Αντ. Οικονόμου: Με βολές κατά των κεντρικών η εκτίμηση του αποτελέσματος

Την εκτίμηση ότι μετά από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο γεμάτη από εντάσεις και πολιτικά διλήμματα, η αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Θεσσαλίας, έκανε στην εισήγησή του ο γραμματέας της Π.Ε. Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Αντ. Οικονόμου,… μιλώντας στη συνεδρίαση του οργάνου για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι Θεσσαλοί πολίτες όπως και όλοι οι Ελληνες πολίτες με τη ψήφο τους έστειλαν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας αλλά και μήνυμα εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Στη συνεδρίαση που έγινε σε βαρύ κλίμα εξαιτίας και των προηγούμενων δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών του οργάνου, ο κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές, όσο και για το αποτέλεσμα των εκλογών σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας

Ο κ. Οικονόμου στάθηκε στις δυσκολίες της μάχης στην περιφέρεια εξαιτίας της αρνητικής πολιτικής συγκυρίας και του διλήμματος μνημόνιο – αντιμνημόνιο, που δημιούργησε ένα μέτωπο απέναντι στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο, επισημαίνοντας ότι στο β’ γύρο οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο αυτοδιοικητικά.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον αγροτικό πληθυσμό, λόγω της μείωσης του προγράμματος νιτρορύπανσης, των ζημιών στην καλλιέργεια βαμβακιού χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για αποζημιώσεις και την οικονομική επιβάρυνση από την ανανέωση των αδειών των γεωτρήσεων.

Ο κ. Οικονόμου στην εισήγησή του για τους δήμους υποστήριξε ότι είναι απόλυτα θετικό το ισοζύγιο για το κίνημα, αφού το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το 80% των νέων «Καλλικρατικών» δήμων και τις 2 από τις 4 πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Για το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα και υποστήριξε ότι ο  Απ. Παπατόλιας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διακρίθηκε για τον πλούσιο πολιτικό του λόγο και τις γνώσεις του γύρω από τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτέλεσαν σημαντικά «όπλα» για την εκλογική αναμέτρηση απέναντι στην υποψηφιότητα του Κ. Αγοραστού, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμενε το κόμμα.

Σύμφωνα με το γραμματέα της Π.Ε. το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τον αγώνα με ένα μειονέκτημα λόγω της διαφορετικής εντοπιότητας των υποψηφίων, δηλ. ο Κ. Αγοραστός είχε καταγωγή από τον μεγαλύτερο νομό, ενώ ο Απόστολος Παπατόλιας ξεκινούσε με αφετηρία έναν μικρότερο νομό. Ταυτόχρονα βγήκε στην επιφάνεια και ο γνωστός τοπικισμός μεταξύ Λάρισας – Βόλου που απετέλεσε μια ακόμη αρνητική εξέλιξη στην εκλογική αναμέτρηση

Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η καθυστέρηση στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών έπειτα από τους λανθασμένους χειρισμούς και τις παλινδρομήσεις του κεντρικού ΠΑΣΟΚ αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το αν η τελική επιλογή ήταν του υπ. Περιφερειάρχη η αν τελικά επεβλήθησαν από την Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου σε οργανωτικό επίπεδο μάλλον υστέρησε γιατί δεν λειτούργησε ποτέ ένα ενιαίο κέντρο καθοδήγησης με τη συμμετοχή έμπειρων αυτοδιοικητικών και κομματικών στελεχών που θα εξασφάλιζε τον σωστό συντονισμό και την αμφίδρομη πληροφόρηση μεταξύ των νομών. Παρόλα αυτά ο υπ. περιφερειάρχης έκανε τιτάνιο αγώνα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δίνοντας θεματικές συνεντεύξεις και αναδεικνύοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού το οποίο ήταν ομολογουμένως πολύ σημαντικό. Οι ομιλίες του στις πόλεις και τα χωριά ήταν πετυχημένες αφήνοντας πίσω θετικά σχόλια. Από την άλλη πλευρά και με βάση τις γνώμες υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, οι εξορμήσεις σε υπηρεσίες και μαζικούς χώρους έγιναν χωρίς τον απαραίτητο συντονισμό και δεν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Ο κ. Οικονόμου απαντώντας και στις κατηγορίες σε βάρος του επρόκειτο να υποστηρίξει ότι η συμμετοχή και η δράση του κομματικού μηχανισμού κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι πολλά στελέχη της Π.Ε. των Ν.Ε. και των Τ.Ο. ήταν υποψήφιοι σε συνδυασμούς των δήμων, ξοδεύοντας χρόνο και δυνάμεις που θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο τη μάχη στην περιφέρεια.

Ενα άλλο πρόβλημα ήταν και η κινητοποίηση ετεροδημοτών που έγινε με ευθύνη κυρίως του κεντρικού ΠΑΣΟΚ και ήταν μηδαμινή στον Α’ γύρο, ενώ βελτιώθηκε στο Β’ γύρο μετά από την παρέμβαση τοπικών και κεντρικών στελεχών.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αναλύοντας το αποτέλεσμα στους 4 νομούς της Θεσσαλίας χωριστά, ο κ. Οικονόμου διαπιστώνει τα εξής:

1. Νομός Λάρισας.

Το αποτέλεσμα του Α’ γύρου ήταν αρνητικό για τον νομό και η διαφορά των 9 μονάδων περίπου, έδωσε ψυχολογικό και αριθμητικό προβάδισμα στον Κ. Αγοραστό που όπως αποδείχθηκε έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση.

2. Το αποτέλεσμα της Μαγνησίας με 1 μονάδα διαφορά υπέρ του Απ. Παπατόλια δημιούργησε κατ’ αρχάς αμηχανία στο εκλογικό σώμα, στη συνέχεια όμως και με σκληρή δουλειά τα δεδομένα άλλαξαν προς το καλύτερο.

3. Πολύ θετικό το αποτέλεσμα στο νομό Καρδίτσας με την παρουσία του Φώτη Αλεξάκου να είναι καταλυτική παρότι η Ν.Δ. είχε τις πιο ισχυρές δυνάμεις.

4. Στα Τρίκαλα μπορεί να αναμένονταν καλύτερο αποτέλεσμα για το συνδυασμό, η αδιάκοπη παρουσία του Κ. Αγοραστού στο νομό όμως και το ισχυρό ψηφοδέλτιο του αντιπάλου δημιούργησαν προβλήματα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Β’ ΓΥΡΟΥ

Στο Β’ γύρο το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα.

1. Στο νομό Λάρισας με τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» ψήφων καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς παίρνοντας επιπλέον 9.444 ψήφους, ενώ άνοδο σημείωσε και ο υποψήφιος της Ν.Δ. παίρνοντας επιπλέον 3.767 ψήφους. Διαφορά 7.524 ψήφων υπέρ Αγοραστού. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

2. Στο νομό Μαγνησίας αυξήθηκαν οι ψήφοι κατά 6.691 ενώ ο Κ. Αγοραστός έχασε 2.283 με την διαφορά να είναι θετική στις 5.322 ψήφους. Ο συνδυασμός επανέκαμψε σημαντικά.

3. Στο νομό Τρικάλων καλύφθηκε μεγάλο μέρος της διαφοράς από τον πρώτο γύρο, ο συνδυασμός πήρε επιπλέον 3.122 ψήφους ενώ ο Κ. Αγοραστός έχασε από τη δύναμή του 1.449 ψήφους. Το ισοζύγιο παρέμεινε αρνητικό στις 1220 ψήφους.

4. Στη Καρδίτσα εμφανίστηκε ένα αποτέλεσμα έκπληξη όπου έχασε μεν ο Κ. Αγοραστός 1005 ψήφους αλλά έχασε και ο συνδυασμός Παπατόλια, στο μοναδικό νομό της Θεσσαλίας,  3.463. Κι ενώ η διαφορά στο Α γύρο ήταν θετική +1961 στο τέλος κατέληξε αρνητική στο -490.

Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε τέσσερις λόγους. Πρώτον στην απότομη μεταστροφή ψηφοφόρων στο δήμο Σοφάδων, δεύτερον στην αποχή των ψηφοφόρων των περιφερειακών δήμων όπου δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των αποτελεσμάτων του Α’ γύρου, τρίτον λόγω της μικρής κινητοποίησης ετεροδημοτών και τέταρτο και κυριότερο στην καθοδήγηση των ψηφοφόρων του υπ. δημάρχου κ. Τέγου να στηρίξουν τον υπ. δήμαρχο της Ν.Δ. κάτι το οποίο επηρέασε συνειρμικά και το αποτέλεσμα στην περιφέρεια.

Συμπερασματικά η εκλογική αναμέτρηση κρίθηκε κατά κύριο λόγο από το αποτέλεσμα του Β’ γύρου στην Καρδίτσα και ως ένα βαθμό από το αποτέλεσμα του Α’ γύρου στη Λάρισα που έδωσε σημαντικό ψυχολογικό και αριθμητικό προβάδισμα στον υποψήφιο της Ν.Δ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ