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην οικογένεια του Μακαριστού Μητροπολίτη”.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για την κοίμηση του Μητροπολίτη Ελασσόνας αναφέρει τα εξής:

Η εκδημία του Μητροπολίτη Ελασσόνας Βασίλειου προκαλεί απέραντη θλίψη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε έναν δυναμικό ιεράρχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, έχασε τον Ιεράρχη της, που, για δυο δεκαετίες, έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Η συνεισφορά του μακαριστού Βασίλειου στην Ορθοδοξία θα κριθεί από το χρόνο και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Από την αγαστή συνεργασία που είχαμε επί πολλά χρόνια, εκείνο που τούτη την ώρα μπορώ να καταθέσω, είναι ότι ήταν μια σημαντική πνευματική προσωπικότητα και ιδιαίτερα αγαπητός στους ανθρώπους της Ελασσόνας. Ο Βασίλειος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιαίτερα όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας. Η σκέψη μας τον συνοδεύει.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Με αφορμή το άγγελμα του θανάτου του μητροπολίτου Ελασσόνας Βασιλείου η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οδύνη και θλίψη σκόρπισε σε όλους μας η είδηση της εκδημίας εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος Βασιλείου.

Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης επί δεκαεννέα  συναπτά έτη και στήριξε με αγάπη και κουράγιο τους αδύνατους συμπολίτες του.

Με την πολυσχιδή δράση του,  συνέβαλε του στην ανάπτυξη της Ελασσόνας και του Ολύμπου, καθώς και στην ανάδειξη πλείστων όσων αξιολογότατων θρησκευτικών μνημείων της επαρχίας δίνοντας ξανά ζωή στα θεία αυτά Καθιδρύματα.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Στους οικείους του καταθέτουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ο Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ

Με αφορμή την εκδημία του Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας Νικόλαος Τσιλιμίγκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βαθύτατη οδύνη σ’ όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Λάρισας ειδικότερα στους κατοίκους της Ελασσόνας σκόρπισε ο θάνατος του Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας υπήρξε άξιος ποιμενάρχης για το ποίμνιό του. Ανθρωπος πνευματικός, ακάματος, πάντα στο πλευρό των ανθρώπων επιτέλεσε σημαντικό έργο που σίγουρα θα θυμούνται οι άνθρωποι που εποίμανε. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του.»

Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Σε δήλωση προέβη και η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με την «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:

«Συμμεριζόμαστε απολύτως το βαρύ πένθος όλων των κατοίκων της Ελασσόνας για την απώλεια του ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας εποίμανε επί 19 χρόνια την περιφέρειά του κατά τρόπο πνευματικό, ελάμπρυνε με την παρουσία του την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατέλειπε σημαντικότατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Υπήρξε πάντα στήριγμα για το ποίμνιό του, μπροστάρης στα δίκαια αιτήματά του ενώ συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της περιοχής μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην Ιεραρχία, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.»

Ο Β. ΒΑΡΝΑΣ

Συλλυπητήρια δήλωση έγινε από τον υποψήφιο δήμαρχο Ελασσόνας Βασίλη Βαρνά, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Ένας από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα εκοιμήθη. Ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος έφυγε από τη ζωή. Η παράταξη «Νέα πορεία για την Ελασσόνα» και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και την οδύνη μας.

Ο μακαριστός μητροπολίτης παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας.
Προοδευτικός και καινοτόμος, με ριζοσπαστικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και στάθηκε δίπλα της, ως άξιος ποιμενάρχης.
Ανοιχτός στη συνεργασία με όλους τους φορείς και ειδικά με το Δήμο, έδειξε το δρόμο για να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος.
Η Ορθοδοξία είναι φτωχότερη από σήμερα. Φτωχότερη γίνεται και η Ελασσόνα.
Αιωνία του η Μνήμη”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ