ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΒΡΑΧΝΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

ΚΕΛΛΑΣ (Αντιγραφή)«Η ανακοίνωση του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια για πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε ρύθμιση των «κόκκινων στεγαστικών δανείων», τα οποία υπολογίζονται στα 27 δισ. ευρώ, έρχεται να ικανοποιήσει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας», σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του υπουργού.

Ο Λαρισαίος βουλευτής υπενθυμίζει την πρόταση νόμου από τις 16/10/2013,  που κατέθεσαν από κοινού με τον τότε βουλευτή της ΝΔ κ. Παύλο Σιούφα, και η οποία έφερε την υπογραφή και άλλων συναδέρφων βουλευτών, με την οποία ζητούσαν την περικοπή 25% για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Πιο αναλυτικά στην πρόταση εκείνη ο κ. Κέλλας σημείωνε:

Μία μεγάλη κατηγορία Ελλήνων πολιτών που βρέθηκε λόγω της κρίσεως και των επιπτώσεών της σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση, είναι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και ειδικότερα οι εξ αυτών μισθωτοί. Ως γνωστόν, με τα οικονομικά δεδομένα της προ κρίσης εποχής, πήραν δάνεια προκειμένου να αγοράσουν σπίτι για κατοικία τους με τοκοχρεολύσια μεν υψηλά, πλην όμως καλυπτόμενα από τις τότε αποδοχές τους. Οι συνεχείς όμως περικοπές και η μεγάλη μείωση του οικογενειακού ή του ατομικού εισοδήματος, καθιστούν σήμερα εξαιρετικά δυσχερή ή και αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών.

Περαιτέρω η πτώση της αγοράς ακινήτων δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες – δανειολήπτες να προβούν στην πώλησή τους, σε τιμές τέτοιες που θα εξοφλούσαν τουλάχιστον το δάνειο.

Η μόνη οδός που θα βγάλει από το αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, είναι προφανές ότι είναι αυτή του “κουρέματος” του κεφαλαίου των δανείων αυτών σε συνδυασμό με την παράταση του χρόνου εξοφλήσεως, ώστε να μειωθούν τα τοκοχρεολύσια και τα δάνεια να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία.

Είναι ανάγκη, να γίνει μείωση του κεφαλαίου του δανείου κατά ποσοστό 25%, εξ άλλου ούτε οι Τράπεζες αναμένουν να εισπράξουν λόγω της πτώσεως των εμπορικών αξιών των ακινήτων, ενώ η αναγκαστική εκποίηση των ακινήτων υπερήμερων οφειλετών, θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Έτσι π.χ.  ένας δανειολήπτης που οφείλει κατά κεφάλαιο σήμερα ποσό €100.000, θα οφείλει μετά την ρύθμιση ποσό €75.000, το οποίο θα διαμοιρασθεί σε μικρότερες δόσεις τοκοχρεολυσίου στον χρόνο που απομένει.

Έτσι, θα μπορούν οι δανειολήπτες, να εξοφλούν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις και θα εξυγιανθούν τα σχετικά δανειακά χαρτοφυλάκια των Τραπεζών επ’ ωφελεία όλων, των δανειοληπτών, της κοινωνίας, των Τραπεζών και εν τέλει της Οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

Το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων εκτός του ότι δεν στοιχίζει στο Κράτος, αποτελεί μέσα στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο Ελληνικός λαός, ένα κοινωνικό αντίδωρο γι’ αυτόν και ειδικότερα για τον μισθωτό που τόσο έχει πληρώσει και πληρώνει την κρίση.

Σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Δένδιας, ο βουλευτής Λαρίσης δήλωσε:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων στεγαστικών δανείων βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αφού αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά. Παρακολουθώ από κοντά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και ελπίζω πως ο νέος υπουργός κ. Σκρέκας θα αντιληφθεί το μέγεθος της υπόθεσης και θα αποδεχθεί την πρόταση νόμου την οποία έχω καταθέσει εδώ και καιρό με συναδέρφους μου βουλευτές. Ο βραχνάς χιλιάδων νοικοκυριών θα πρέπει άμεσα να λυθεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ