Υποψίες για διαρροή θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο
Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με την αρμόδια δ/ντρια της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ.Β.Ζιάκα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι διοικήσεις των συλλόγων δασκάλων και καθηγητών ν.Λάρισας.
Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, την αξιολόγηση και την λειτουργία της περίφημης Τράπεζας Θεμάτων ενώ παράλληλα επεσήμαναν και τα «κενά» που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες ενόψει και της αυριανής έναρξης του νέου σχολικού έτους.
«Κυριολεκτικά αιωρείται η ύπαρξή μας ως επιστήμονες με τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση ενώ παράλληλα δημιουργούνται εκπαιδευτικοί… ταχυτήτων», τόνισαν χαρακτηριστικά, προτείνοντας ως απάντηση στη λύση του προβλήματος τους μόνιμους διορισμούς.
Από την πλευρά της η δ/ντρια κ.Ζιάκα υποστήριξε ότι τα «κενά» είναι ελάχιστα (3-4 βιολόγοι) και θα καλυφθούν άμεσα ενώ δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στους διευθυντές εκπαίδευσης αλλά και το ΠΥΣΔΕ και το ΠΥΣΠΕ,σε περίπτωση που όπως είπε «… παρουσιασθεί το παραμικρό».
«Θα τους εγκαλέσω αμέσως διότι το προσωπικό είναι στη διάθεσή μας από το καλοκαίρι και από κει και πέρα είναι δικιά τους ευθύνη», ήταν η χαρακτηριστική της τοποθέτηση.
Αναφορικά τέλος με το θέμα της αξιολόγησης η κ.Ζιάκα δήλωσε ότι ο συνδικαλισμός είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, ωστόσο οφείλουμε όλοι να τηρούμε τη νομοθεσία.
«… Παλεύουμε να αλλάξουμε πράγματα αλλά δεν μπορούμε να μην τηρούμε τους νόμους που ισχύουν»,δήλωσε με νόημα.
ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές τεράστιο θέμα έχει προκύψει με την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων και στην τοπική ΕΛΜΕ, αφού εκτός των άλλων υπάρχουν πληροφορίες για διαρροή θεμάτων της Α’ Λυκείου σε ιδιωτικό σχολείο της περιοχής.
Το θέμα εξετάζεται σοβαρά από την ΕΛΜΕ ν.Λάρισας και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Το δ.σ. της ΕΛΜΕ παρέδωσε στην κ. Ζιάκα υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
“Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένοντας στην αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική απόφασή της, εφάρμοσε από την προηγούμενη σχολική χρονιά το νέο νόμο για το Λύκειο (Ν. 4186/2013), που προβλέπει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για όλες τις τάξεις μέσω «Τράπεζας Θεμάτων». Η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου αποτέλεσε βασικό αίτημα της ΟΛΜΕ που εκφράστηκε και μέσω των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών του περσινού Σεπτέμβρη!
Προειδοποιήσαμε έγκαιρα την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η πρόθεσή τους να θέσουν σε λειτουργία την Τράπεζα Θεμάτων θα επηρεάσει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Θα μετατρέψει το Λύκειο σε ένα μεγάλο «φροντιστήριο», καταργώντας έτσι τον αυτόνομο μορφωτικό χαρακτήρα του, όπως και την κριτική προσέγγιση και εμβάθυνση της γνώσης. Οι μαθητές μας δεν θα παρακινούνται πλέον να γίνουν μορφωμένα και κριτικά σκεπτόμενα άτομα, αλλά «παπαγάλοι» προκατασκευασμένων απαντήσεων.
Αποτελέσματα εφαρμογής του νέου νόμου:
- Προχειρότητα στα θέματα της τράπεζας και σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το επίπεδο των σχολικών βιβλίων και τις οδηγίες των αναλυτικών προγραμμάτων. Κατάφωρη ανισότητα ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους.
- Έκδοση αποτελεσμάτων της Α΄ Λυκείου 4 φορές -με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις- με αποτέλεσμα να μείνει μετεξεταστέο το 16% του μαθητικού δυναμικού!
- Ενίσχυση της προσφυγής στα φροντιστήρια σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής ανέχειας και σκληρής δοκιμασίας για την ελληνική οικογένεια.
- Ενίσχυση του ανταγωνισμού και του άγχους σε όλες πλέον τις τάξεις του Λυκείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών.
- Αποκλειστικό προσανατολισμό της λειτουργίας του σχολείου στις εξετάσεις με μοναδικό στόχο την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χάνοντας κάθε παιδαγωγικό και μορφωτικό χαρακτήρα.
- Ενίσχυση των ποσοτικών χαρακτηριστικών της αξιολόγησης των μαθητών μας και απεμπόληση των ποιοτικών.
- Αύξηση της μαθητικής διαρροής και βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη και εκμεταλλευτική μαθητεία.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η ΟΛΜΕ ζήτησε από το υπουργείο οι μαθητές που παραπέμφθηκαν το Σεπτέμβρη να δώσουν εξετάσεις σε ενδοσχολικό επίπεδο με θέματα που θα επιλέξουν οι καθηγητές τους, αλλά γι’ ακόμη μία φορά δεν εισακούστηκε η πρότασή μας.
Οι ανθρώπινες ψυχές δε χωράνε στα καλούπια τέτοιων νόμων που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα της αγοράς και δεν υπακούουν στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, γι’ αυτό:
- Απαιτούμε να καταργηθεί ο Νόμος 4186/13 για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και της ΤΕΕ.
- Λέμε «όχι» στο σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων, στην πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία (δωρεάν εργασία) μετά το γυμνάσιο.
- Διεκδικούμε Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο, αντίστοιχο με τις ανάγκες και τα οράματα της νεολαίας και του λαού μας.
- Αγωνιζόμαστε για 20 μαθητές ανά τμήμα.
- Ζητάμε την έγκαιρη λειτουργία της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Π.Δ.Σ.
- Απαιτούμε να ξαναλειτουργήσουν αμέσως οι τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν στη Δημόσια ΤΕΕ και να επανέλθουν στη θέση τους όλοι οι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν σε αυτές και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν να απολυθούν.
- Να σταματήσει τώρα η αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στη μισθολογική καθήλωση, στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και στη δημιουργία δεξαμενής νέων διαθεσιμοτήτων-απολύσεων.
- Ζητάμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα σχολεία. Άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 30/6/2010.
Κανένας μαθητής και κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει”.
Ειρήνη Παπουτσή