Η ψήφος εμπιστοσύνης που αναμένεται να ζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση από τη Βουλή σχολιάστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το Reuters μετέδωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όταν συνέλθει η Βουλή για τη νέα σεζόν, εν μέσω αυξανόμενων σεναρίων για πρόωρες εκλογές». Το πρακτορείο κάνει λόγο επίσης για τις διεργασίες που θα ξεκινήσουν για την επικείμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, στις 15 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή είναι μία προσπάθεια να απορρίψει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τα σενάρια ότι εξετάζει πρόωρες εκλογές, αφού μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη στήριξη των απαιτούμενων 180 βουλευτών για να «περάσει» την προεδρική υποψηφιότητα.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» γράφει η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει σε δημοσίευμά της ότι η ελληνική κυβέρνηση, που αποτελείται από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, διατηρεί μία ισχνή πλειοψηφία τεσσάρων εδρών και αναμένεται να κερδίσει την ψήφο της Βουλής των 300. Ωστόσο, έχει δεχθεί πλήγματα στη δημοφιλία της λόγω των μεταρρυθμίσεων και κυρίως του φόρου ακινήτων, συμπληρώνει.
Ακόμη, η WSJ σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις της Τετάρτης ήρθαν μία μέρα μετά την άφιξη των ελεγκτών της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος λιτότητας. Και καταλήγει, τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης θα είναι η προεδρική εκλογή, ο οποίος θα πρέπει να έχει την έγκριση μίας υπερπλειοψηφίας 180 ψήφων από τη Βουλή. Η κυβέρνηση συνεργασίας δεν τις διαθέτει και εάν αποτύχει να κερδίσει την στήριξη των μικρότερων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών, τότε θα εξαναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές»
Οι New York Times με τη σειρά τους τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να βάλει τέλος στην ολοένα και αυξανόμενη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, αλλά και να διατηρήσει σε τροχιά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα θέσει το αίτημα τη Δευτέρα, όταν θα παρουσιαστεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015, και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέσα στην εβδομάδα. (Η ψήφος) έρχεται εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα για την αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης πιέζει για πρόωρες εκλογές», προσθέτουν οι ΝΥΤ.
«Η Ελλάδα ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης για να διαλύσει την ανησυχία για πρόωρες εκλογές» γράφει το Bloomberg.
«Η κίνηση αυτή ήταν η προτιμητέα, καθότι η κυβέρνηση περίμενε ότι η αντιπολίτευση θα έκανε πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα. Εξετάστηκε επίσης για να διακηρύξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για πρόωρες εκλογές πριν τη λήξει της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο», όπως δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Ακόμη κι αν ο Σαμαράς απορρίψει τα αιτήματα του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, για πρόωρες εκλογές, οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της χώρας με το πακέτο διάσωσης να λήγει το Δεκέμβριο», επισημαίνει το Bloomberg.
Το Associated Press μετέδωσε ότι η «η ταραγμένη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, λίγες ώρες αφότου η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε πρόωρες εκλογές επικαλούμενη επικείμενα νέα μέτρα λιτότητας».
«Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν από το Μάρτιο, καθώς χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας», συνεχίζει το πρακτορείο, το οποίο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν «τους συντηρητικούς πίσω από τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ».
Στη Γερμανία, η εφημερίδα Die Zeit αναφέρεται στις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό επισημαίνοντας ότι «η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη προχώρησε στην ανακοίνωση για την ψήφο εμπιστοσύνης μετά τη σύσκεψη μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γκίκα Χαρδούβελη».
«Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αντέδρασε στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές», σημειώνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά την αντιπολίτευση.
newsbomb.gr