Τις σοβαρότατες αρρυθμίες στην υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό που ξεκίνησε προ ημερών στο ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με φορέα διαχείρισης την εταιρία KAFSIS ΑΕ –που αναδείχτηκε από διεθνή διαγωνισμό σύμφωνα με τα δελτία τύπου-, φέρνει μετά τις σοβαρές καταγγελίες κτηνοτρόφων με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, θέτοντας σειρά ερωτημάτων σχετικά με το διαγωνισμό αλλά και για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας.
Όπως αναφέρει, «ήδη τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος στην ΠΕ Λάρισας, οι καταγγελίες κτηνοτρόφων που αφορούν σε ασυνέπεια υποχρεώσεων και πράξεων της εταιρίας, είναι πολλές. Άλλοι καταγγέλλουν ότι ενώ παίρνουν τηλέφωνο για άμεση περισυλλογή, ο εκπρόσωπος της εταιρίας απαντά ότι δε γίνεται σε λιγότερο από μία με δύο ημέρες. Μάλιστα σε πρόσφατη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπήρξε περίπτωση που το φορτηγό έκανε 5 μέρες να φτάσει στον κτηνοτρόφο και τα ζώα είχαν περιέλθει σε κατάσταση σήψης. Σε άλλους έδιναν οδηγίες να κόψουν απλώς το κεφάλι του νεκρού ζώου και το υπόλοιπο να το πετάξουν, ενώ σε άλλους πρότειναν να πάνε να τα θάψουν μόνοι τους. Πέραν αυτού, για όλη τη Θεσσαλία η εταιρία διαθέτει μόλις ένα φορτηγό-ψυγείο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το έργο της περισυλλογής, ενώ ορισμένα από τα συμβεβλημένα σφαγεία έχουν σταματήσει να κάνουν παραλαβές, αφού δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν λόγω του αριθμού των προς σφαγή ζώων».
Αιτούμενη αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης με την εταιρία KAFSIS ΑΕ, η βουλευτίνα ζήτησε απαντήσεις σχετικά με τα εξής: Ποιός προκήρυξε και πότε διενεργήθηκε ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός; Ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές και με ποια διαδικασία αναδείχτηκε εν τέλει ως φορέας διαχείρισης η εταιρία KAFSIS ΑΕ; Ποιο είναι το συνολικό κόστος του προγράμματος πανελλαδικά, δεδομένου ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού δεν υπάρχουν μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια;
Σε ποιες άλλες Περιφέρειες δόθηκαν κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων και ποια είναι τα ακριβή ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφέρεια; Έχει υπογραφεί σύμβαση με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος; Εάν ναι, τι ακριβώς προβλέπει αυτή; Διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών όρων εκ μέρους της εταιρίας και από ποια Υπηρεσία; Προβλέπονται σχετικές κυρώσεις περί τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης και εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει για την επιβολή τους;».