Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του διοικητή του ΕΚΕΠΥ, κ. Ιωάννη Ξενέλη, για την εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας. Στη χθεσινή, γενική τους συνέλευση οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αποφάσισαν να ζητήσουν αναστολή της απόφασης, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, ενώ σήμερα πραγματοποιούν νέα συνέλευση όπου και θα αποφασίσουν το είδος των κινητοποιήσεων στις οποίες και θα προχωρήσουν. Στην ίδια λογική κινούνται και οι εργαζόμενοι του ΠΓΝΛ ενώ από την πλευρά τους οι διοικήσεις της 5ης Υ.ΠΕ. και του Γενικού Νοσοκομείου κάνουν λόγο για απόφαση που έρχεται να εφαρμόσει το αυτονόητο.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΓΝΛ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εργαζομένων του ΠΓΝΛ τονίζονται τα εξής: «Εκδόθηκε χθες απόφαση του υπουργείου Υγείας που μετά από εισήγηση της διοίκησης της τοπικής ΥΠΕ διατάσσει τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού να εφημερεύουν από την Πρωτοχρονιά με νέο τρόπο. Έτσι απλά. Χωρίς προειδοποίηση, διαβούλευση ή έστω αιτιολόγηση της απόφασης. Τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ μετά τον Απρίλιο μετά από διαβούλευση και δημόσια συζήτηση, τοπικά οι αποφάσεις παίρνονται εν κρυπτώ και παραβύστω. Την ώρα που ανακοινώνονται αλλαγές με βάση σχεδιασμούς και αναλύσεις δεδομένων, στη Λάρισα κάποιοι σπεύδουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με πρακτικές που θυμίζουν το ναυάγιο της χώρας. Πάγια θέση των γιατρών του Πανεπιστημιακού ήταν και είναι πως η εφαρμογή του ένα προς ένα στις εφημερίες θα έπρεπε να γίνει μετά από συζήτηση και προγραμματισμό έτσι ώστε η μετάπτωση να γίνει ομαλά και προς το συμφέρον όλων μας, γιατρών νοσηλευτών και ασθενών. Μάταιος κόπος. Ποτέ δεν έγινε κανενός είδους συζήτηση ή προγραμματισμός, ποτέ δεν δόθηκε το παραμικρό στοιχείο για τη λειτουργία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, ποτέ δεν δόθηκε η παραμικρή εξήγηση για την τύχη των περιστατικών που καθημερινά διακομίζονται από ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Δεκάδες ασθενείς που διακομίζονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό θα χρειαστεί να ταξιδεύουν από το νέο έτος στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Όπως τον παλιό καλό καιρό. Το νοσοκομείο βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο λειτουργίας. Οι καθημερινές ελλείψεις υλικών και μέσων, η υπερφόρτωση σε ασθενείς, η συστηματική απαξίωση του ιατρικού προσωπικού και του έργου του τείνουν να το διαλύσουν. Η μετάπτωση στο ένα προς ένα χωρίς προετοιμασία και προγραμματισμό αποτελεί τη χαριστική βολή. Θα έλεγε κανείς πως αποτελεί το επιστέγασμα μιας συντονισμένης προσπάθειας. Κάποιοι δεν θέλουν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Θεσσαλία.
Δυστυχώς, η απόφαση δεν αφορά μόνο το ωράριο των γιατρών και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Αφορά την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλίας. Η δημιουργία και ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού αποτέλεσε σημείο καμπής στον υγειονομικό χάρτη της Κεντρικής Ελλάδας. Χιλιάδες ασθενείς που αναζητούσαν θεραπεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη απέκτησαν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Δέκα τουλάχιστον κλινικές προσφέρουν υπηρεσίες μοναδικές για την περιοχή από καρδιοχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις μέχρι εξειδικευμένες ηπατολογικές, ενδοκρινολογικές και ρευματολογικές θεραπείες. Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο της επικράτειας ίσως που πολύπλοκες και δύσκολες επεμβάσεις γίνονται νύχτα και όπου οι καταγματίες βρίσκουν τον δρόμο για το χειρουργείο τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μετά από πολυήμερη νηστεία και αναμονή. Και λοιπόν; Με το νέο καθεστώς, δεν έχουμε πολλές επιλογές: Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την τριτοβάθμια περίθαλψη, διακομίζοντας ακόμα και τα δικά μας τα βαριά περιστατικά στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορούμε να εφημερεύουμε σαν το δεύτερο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Όχι γιατί είμαστε απρόθυμοι, οργισμένοι ή φυγόπονοι. Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει κρεβάτι, χειρουργική αίθουσα ή εφημερεύων διαθέσιμα για να υποδεχτούν και να νοσηλεύσουν ασθενείς από την περιφέρεια. Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλούς τη λογική μιας τέτοιας επιλογής.
Ο Σύλλογος των Γιατρών του Πανεπιστημιακού εκτιμά πως η ολοήμερη λειτουργία κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται είναι πρακτικά αδύνατη καθώς η υπερεργασία έρχεται να προστεθεί στις εξευτελιστικές αμοιβές και τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων και φιλμ στην πρωινή λειτουργία. Καλεί τα μέλη του συλλόγου να επανεξετάσουν την στάση τους και τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία με αυτούς τους όρους.
Ο σύλλογος των γιατρών ζητά:
1.Την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Το θέμα πρέπει να ενταχτεί και να συζητηθεί στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ που ανήγγειλε το υπουργείο Υγείας.
2.Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του 2009 και των οφειλομένων από 1-09-2010».
Η 5η ΥΠΕ
Στη δική της ανακοίνωση η 5η ΥΠΕ σημειώνει: «Η ανωτέρω διαδικασία εφημέρευσης ισχύει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που διαθέτουν δύο Νοσηλευτικά Ιδρύματα και το ένα να είναι Πανεπιστημιακό δηλαδή Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη. Η εξαίρεση στη Λάρισα υπήρχε λόγω του ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όταν ιδρύθηκε ήταν ελλιπώς στελεχωμένο. Από τότε άρχισε η σταδιακή προσαρμογή, 3 – 1, 2 – 1. Σήμερα που η στελέχωση των δύο Νοσοκομείων είναι υπέρ του Πανεπιστημιακού, (στο ΠΓΝ Λάρισας υπηρετούν 441 γιατροί και 724 νοσηλευτές, ενώ στο ΓΝ Λάρισας υπηρετούν 83 γιατροί και 390 νοσηλευτές), είναι δικαιότερο να υπάρχει ορθολογικότερη κατανομή των επειγόντων περιστατικών ασθένειας των πολιτών που επιλαμβάνονται τα δύο Νοσοκομεία της πόλης. Η απόφαση δεν ικανοποιεί αίτημα των γιατρών του ΓΝ Λάρισας, αλλά έχει προέλθει από πολύμηνη διαβούλευση και μελέτη από την 5η ΥΠΕ με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (πάνω από 150 ιατροί όλων των ιατρικών συλλόγων των Θεσσαλικών πόλεων, των διευθυντών ιατρικών υπηρεσιών κλπ).
Επίσης η εισήγηση περιλαμβάνει για την ορθολογικότερη λειτουργία των δύο Νοσοκομείων και μεταφορά της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΣΥ και της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΣΥ από το ΠΓΝ Λάρισας στο ΓΝ Λάρισας και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΕΣΥ από το ΓΝ Λάρισας στο ΠΓΝ Λάρισας. Επιπλέον δεν υπάρχουν ελλείψεις υλικών στα Νοσοκομεία μας παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και τα οποία βέβαια όλα έχουν επίσημα διαψευσθεί. Στόχος μας είναι η ορθολογική ανάπτυξη και αρμονική συνεργασία των δύο Νοσοκομείων της πόλης μας, η βελτίωση των εργασιακών όρων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ενέργειες μας συμβαδίζουν με τις γενικότερες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για τον εξορθολογισμό, την ποιοτικότερη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων, όπως επίσης για την μείωση της σπατάλης των πόρων με την ταυτόχρονη εμπέδωση της διαφάνειας σ’ όλες τις ενέργειες των Δημοσίων Μονάδων Υγείας».
ΤΟ ΓΝΛ
Από τη διοίκηση του ΓΝΛ ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα: «Η προχθεσινή απόφαση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε. Κ. ΕΠ. Υ.) του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με σχετική εισήγηση της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας είναι, πιστεύουμε, η εφαρμογή του αυτονόητου και στην πόλη μας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες πόλεις της χώρας. Στη Λάρισα, τελευταία πόλη της χώρας που συντηρούνταν αυτή η ανισότητα, υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η προχθεσινή δίκαιη απόφαση των υπευθύνων, προϊόν άλλωστε συστηματικής και ολοκληρωμένης διαβούλευσης με την κοινωνία και τους φορείς, να σημάνει και την αρχή μιας νέας εποχής για τη δημόσια υγεία του τόπου μας. Με ισονομία, υπευθυνότητα και συλλογική δουλειά όλοι όσοι υπηρετούμε από θέσεις ευθύνης τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες και για δημόσια υγεία με περισσότερη ποιότητα και πάταξη της περιττής σπατάλης».