Πέντε από τα δεκατρία Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εμφάνισαν υψηλή αποδοτικότητα και συγκαταλέγονται στα καλύτερα της χώρας, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία του απολογισμού που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Υγείας, με αναφορά στο πρώτο τετράμηνο του 2014.
Πρόκειται για το ΠΓΝ Λάρισας, του Γ.Ν. Βόλου, Γ.Ν. Καρδίτσας, το Γ.Ν. Λαμίας και Γ.Ν. Καρπενησίου.
Μάλιστα για το ΓΝ Λαμίας έγινε ιδιαίτερη αναφορά, δεδομένου ότι μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες κατάφερε να μειώσει αισθητά το ενεργειακό του κόστος.
Ωστόσο, στον αντίποδα, χαμηλή αποδοτικότητα εμφάνισαν τα Νοσοκομεία: Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λιβαδειάς, Γ.Ν. Θήβας και Γ.Ν. Χαλκίδας.
Συμφώνα πάντα με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη η γενική εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε «εντός των στόχων» και ότι η υστέρηση που εμφανίζουν ορισμένα Νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται και σε αντικειμενικούς λόγους.
Στο πλαίσιο της παραπάνω παρουσίασης, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Λάζαρος Μακρής έκανε την παρακάτω δήλωση: «Με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να δηλώνει ικανοποιημένος, αφού πέντε από τα δεκατρία Νοσοκομεία της Υγειονομικής μας Περιφέρειας –μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το ΠΓΝΛ-έχουν θετική διάκριση σε επίπεδο χώρας. Ωστόσο δεν δηλώνουμε επαναπαυμένοι. Στόχος μας είναι τα Ιδρύματα μας να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, τόσο ως προς τους δείκτες αποδοτικότητας, όσο και ως προς την φιλική αντιμετώπιση προς τους πολίτες.
Όπως και άλλες φορές έχουμε πει, δεν έχει σημασία να θεραπεύουμε μόνο την ασθένεια, αλλά να μας χαρακτηρίζει η ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.
Δεν δηλώνουμε ικανοποιημένοι, παρά την θετική διάκριση πέντε Νοσοκομείων μας και την ικανοποιητική εικόνα που εμφανίζει συνολικά η 5η ΥΠΕ μέσα από την συνδυαστική ανάλυση εκείνων των δεικτών που μας φέρνουν στην πρώτη θέση, όπως είναι λ.χ. η περαιτέρω μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών και το μέσο κόστος ανά ασθενή. Πρόκειται για δείκτες που αποδεικνύουν τον σεβασμό του ιατρικού μας κόσμου αφενός μεν προς τους ασθενείς, και αφετέρου προς την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.
Δεν στρουθοκαμηλίζουμε όμως, αφού ο απολογισμός του πρώτου τετραμήνου, μέσα από την μεθοδολογία που τηρείται, κρατά όλους μας υποχρεωτικά σε εγρήγορση και ως προς τα Νοσοκομεία που χαρακτηρίζονται από χαμηλή αποδοτικότητα. Βεβαίως, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι σε πολλές των περιπτώσεων η όποια υστέρηση μπορεί να οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους. Όπως για παράδειγμα στην καθυστέρηση ορισμού Διοικητικών Συμβουλίων. Πιθανώς στην λαθεμένη καταχώρηση ή και ανάγνωση στοιχείων του esynet. Σε κάθε περίπτωση όμως, η 5η ΥΠΕ ήδη διερευνά τα αίτια και δρομολογεί συνεννοήσεις με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου οι υστερήσεις σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν. Όχι για να υπηρετηθούν κάποια εγωιστικά αντανακλαστικά μας, αλλά για να είμαστε χρησιμότεροι για τον πολίτη που μας έχει ανάγκη».