ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

unnamedΣτην ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών, των ευρωπαϊκών κρατών μελών με στόχο την ανάπτυξη, ενισχύοντας τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην διακοινοβουλευτική συνάντηση των προέδρων των αρμόδιων Επιτροπών των κοινοβουλίων της ΕΕ για την απασχόληση, την έρευνα και την καινοτομία, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.

«Είναιεπείγουσα μιαουσιαστικήκαιτολμηρήαπάντησησ’ αυτήτηνεκτεταμένηκρίση.             ΧρειαζόμαστεπερισσότερηαλληλεγγύηεντόςτηςίδιαςτηςΕ.Ε. Δεν μπορείναυπάρξειανάπτυξηχωρίςπιστώσεις, χωρίςπόρους, χωρίςεπενδύσεις. Χρειαζόμαστε μιαάλληαντίληψηγιατονπροϋπολογισμότηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης, γιατους μηχανισμούςαναδιανομής, γιατηδυνατότηταυποστήριξηςαναπτυξιακώνπρωτοβουλιών. Γιαναδημιουργηθούνποιοτικέςκαισταθερέςθέσειςεργασίαςπρέπεινατονωθείηανάπτυξη. Συνεπώς, απαιτούνταιπολιτικέςενίσχυσηςδημόσιωνκαιιδιωτικώνεπενδύσεων, σεευρωπαϊκόκαιεθνικόεπίπεδο. Παράλληλααπαιτείται  ηενίσχυσητωνκοινωνικώνεπενδύσεων, μεστήριξηιδίωςτωνοικονομιώνπουπραγματοποιούνεπώδυνες μεταρρυθμίσειςγιαναβελτιώσουντη μεσοπρόθεσμηανταγωνιστικότητάτους», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Κέλλας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την ΕΕ, επισημαίνοντας το αυξανόμενο κύμα του ευρωσκεπτικισμού και της στροφής των πολιτών σε ακραίες πολιτικές επιλογές, ενώ ιδιαίτερα δηκτικός υπήρξε μιλώντας για τις συνέπειες της αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα. «Ηχώρα μου, ηΕλλάδα, απότηνέναρξηεφαρμογήςτουπρογράμματοςτο 2010 κατάφερενα μηδενίσειταδίδυμαελλείμματάτηςαλλά μεσημαντικόκόστοςσεόρουςΑΕΠκαιαπασχόλησης. ΗσωρευτικήαπώλειατουΑΕΠαπότο 2008 έφτασετο 25%, ενώηανεργίαεκτινάχτηκεστο 27%, μετηνανεργίατωννέωννακινείταιστο 60%. Επίπεδα μηανεκτάκαιαπαράδεκταγιαχώρατουδυτικούκόσμου. Τηνίδιαστιγμήοικοινωνικέςανισότητεςέχουνδιευρυνθείσεπρωτόγνωραεπίπεδαωςαποτέλεσματης 6ετούςύφεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κέλλας ζήτησε «κύμα επενδύσεων» με στόχο την ανάπτυξη, σημειώνοντας πως «η συνέχισητωνδιαρθρωτικώναλλαγώνστοεσωτερικότουκάθεκράτουςπρέπεινασυνοδεύεταιαπόπρωτοβουλίεςγιατηνπεραιτέρωεξισορρόπησητηςλειτουργίαςτηςευρωζώνης. Ηαναθέρμανσητηςοικονομίαςθακαταστείδυνατή μόνο με μεγάληςέκτασηςιδιωτικέςκαιδημόσιεςεπενδύσεις, ειδικάαπότιςχώρεςοιοποίεςέχουνταπεριθώριαναασκήσουνουσιώδηεπεκτατικήδημοσιονομικήπολιτική, καιόχι μόνοεντόςτωνσυνόρωντουςαλλάκαιεκτός, ώστεναδοθούνκίνητρασεόλητηνΕυρώπη. Είναιαπαραίτητεςοιεπενδύσειςσεέργακαιτομείςόπουυπάρχουνδιευρωπαϊκάδίκτυα, όπωςηενέργειακαιοι μεταφορές, ώστεναεπωφεληθούνόλεςοιχώρες, μεπαράλληληενίσχυσητωνπόρωνσεοργανισμούςόπωςηΕυρωπαϊκήΤράπεζαΕπενδύσεων. Ένατέτοιο μεγάλοκύμαεπενδύσεωνείναιο μόνοςδρόμοςγιαναπαραχθούνθέσειςεργασίαςποιοτικέςκαισταθερές».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο Λαρισαίος πολιτικός έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου, ζητώντας ταυτόχρονα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση:

«ΗΕ.Ε.αντιμετωπίζει μιαπρόκλησηυπαρξιακούχαρακτήρα. Διχάζεταιτώρα, απόδιαχωριστικέςγραμμέςοιοποίεςκλυδωνίζουντηνοικονομικήκαιπροπάντων, τηνψυχικήενότητα μεταξύΒορρά-Νότου, ΚέντρουκαιΠεριφέρειας. Οφείλουμενακάνουμετην μεγάληυπέρβαση. ΈνανέοσύμφωνογιατηνΕυρώπηείναιπερισσότεροαπόποτέαναγκαίο. Μακροπρόθεσμαπρέπειναπροσβλέπουμεστηνπλήρηπολιτικήκαιοικονομικήένωση, μεό,τιαυτόσημαίνει. Ηνωχελικήδιατήρησητηςσημερινήςπραγματικότηταςδεν μπορείναδιαρκέσει. Μπροστάσ’ αυτότοκρίσιμοσταυροδρόμι, πιστεύωπωςόλοιπρέπει, παράτιςπολιτικέςεπιμέρουςδιαφωνίες μας, να μηχάσουμετην μεγάληεικόνακαινασχεδιάσουμεένανέοαφήγημαγιατηνΕ.Ε. Πιστεύωπωςθαανταποκριθούμεσ’ αυτήτηνπρόκληση, αρκείναεπιδείξουμεαίσθημαευθύνηςκαιπολιτικήτόλμη», σημείωσε ο κ. Κέλλας.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ