ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΔΟΥΛΕΙΑΆφησαν πίσω τους την Ελλάδα της κρίσης, τις περιουσίες, τα όνειρα και τις ελπίδες τους και αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη, μία διέξοδο και έναν τρόπο να επιβιώσουν στην… ξενιτιά.

Πλέον δουλεύουν αρκετές ώρες ως ανειδίκευτοι εργάτες και υπό καθεστώς αδήλωτης εργασίας σε θερμοκήπια, καλλιέργειες λουλουδιών, φάρμες, ταβέρνες και εστιατόρια, ενώ αμείβονται αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο ωρομίσθιο.

Αυτή είναι η νέα γενιά Ελλήνων μεταναστών στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τα «Νέα», μπορεί ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών και στελεχών επιχειρήσεων στις Κάτω Χώρες να έχει αυξηθεί εξ αιτίας της κρίσης, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί πως δεν έχει αυξηθεί και το ποσοστό των ανειδίκευτων εργατών προερχόμενων από τη χώρα μας.

Αν και στην πλειοψηφία τους είναι εξειδικευμένοι τεχνίτες οι οποίοι χαίρουν σχετικά υψηλών αποδοχών και συνθηκών εργασίας και απασχολούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μεγάλες εταιρείες στο λιμάνι του Ρότερνταμ, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα και αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην Ολλανδία, κυρίως άνδρες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι πλέον διαμένουν σε φθηνές εγκαταστάσεις κοντά στους χώρους εργασίας, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ώρες δουλειάς που συνήθως είναι περισσότερες από τις αναγραφόμενες στο συμβόλαιό τους.

Από πελάτης τους στην Κρήτη, εργοδότης τους στην Ολλανδία

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού από την Κρήτη, το οποίο διατηρούσε ταβέρνα στο Ρέθυμνο αλλά λόγω κρίσης οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και σε συνδυασμό με τα κυκλώματα νονών που δρουν στην περιοχή και ζητούσαν αμοιβή για «προστασία», οι δύο σύζυγοι αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο. Ενας Ολλανδός πελάτης τους πρότεινε πριν από τρία χρόνια να δουλέψουν για λογαριασμό του στο Αλσμίρ όπου καλλιεργούνται τουλίπες. Το ζευγάρι πλέον μένει σε ένα πάρκο με μπάνγκαλοου πολύ κοντά στα χωράφια όπου φυτεύονται οι βολβοί.

Όπως αναφέρουν άτομα του περιβάλλοντός τους στην εφημερίδα, είναι σχετικά ευχαριστημένοι αν και δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι είχαν αρχικά συμφωνήσει, ωστόσο πληρώνονται στην ώρα τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι οι μόνοι. Οι περισσότεροι Έλληνες εργάτες στα ολλανδικά θερμοκήπια εργάζονται κατά κανόνα περισσότερες ώρες από τις συμφωνηθείσες, με αποτέλεσμα να αμείβονται αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο ωρομίσθιο το οποίο αντιστοιχεί σε 9,02 ευρώ/ ώρα για την 38ωρη εργασία την εβδομάδα και 8,57 ευρώ/ ώρα για 40ωρη εργασία την εβδομάδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς εργάζονται αδήλωτα και συνεπώς χωρίς ασφάλιση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ