ΓΕΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗ ΓΥΜΝΟΣΤΗΘΗ ΟΥΚΡΑΝΗ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΤΟ ΚΕΡΙΝΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

81HΣτην Ουκρανή, Iana Jdanova, 26 ετών, μέλος του κινήματος Femen,  επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000 ευρώ, επειδή μαχαίρωσε το κέρινο ομοίωμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ήταν γυμνόστηθη, σε μουσείο του Παρισιού.

Η Ουκρανή είναι το πρώτο μέλος του κινήματος των γυναικών στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο στη Γαλλία για τις τόπλες διαμαρτυρίες τους, που έχουν κάνει στον καθεδρικό ναό Notre Dame, στο καμπαρέ Moulin Rouge, και στη λεωφόρο Champs Elysees.

Τον Ιούνιο, η Ουκρανή, που έχει εξοριστεί στη Γαλλία για δύο χρόνια, εμφανίστηκε γυμνόστηθη στην αίθουσα των προέδρων στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Grevin.

Με τη φράση «Σκοτώστε τον Πούτιν» γραμμένη με κόκκινο χρώμα στο στήθος της, μαχαίρωσε επανειλημμένα το ομοίωμα με ένα ψεύτικο ματωμένο παλούκι, φωνάζοντας «Πούτιν δικτάτορα!»

Η Jdanova κατάγεται από την ανατολική Ουκρανία, και περιγράφει την πράξη της ως πολιτική.

Έλαβε πρόστιμο € 1.500 για σεξουαλική έκθεση, 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη, € 500 νομικά έξοδα και € 3.004 για υλικές ζημιές,.

“Είναι πολύ παράξενο, αυτό είναι πραγματικά ένα αστείο», είπε μετά την καταδίκη. “Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται. Αυτός είναι ο τρόπος που διαμαρτύρονται. Έχουν κάνει διαμαρτυρίες στην Ουκρανία, στην Τουρκία και είναι η πρώτη φορά.”

Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση και θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν είναι απαραίτητο.

«Σε μια κοινωνία όπως η δική μας, όπου η έκθεση του γυμνού υπάρχει παντού, η καταδίκη για αυτόν το λόγο στέλνει πολιτικό μήνυμα, αυτό είναι ανοησία», δήλωσε η δικηγόρος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ