Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να υπάρξει κάποια συμφωνία με την ελληνική πλευρά καθώς όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει από το Newsbomb.gr η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει απολέσει την πολιτική εμπιστοσύνη των Βρυξελλών.
Η λογική της τρόικας κινείται πλέον στο δόγμα: «Για κάθε λύση εφευρίσκουμε ένα πρόβλημα». Άλλως, δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι η τρόικα θέτει θέματα στα οποία ξέρει εκ των προτέρων ότι είναι αδύνατον να συμφωνήσει κάποιος μαζί της.
Την ίδια ώρα οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί από ελληνικής πλευράς έχουν διογκώσει το πρόβλημα και κρατούν τη χώρα εγκλωβισμένη στην «εντατική» και μάλιστα με… μηχανική υποστήριξη.
Από τη μια υπάρχουν οι παράλογες απαιτήσεις της τρόικας για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέα δημοσιονομικά μέτρα και από την άλλη το Μαξίμου επιθυμεί όλα αυτά να πάνε μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Προσέξτε, η κυβέρνηση δεν αρνείται να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, απλά ζητά πίστωση χρόνου μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να βρεθούν οι 180, να περάσει τον κάβο των πρόωρων εκλογών και στη συνέχεια είναι πρόθυμη να υπογράψει οποιαδήποτε νέα συμφωνία προληπτικής πίστωσης.
Οι δανειστές δεν εμπιστεύονται ούτε τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε αυτή που θα προκύψει μετά από ενδεχόμενο εκλογών και συνεπώς αντιπροτείνουν ή την παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την υπογραφή εδώ και τώρα της πιστοληπτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL).
Και στις δυο περιπτώσεις απαιτούν υπογραφή MemorandumofUnderstanding (MoU) για τα καυτά ζητήματα των νέων μέτρων και μάλιστα ζητούν και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.
Επειδή η απόκρυψη της αλήθειας έχει κοντά ποδάρια και επειδή αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό γιατί δεν προχωράει η διαπραγμάτευση, το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο πίσω από τις κουίντες των Βρυξελλών.
Με δεδομένο ότι όλο το σχέδιο που μονομερώς «έστησε» η κυβέρνηση περί εξόδου από το μνημόνιο πάει… περίπατο, η αλήθεια για την υποτιθέμενη κόντρα κυβέρνησης και τρόικας έχει ως εξής:
Η τρόικα:
1ον. Επιμένει και δεν πρόκειται να κάνει πίσω πως υπάρχει κενό πάνω από 2 δις. στον προϋπολογισμό.
2ον. Ζητά νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις ύψους 1δις. ευρώ. η τρόικα προτείνει τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7% ή 1,8%.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης που θα λάβει κάποιος με 35 έτη ασφάλιση κατά 20% και συγκεκριμένα από το 70% στο 59,5%!
3ον. Ζητά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης με βάση την τελευταία πενταετία και όχι την τελευταία δεκαετία, όπως ισχύει σήμερα, προκειμένου η συνολική κύρια σύνταξη (βασική και αναλογική) ενός πολίτη με 35 έτη ασφάλιση να μειωθεί από τα 980 ευρώ στα 720 ευρώ (μείωση 26,5%).
4ον. Ζητά την αύξηση των ενσήμων που κατ’ ελάχιστον απαιτούνται για να «βγει» κάποιος στη σύνταξη από τα 4.500 (15 έτη ασφάλισης) στα 6.000 (20 έτη ασφάλισης).
5ον. Απαιτεί τη μείωση της κρατικής δαπάνης για το προνοιακό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) από τα επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ που θα φτάσει φέτος, στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, και τη μεταφορά της διαφοράς στα κονδύλια του σχήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
6ον. Απαιτεί την αύξηση των ορίων ηλικίας και στις «ειδικές κατηγορίες» και την εξίσωσής με το γενικό όριο, δηλαδή 67 έτη.
7ον. Ζητά την πλήρη και άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ κλπ) και την εξίσωση του κατώτατου μισθού με αυτόν του ιδιωτικού τομέα.
8ον. Ζητά νέα φορολογικά μέτρα και νέους έμμεσους φόρους.
Όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση ζητά να μετατεθούν για την άνοιξη διότι γνωρίζει πολύ καλά πως αν υπογραφούν τώρα, οι τριγμοί θα είναι τεράστιοι και θα προκληθεί αναστάτωση στον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες.
Στο παιχνίδι του εκβιασμού έχει μπει και ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει πως αν δεν υπάρξει πρόγραμμα δεν θα γίνει αγορά ελληνικών ομολόγων. Από την άλλη μεριά καμία συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια αν δεν έχουν ρυθμιστεί αναλυτικά τα ζητήματα των μισθών, των συντάξεων και του ασφαλιστικού.
Κατά συνέπεια αν κλείσει η χρονιά χωρίς υπογραφή προγράμματος μπαίνουμε σε… αχαρτογράφητες περιοχές.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ – πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει μια ώρα γρηγορότερα σε εκλογές προκειμένου να αποφασίσει ο λαός ποιος θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Του Κώστα Τσιτούνα newsbomb.gr