ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας

νοσοκομειοΕδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που η χώρα μας μπήκε στα μνημόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού στη χώρα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 4000 κι έχουν φύγει στην ξενιτιά άλλοι 10.000 γιατροί. Τα Τμήματα των Νοσοκομείων ερήμωσαν, οι εφημερίες είναι αδύνατο να καλυφθούν, τα ραντεβού κλείνονται μετά από 6- 8 μήνες, οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές και 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν επίσης κλειστά από έλλειψη προσωπικού.

Κάθε χρόνο δίνουν όλο και λιγότερα κονδύλια στην υγεία, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αγοραστούν υλικά, να πληρωθεί το προσωπικό, να επισκευαστούν τα μηχανήματα. Για παράδειγμα το 2014 δόθηκαν 500 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2013, το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες χρονιές εάν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας».

Η εικόνα της υγείας στη Θεσσαλία σύμφωνα με τις Ενώσεις των γιατρών:

1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχει στο Νοσοκομείο Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός και 1 επικουρικός

ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ : μόνον 1 ειδικός, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 1 ειδικός ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί

ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ: μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος

2. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Με τις ελλείψεις του ΠΕΔΥ σημαντικές οι επιπτώσεις στον παιδικό πληθυσμό της Δυτικής Θεσσαλίας. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος. ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: μόνον 2 γιατροί με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ : Ένας. Η αναμενόμενη δημιουργία ειδικού ανοιχτού τμήματος έχει μνημονιακά απολεσθεί.

Η στοχευμένη έλλειψη τμημάτων όπως πνευμονολογικού, γαστρεντερολογικού, ογκολογικού δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης – ταλαιπωρίας των ασθενών και υπερφόρτωση στην λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ η Ιατρική υποστελέχωση αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη του ακτινολογικού τμήματος

3. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ: μόνον 1 Αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: από 16 ειδικούς στον Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ: από 6 ειδικούς έμεινε 1, ΩΡΛ: από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγουν οι 2 επικουρικοί. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ : από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγει 1 επικουρικός. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ : από 4 ειδικούς έμειναν 2. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 επικουρικοί, φεύγει ο 1 ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί

4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν: Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΩΡΛ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ

5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ, ΑΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ( σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις και στα αντίστοιχα Τμήματα των άλλων Νοσοκομείων της Θεσσαλίας).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ