Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για το δήμο Τυρνάβου τείνει να εξελιχθεί, το θέμα της διευθέτησης στην κοίτη του χειμάρρου Γαλουγάβρα στο Δαμάσι, ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να είχε αντιμετωπισθεί από την πρώτη στιγμή και στις διαστάσεις που πραγματικά έχει, αν δεν υπήρχαν λάθη και παραλείψεις αλλά και προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης του όλου θέματος.
Τι όμως πραγματικά συνέβη και πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;
Πριν από 1,5 μήνα λοιπόν ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της περιφέρειας ύστερα από συνεχείς οχλήσεις των κατοίκων του Δαμασίου διαπίστωσε ότι υπήρχε σημαντικό πρόβλημα στο σημείο που ο χείμαρρος Γαλουγάβρα ρίχνει τα νερά του στον Τιταρήσιο, αφού η κοίτη του Τιταρήσιου βρίσκεται 2 – 3 μέτρα ψηλότερα από την κοίτη του χειμάρρου, με αποτέλεσμα τα νερά να επιστρέφουν πίσω και να προκαλούν τεράστιες ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή ακόμη και εξαφανίζοντας ολόκληρες εκτάσεις γης.
Μάλιστα όπως ανέφερε στο paidis.com ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου Γιώργος Τσανάκας, το πρόβλημα είναι μεγάλο και για την αντιμετώπισή του απαιτείται σοβαρό και πραγματικό έργο.
Διαπιστώνοντας την ύπαρξη του προβλήματος ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της περιφέρειας έδωσε αρχικά προφορική εντολή σε συγκεκριμένο εργολάβο που εκτελούσε έργο στο Δαμάσι να αναλάβει τις εργασίες διευθέτησης της κοίτης, με την υποσημείωση ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί, αφού δεν υπήρχε χρόνος να βγάλει καινούργιο έργο η περιφέρεια.
Μάλιστα στις 28 Αυγούστου εξέδωσε και σχετικό έγγραφο το οποίο μιλούσε για την ανάγκη διευθέτησης της κοίτης, ώστε να βρουν διέξοδο τα νερά του χειμάρρου.
Μάλιστα ο ίδιος διευθυντής επειδή ο εργολάβος καθυστερούσε να ξεκινήσει τις διευθετήσεις του ζήτησε τηλεφωνικώς να επισπεύσει, φοβούμενος πιθανές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην περιοχή.
Πράγματι πριν από 10 ημέρες ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν οδηγίες ή εντολές για την άμμο και τα υπόλοιπα φερτά υλικά που θα απομάκρυνε, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο διευθυντής Τεχνικών Εργων, θεώρησε σκόπιμο, αφού δεν έπαιρνε και χρήματα για το έργο που έκανε, να πάρει την άμμο και να την εναποθέσει σε δικό του χώρο κοντά στον Αμπελώνα.
ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Και από εδώ τώρα ξεκινά το σίριαλ του Δαμασίου, αφού αρχικά κάτοικος του χωριού, χωρίς να γνωρίζει όλα τα παραπάνω, προχώρησε σε καταγγελίες για παράνομη αμμοληψία, τις οποίες συνέχισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Δράση Πολιτών» Στ. Ροντούλης.
Και ενώ θα περίμενε κανείς από τον προϊστάμενο Τεχνικών Εργων της περιφέρειας να βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο Δαμάσι για να δει αν πράγματι ο εργολάβος κάνει αυτό που του ζητήθηκε να κάνει ή κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο, προτίμησε την ανέξοδη για εκείνον, εντολή να σταματήσουν οι εργασίες στο ποτάμι και να δεσμευθεί η άμμος που αφαιρέθηκε από το ποτάμι ως δημόσια περιουσία.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση αλλά και να κινηθούν διαδικασίες αυτεπάγγελτης δίωξης του εργολάβου από το Α.Τ. Τυρνάβου το οποίο συντάσσει και δικογραφία την οποία θα αποστείλει στον Εισαγγελέα.
Το ότι ο προϊστάμενος Τεχνικών Εργων επισκέφθηκε το ποτάμι το πρωί της Δευτέρας και έδωσε από τη μία εντολή να συνεχιστούν τα έργα και από την άλλη να παραμείνει δεσμευμένη η άμμος θα λέγαμε ότι περιέπλεξε αντί να λύσει το πρόβλημα.
Και αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δαμασίου θα συνεχίσουν να ζουν με το φόβο των πλημμυρών λόγω της μη διευθέτησης της κοίτης, ο εργολάβος θα βρεθεί αντιμέτωπος πιθανά με τη δικαιοσύνη και η νέα δημοτική αρχή του Τυρνάβου που δεν είχε άμεση εμπλοκή με το όλο θέμα, αλλά έχει και τις ευθύνες λανθασμένων χειρισμών, παραμένει στο στόχαστρο, επωμιζόμενη ευθύνες για την όλη κατάσταση όπως εξελίχθηκε, οι οποίες δεν της αναλογούν.
Φυσικά όμως παραμένουν και τα ερωτήματα:
Ο εργολάβος έκανε κάποιο έργο. Από ποιόν θα πληρωθεί;
Στη Γαλουγάβρα χρειάζονται επειγόντως έργα. Ποιος και πότε θα τα κάνει;
Μήπως ήλθε η ώρα να αναλάβουν δράση ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Τυρνάβου για να δώσουν από κοινού απαντήσεις και λύσεις;
Γιάννης Παιδής