ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΤΟ …2012 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποια ήταν τότε η εκτίμηση για τους ένοικους του τάφου
ΤΑΦΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣΕδώ και δύο χρόνια -τουλάχιστον- αποδεικνύεται ότι οι αρχαιολόγοι γνώριζαν για τα μυστικά του τύμβου στην Αμφίπολη θεωρώντας ότι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός μνημείου τεράστιας σημασίας, όπως ομολογούσαν σε ρεπορτάζ της ΕΤ3.

Τον Οκτώβριο του 2012, τόσο η επικεφαλής των ανασκαφών, κ. Περιστέρη, όσο και η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, ζητούσαν επιπλέον κονδύλια για την πραγματοποίηση ουσιαστικών ανασκαφών, εκτιμώντας ότι στο ταφικό μνημείο βρίσκονταν η πρώτη σύζυγος του Αλέξανδρου, Ρωξάνη, και ο γιος του Αλέξανδρος Δ.

el.wikipedia.org: Η Ρωξάνη γεννήθηκε περίπου το 341 π.Χ. στην Βάκτρια (τότε Ανατολική Περσία, τώρα βόρειο Αφγανιστάν) με πατέρα τον τοπικό άρχοντα Οξυάρτη. Η Ρωξάνη παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο το 327 π.Χ. μετα την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον Αλέξανδρο.

Πιθανώς ο γάμος τους να είχε πολιτική σκοπιμότητα για το εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών, αλλά ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει ερωτευμένος. Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ’ μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ..

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους την Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονίας περίπου το 309 π.Χ. μετά από διαταγή του Κασσάνδρου, καθώς ο 13χρονος Αλεξανδρος Δ’ ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας., και ο γιος του τους οποίους είχε δολοφονήσει ο Κάσσανδρος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ