«Generation Awake» είναι o τίτλος της εκστρατείας μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τονίσει τη σημασία της αλλαγής νοοτροπίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας στην χρήση φυσικών πόρων. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι καταναλωτές τις συνέπειες που έχουν οι καταναλωτικές τους συνήθειες στους φυσικούς πόρους καθώς και να κατανοήσουν ποια θα είναι τα οφέλη ενός διαφορετικού τρόπου συμπεριφοράς.
Το διάστημα 6-31 Αυγούστου, η εκστρατεία «Generation Awake» θα βρίσκεται στην Σκάλα Ωρωπού Αττικής. Στην έκθεση που παρουσιάζεται, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας από μας να κάνει στην καθημερινότητά του οικονομία στο νερό, την ενέργεια και τους άλλους φυσικούς πόρους και επίσης να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα 23-24/8 και 30-31/8, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν με τον κεντρικό ήρωα της εκστρατείας κ. Πολύδωρο Σκουπιδάκη καθώς και να κερδίσουν δώρα παίρνοντας μέρος στον τροχό της τύχης!
Με κατάλληλη διαχείριση, ακόμη και τα απόβλητα μπορούν να γίνουν πολύτιμη πηγή υλικών, ειδικά όταν οι πρώτες ύλες σπανίζουν ολοένα και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσουμε να δημιουργούμε απόβλητα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι άλλες επιλογές είναι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.
Ιστορικό
Το “Generation Awake” είναι μια εκστρατεία με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθησίας σχετικά με την βελτίωση της αποδοτικότητας φυσικών πόρων. Ξεκίνησε το 2011 από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στο ευρύτερο κοινό, δείχνοντας τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή ζωή μας για να μειωθούν τα απορρίμματα και να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους όπως είναι το νερό, το ξύλο και τα μέταλλα, πιο αποδοτικά.
Η εκστρατεία επικεντρώνεται γύρω από έναν πλήρως διαλογικό δικτυακό τόπο διαθέσιμο στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Σε αυτόν, οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων της εκστρατείας – δηλαδή ο Πολύδωρος Σκουπιδάκης, η Παρασκευή Παρορμητική, ο Στράτος Στρουμπουλός και ο Μηνάς Ρουτίνας – δείχνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καθημερινών αποφάσεων των καταναλωτών. Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την αξία των απορριμμάτων καθώς και να παρακολουθήσουν με ποιους τρόπους τα απορρίμματα, αντί να … απορριφθούν, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν, να ανταλλαχθούν και να επισκευαστούν.
Στοχεύοντας κυρίως στο κοινό από 25 έως 40 ετών, η εκστρατεία προσκαλεί τους πολίτες να σκεφτούν γενικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες και τις συνέπειες που έχουν για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους, την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ευημερία. Το 2014 προβάλλεται συγκεκριμένα ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων της πράσινης οικονομίας.
Παρά τους στόχους για την ανακύκλωση σε επίπεδο ΕΕ και τις επιτυχίες σε ορισμένους τομείς, η Ευρώπη εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ λίγο τα απορρίμματά της ως εν δυνάμει πόρους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για την Επιτροπή, εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απορρίμματα θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ ετησίως, την αύξηση κατά 42 δισ. ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και τη δημιουργία πάνω από 400.000 θέσεων εργασίας έως το 2020…