Την ανησυχία τους για τους ρύπους που προκύπτουν από την καύση ξύλων και βιομάζας με σκοπό τη θέρμανση εκφράζουν οι ειδικοί, αφού, σύμφωνα με έρευνες, όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία μας.
Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι, από τις αρχές Νοεμβρίου, και κυρίως τις βραδινές ώρες, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα επιδεινώνεται.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε συνθήκες ατμοσφαιρικής σταθερότητας, που χαρακτηρίζονται από άπνοια και την ανάπτυξη του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των χημικών, η συσσώρευση των ρύπων που προκαλείται τις νυχτερινές ώρες, πυροδοτεί κατά τις πρωινές ώρες χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους -υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας- προκαλώντας τον δευτερογενή σχηματισμό ακόμη πιο επικίνδυνων ρύπων.
Από την καύση των ξύλων και διαφόρων μορφών pellet σε παραδοσιακά, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες παράγονται αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και άλλοι ρύποι (αναλόγως της περιεκτικότητας των διαφόρων προϊόντων pellet που κυκλοφορούν).
Παράλληλα, από την καύση ακατάλληλης ξυλείας όπως επίπλων ή δομικής ξυλείας εκπέμπονται πτητικές οργανικές ενώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται καρκινογόνες.
Βέβαια, εκτός από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, η καύση ξύλου στα τζάκια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και για τον αέρα του εσωτερικού χώρου.
Αποδεικνύεται, μάλιστα, εξαιρετικά επιβλαβής για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα μωρά και τα μικρά παιδιά, τα άτομα με άσθμα και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
Τι είναι τελικά προτιμότερο;
Συμπερασματικά, η στροφή του κοινού σε παραδοσιακά τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, δεν αποτελεί την καλύτερη πρακτική για την προστασία της υγείας, αλλά ούτε και την αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης.
Μάλιστα, ειδικά η αξιοποίηση των pellet στις εγκαταστάσεις θέρμανσης μειονεκτεί έναντι του πετρελαίου σε ό,τι αφορά τις εκπομπές σωματιδίων, CO και ΝOx.
Αν στα παραπάνω, δε, προσμετρηθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου -που ενισχύεται επιπλέον από το επίδομα θέρμανσης- το συμπέρασμα είναι ότι το πετρέλαιο είναι πιο φιλικό και εξίσου οικονομικό.
onmed.gr