ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΛΑΚΗΣ

φυλακες1Ένα φυτό με πλούσια σημειολογία και συμβολική επέλεξαν οι μαθητές του Δεύτερου Επιπέδου του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (φυλακής) Λάρισας για να υποδεχτούν τους νέους εκπαιδευόμενους του Σχολείου. Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα στάχυ στις «θήκες» του οποίου …έσπειραν μηνύματα προς τους συμμαθητές τους.

Όπως εξήγησαν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής των νέων συμμαθητών τους επέλεξαν το συγκεκριμένο φυτό γιατί υπάρχει σε αφθονία στο θεσσαλικό κάμπο, η διάρκεια καλλιέργειάς του συμπίπτει με αυτή του σχολικού έτους, η επανασπορά του συμβολίζει τη δεύτερη ευκαιρία και η συνύπαρξη τόσων σπόρων στον ίδιο βλαστό την δημιουργική συνύπαρξή τους στο Σχολείο.

φυλακες3Ακολούθως, καλωσορίζοντας τους νέους εκπαιδευόμενους ένας εκπαιδευόμενος του Β΄ Επιπέδου είπε ότι τα οφέλη από την ύπαρξή του ΣΔΕ στον ιδιαίτερο χώρο της φυλακής είναι πολλαπλά – κυρίως εκπαιδευτικά και κοινωνικά – και τους κάλεσε να σέβονται τόσο το χώρο, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό για το έργο που επιτελεί σ’ αυτό.

Στη σύντομη ομιλία του ο Διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Τράντας καλωσόρισε τους νέους εκπαιδευόμενους που με την επιλογή και τη συμμετοχή τους στο Σ.Δ.Ε. αρνήθηκαν ως στάση ζωής την παραίτηση και τους προέτρεψε να ολοκληρώσουν τη φοίτηση διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο. Υπενθύμισε ότι το 2ο ΣΔΕ λειτουργεί για ενδέκατη χρονιά στη φυλακή Λάρισας και σ’ αυτό φοιτούν εκατό ενήλικες κρατούμενοι από διάφορες χώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία και τη χρησιμότητά του.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, η οποία τόνισε τη σημασία του θεσμού των ΣΔΕ και πρόσθεσε ότι «η λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου αποτελεί δείκτη πολιτισμού για μια κοινωνία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε τους εκπαιδευόμενους να συνεχίζουν να το στηρίζουν με την προτίμησή τους και να το προστατεύουν, ώστε να παραμείνει ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, σύγχρονο που θα δίνει έμφαση σε νέες τεχνολογίες και θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα.

φυλακες2Της τελετής προηγήθηκε αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τον αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Κοντογιάννη, στον οποίο παραβρέθηκαν ο Διευθυντής κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας υπηρεσιών της φυλακής, ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού κ. Αθανάσιος Παπαδημητρίου, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σχολείου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ