Μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης, έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA). Όπως σημειώνεται είναι συνολικά 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
Μάλιστα, ποσοστό άνω των 50% έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στο χώρο εργασίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Ευρωπαίες θύματα βίας αρνούνται ή φοβούνται να καταγγείλουν το περιστατικό βίας στην αστυνομία ή σε άλλη οργάνωση και να προστατεύσουν έτσι τον εαυτό τους.
Όπως σημειώνει η Βάσω Κόλλια από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων “είναι εύλογο το ερώτημα, γιατί άραγε η βία κατά των γυναικών επιμένει σε τέτοιο βαθμό και έκταση, σε μια ενωμένη Ευρώπη που για πολλές περιοχές της υφηλίου αποτελεί πρότυπο και «Γη της Επαγγελίας»; Πώς θα περάσουμε από το επίπεδο των θεσμών, στο επίπεδο της δράσης, στο επίπεδο του πολίτη; Όλοι όσοι έχουμε την πολιτική ευθύνη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτού του επιδεινούμενου κοινωνικού προβλήματος, πρέπει να τεθούμε σε εγρήγορση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε την επάρκεια των σημερινών πολιτικών. Πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι παρά τη de jure κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, οι κοινωνίες μας αρνούνται έναν de facto σεβασμό και ιδιαίτερα στο θέμα της βίας κατά γυναικών, ακόμη και κοριτσιών.
Όπως και στη χώρα μας, σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται από τα κράτη-μέλη ένα μεγάλο φάσμα δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου και για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας. Υλοποιούνται προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και δράσεις για την καταπολέμηση σεξιστικών στερεοτύπων που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της βίας εντός ή εκτός του οικογενειακού πλαισίου. Όμως για να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις χρειάζονται ευρείες συνεργασίες.
Καθίσταται αναγκαία η ανάληψη δράσης από ένα ευρύ φάσμα θεσμών και λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, ιατρών και ψυχολόγων και φορέων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου. Χρειάζεται κινητοποίηση ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και οι παρεμβάσεις να διεισδύσουν σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, ώστε να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα σε τόσο διαφορετικές εκφράσεις του προβλήματος, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων ή ο ψηφιακός εκφοβισμός.
Η βία κατά των γυναικών συνιστά ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα. Αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική. Αποτελεί μελανό σημείο για την παιδεία μας και για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Όταν ανεχόμαστε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αποδεχόμαστε μια κοινωνία με έλλειμμα δημοκρατίας. Και αυτό μας αφορά όλους! Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τελικά η επιτυχία θα κριθεί από το αν θα κατορθώσουμε να επιτύχουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Και πρώτα απ’ όλα από τη σημαντικότερη: τη συμμαχία με το ανδρικό φύλο.”
kontranews.gr