Στην πιθανότητα απαγόρευσης της εμπορίας του χύμα τσίπουρου από τους αμβυκούχους, αν οι δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών στη Βουλή κ. Δ. Κουσελά γίνουν νόμος του κράτους, αντέδρασε με δηλώσεις του ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός,..
Πιο συγκεκριμένα οι δηλώσεις του κ. Κατσαρού έχουν ως εξής:
«Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου η αμπελοκαλλιέργεια στηρίζει έμπρακτα το εισόδημα των αγροτών καθώς και όλων των παρεμφερών επαγγελμάτων. Δηλαδή μιλάμε για μία ποσότητα παραγόμενων σταφυλιών 25.000 τόνων από 15.000 στρέμματα. Ένα μεγάλο μέρος των σταφυλιών της περιοχής, μετά την οινοποίηση, οδηγείται για απόσταξη και παραγωγή τσίπουρου αρίστης ποιότητας, ενός προϊόντος που έχει συνδεθεί παραδοσιακά και διαχρονικά με την περιοχή και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους αρμόδιους φορείς για να χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π.
Μέχρι σήμερα με τον νόμο 2969/2001 επιτρέπεται σε κάθε αμπελουργό η απόσταξη και παραγωγή τσίπουρου. Έτσι, αρκετές ποσότητες σταφυλιών δεν μένουν «στα κούτσουρα», δηλαδή δεν μένουν ανεκμετάλλευτες και οδεύουν στην παρασκευή τσίπουρου, με όλα οφέλη για την περιοχή και τον νομό μας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς, με την ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου ουσιαστικά απαγορεύει την παρασκευή τσίπουρου από τους αμπελουργούς, δηλαδή τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, μειώνοντας τους ουσιαστικά το εισόδημα, αλλά και παράλληλα πλήττοντας την οικονομία της περιοχής, διότι μεγάλες ποσότητες σταφυλιών θα παραμείνουν αδιάθετες.
Σκέπτεται άραγε ο κ. υφυπουργός πού θα οδηγηθούν αυτές οι αδιάθετες ποσότητες και με ποια τιμή θα τις πουλήσουν τελικά οι παραγωγοί;
Έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι πολλές αγροτικές οικογένειες εξακολουθούν να παραμένουν στην ύπαιθρο γιατί συμπληρώνουν το εισόδημά τους μέσω αυτής της διαδικασίας;
Αλήθεια, πού θα οδηγηθούν εάν δεν υπάρχει εισόδημα;
Θα στοιβαχτούν και αυτοί μαζί με τις οικογένειές τους ως άνεργοι στα αστικά κέντρα;
Ο κ. υφυπουργός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τον αγροτικό κόσμο, την τοπική κοινωνία και όλους τους φορείς που διαμαρτύρονται και να μην προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου στα βασικά του σημεία.
Απεναντίας, θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στους αυστηρούς ελέγχους καθώς επίσης και στους κανόνες παραγωγής και υγιεινής με στόχο τη διαφύλαξη των εισοδημάτων των αγροτών της περιοχής μας και τη συνέχιση της παραμονής τους με αξιοπρέπεια στην ύπαιθρο».