Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι φίλοι που δεν σχετίζονται βιολογικά εξακολουθούν να μοιάζουν μεταξύ τους από γενετική άποψη.
Αν θεωρείτε τους φίλους σας οικογένεια, ίσως και να συμβαίνει κυριολεκτικά. Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (στο Σαν Ντιέγκο) και το Πανεπιστήμιο Γέιλ διαπιστώνει ότι οι φίλοι που δεν σχετίζονται βιολογικά, εξακολουθούν να μοιάζουν μεταξύ τους από γενετική άποψη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και συγγράφεται από τους James Fowler, καθηγητή της ιατρικής γενετικής και της πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, και Νικόλα Χριστάκη, καθηγητή της κοινωνιολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
“Κοιτώντας ολόκληρο το γονιδίωμα,” είπε ο Fowler, «έχουμε διαπιστώσει ότι, κατά μέσο όρο, είμαστε γενετικά παρόμοιοι με τους φίλους μας. Έχουμε περισσότερο κοινό DNAμε τους ανθρώπους που θεωρούμε φίλους από ό, τι με τους ξένους στον ίδιο πληθυσμό. ”
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από τη Framingham Heart Study. Η Framingham Heart Study αποτελεί σύμφωνα με τους Fowler και Χριστάκη, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που περιέχει και γενετικές λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι φίλος με ποιον.
Πόσο όμοιοι είναι οι φίλοι;
Κατά μέσο όρο, οι Fowler και Χριστάκης βρήκαν ότι οι φίλοι σχετίζονται όπως τα τέταρτα ξαδέλφια, που έχουν κοινούς προ-προ-προ παππούδες. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1% των γονιδίων μας.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι τα γονίδια που είναι πιο όμοια μεταξύ φίλων φαίνεται να εξελίσσονται πιο γρήγορα από ό, τι άλλα γονίδια.
Οι Fowler και Χριστάκης λένε ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η ανθρώπινη εξέλιξη φαίνεται να έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 30.000 χρόνια, και υποθέτουν ότι το κοινωνικό περιβάλλον είναι από μόνο του μια εξελικτική δύναμη.
“Η έρευνα στηρίζει επίσης την άποψη ότι τα ανθρώπινα όντα είναι «μεταγονιδιωματικά» είπε ο Χριστάκης, «όχι μόνο σε σχέση με τα μικρόβια μέσα μας, αλλά και σε σχέση με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Φαίνεται ότι η φυσική μας κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας γενετική σύσταση, αλλά και από τη γενετική σύσταση των φίλων μας.»
sciencedaily.com