ΠΡΟΤΑΣΗ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 80% ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

σαρχωσηςΣτη συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο, έφερε σήμερα το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Τέλους 80%, αλλά και της ελάχιστης κατανάλωσης νερού, στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ, ο δήμαρχος Τυρναβου και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, επιδιώκοντας να αναθεωρηθεί ως προς αυτά τα σημεία η τιμολογιακή πολιτική όλων των ΔΕΥΑ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σαρχώσης αναφέρει τα εξής:

“Η οικονομική πορεία των ΔΕ ΥA προσδιορίζεται από μια μη «κανονική» εξέλιξη, η οποία εμπεριέχει σειρά αντιφατικών πολιτικών Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης με την γενικευμένη επιβολή των νέων κανόνων, των λεγάμενων «δομικών μεταρρυθμίσεων», έχουμε την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση δημόσιων αγαθών και την μετατροπή των αγαθών αυτών σε υπηρεσίες.

Θεωρούμε πως είναι η ώρα να συγχρονιστούμε με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να ανοίξει στη Συνέλευση αυτή, η συζήτηση και να δοθούν οριστικές κατευθύνσεις στην τιμολογιακή μας πολιτική, προκείμενου να αντιμετωπιστεί κύρια η εκρηκτική διόγκωση των Οφειλών καταναλωτών προς τις δημοτικές επιχειρήσεις μας

Θέτουμε ως βασικά σημεία αναθεώρησης τα παρακάτω ζητήματα

  • μη επιβολή του ειδικού τέλους 80% επί της αξίας κατανάλωσης νερού που προβλέπεται από το Ν. 1069/1980 και συνδεόταν με την χρηματοδοτική εξυπηρέτηση για την σύνταξη μελετών και την κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στις σημερινές συνθήκες οι όροι χρηματοδότησης των εκτελούμενων έργων έχουν πλήρως διαφοροποιηθεί, από τις προβλέψεις του Ν 1069/1980 και ως εκ τούτου έχουν εκλείψει και οι λόγοι επιβολής του παραπάνω τέλους. Στην Πράξη μάλιστα Νομοθετικού Περιεχομένου 4/2012(ΦΕΚ 237 Α )που εκδόθηκε στις 5/12/2012 περιλαμβάνεται περαιτέρω ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι η χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ με δικαιούχους Δ Ε ΥΑ. συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ Ε.)

Επισημαίνουμε επίσης πως τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση αποθεματικων από την είσπραξη του τέλους αυτού, έγινε έκτος πλαισίου προορισμού και χρησιμότητας για τα οποία δημιουργήθηκαν Επιπλέον από το ετος 2014 οι εισπράξεις του ειδικού τέλους θεωρούνται έσοδα των επιχειρήσεων και δεν εντάσσονται στο αποθεματικό, με προοπτική φορολόγησης Επιπρόσθετα αναφέρουμε πως το Νομικό Συμβούλιου του Κράτους (γνωμοδότηση 790/1986), θεωρεί το ειδικό τέλος, γνήσιο φόρο διότι δεν υφίσταται ανάλογο προς την καταβαλλόμενη χρηματική παροχή αντάλλαγμα

  • μη επιβολή τέλους ελάχιστης κατανάλωσης, διότι αντίκειται στην υπ αριθ 16898/16/19-8-2010 εγκύκλιο του Υπ. Εαωτ Αποκ & Ηλεκ Διακ αλλά και στην αρχή της ανταποδοτικότητας Η άξια του νερού προκύπτει από την πραγματική κατανάλωση με βάση τις μετρήσεις του υδρομετρητή και όχι πλασματικά οριζόμενη.

Με τη λογική ότι η μονοπωλιακή διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού από τις Δ.Ε.Υ.Α πρέπει να συνάδει με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, συνδυάζοντας την άσκηση κοινωνικής και αλληλέγγυας πολιτικής με τη στήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, ζητάμε να τεθούν τα παραπάνω θέματα σε γνώση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΕΥΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ