Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, με θέμα την ανανέωση στις λίστες παθήσεων αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας. Ο κ. Κέλλας είχε έρθει σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα, με οικογένεια η οποία αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα και αμέσως επικοινώνησε με τον υπουργό Εργασίας,
ενώ προχώρησε και στην κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης για να έρθει το θέμα στη βουλή, αφού όπως δήλωσε υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις σε όλη την χώρα και πρέπει αυτός ο παραλογισμός να διορθωθεί άμεσα.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:
Οι αναγκαίες αλλαγές που έγιναν στο χώρο της υγείας, δημιούργησαν σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργίες και μεγάλες καθυστερήσεις, σε έναν νευραλγικό τομέα για κάθε σύγχρονο κράτος.
Μεγάλες αλλαγές έγιναν και στις επιτροπές εξέτασης για τα άτομα με αναπηρία, ΚΕΠΑ, αυστηροποιώντας τα κριτήρια και τους ελέγχους. Οι αλλαγές όμως αυτές προκάλεσαν τεράστιες λίστες αναμονής και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, σε μια ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα ανθρώπων η οποία έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της προβλήματα, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αποσυμφόρηση στις λίστες και μια μικρότερη καθυστέρηση στις πληρωμές, με σαφή περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων. Επίσης το Υπουργείο έχει ανακοινώσει μια λίστα με παθήσεις οι οποίες όταν διαγνωστούν, ο ασθενής δεν χρειάζεται να περάσει ξανά από εξετάσεις.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και χρήζει άμεσης επίλυσης είναι ότι σε πάρα πολλές κατηγορίες παθήσεων, οι λίστες που υπάρχουν δεν είναι ενημερωμένες με νέες παθήσεις, σύνδρομα και ασθένειες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους πάσχοντες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λίστες τετραπληγίας που έχουν δημιουργηθεί πριν πολλά χρόνια και έχουν αφήσει εκτός το σύνδρομο Dravet. Ένα σύνδρομο επιληψίας το οποίο με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται αρνητικά και προκαλεί μέχρι και ολική παράλυση. Οι πάσχοντες αυτού του συνδρόμου όταν περνάνε από επιτροπές αξιολόγησης, κρίνονται νοητικά και κινητικά ανάπηροι με ποσοστά άνω του 90%, χωρίς όμως να δικαιούνται το επίδομα, αφού το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν υπάρχει στις απαρχαιωμένες λίστες παραπληγίας – τετραπληγίας.
Σαν αυτό, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως η επιτομή της αδικίας. Αυτοί οι άνθρωποι ανεβαίνουν καθημερινά έναν Γολγοθά και σαν να μην φτάνει αυτό βλέπουν τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας σε όλο τους το μεγαλείο.
Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ
Προτίθεστε να μελετήσετε άμεσα το θέμα ανανέωσης των λιστών και των κατηγοριών στα επιδόματα αναπηρίας ώστε να καλύπτονται περισσότερες παθήσεις και καινούρια σύνδρομα, για να μπορούν όλοι οι πάσχοντες να λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται;