Την πρώτη της συναυλία για τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 8:30μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Χρήστου Κτιστάκη και με σολίστα στο πιάνο τον βιρτουόζο Δημήτρη Τουφεξή. Συγκεκριμένα η Συμφωνική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 σε Μι ύφεση μείζονα, Έργ. 73, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την 8η συμφωνία του Σούμπερτ και τον “Μολδάβα” του Μπ. Σμέτανα .
Τα έργα
Το Κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 σε Μι ύφεση μείζονα, Έργ. 73, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, γνωστό ως αυτοκρατορικό, ήταν το τελευταίο κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη. Γράφτηκε μεταξύ των ετών 1809 και 1811 στη Βιέννη, και ήταν αφιερωμένο στον Αρχιδούκα Ροδόλφο, προστάτη και μαθητή του Μπετόβεν. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1811 στο Gewandhaus της Λειψίας υπό τη διεύθυνση του Johann Philipp Christian Schulz, με σολίστ τον Friedrich Schneider. Στις 12 Φεβρουαρίου 1812, ο Carl Czerny, ένας άλλος μαθητής του Μπετόβεν, έδωσε το ντεμπούτο του έργου στη Βιέννη.
Ο τίτλος “αυτοκρατορικό” αποδόθηκε από τον Johann Baptist Cramer, στην αγγλική έκδοση του κοντσέρτου. Η διάρκειά του είναι περίπου σαράντα λεπτά.
Η 8η συμφωνία του Σούμπερτ μερικές φορές αποκαλείται η πρώτη ρομαντική συμφωνία, λόγω της έμφασής της στην εκφραστική μελωδία, τη ζωντανή αρμονία και τους δημιουργικούς συνδυασμούς ηχοχρωμάτων, παρά την επιβλητική κλασική δομή των δυο μερών της. Για περίπου 40 χρόνια η παρτιτούρα της Συμφωνίας έμεινε στα χέρια κάποιων φίλων του και η πρώτη εκτέλεση της έγινε στη Βιέννη το 1865. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματά του. Μέχρι σήμερα, οι μουσικολόγοι δεν έχουν καταλήξει στο γιατί το έργο έμεινε ημιτελές.
Ο “Μολδάβας” εκτελέσθηκε για πρώτη φορά στις 4 Απριλίου του 1875 και αποτελεί αναμφίβολα το δημοφιλέστερο από τα συμφωνικά ποιήματα που συνέθεσε ο Smetana. Το “πρόγραμμα” του κομματιού αυτού συνίσταται ουσιαστικά σε μιαν ηχητική απεικόνιση της διαδρομής που ακολουθεί ο ομώνυμος ποταμός στα βοημικά εδάφη. Η περιγραφή του συνθέτη ξεκινά από τις δύο πηγές του Μολδάβα, μία ψυχρή και μία θερμή, που αποδίδονται με το εναρκτήριο “μουρμούρισμα” των φλάουτων και των κλαρινέτων. Αφού τα δύο αυτά ρυάκια συγχωνευθούν σε μια κοινή κοίτη, ο Smetana εκθέτει το βασικό θέμα του ποταμού, μια μελαγχολική μελωδία σε μι-ελάσσονα με λαϊκές καταβολές. Ακολουθούν σε παράταξη τρεις διαφορετικές “εικόνες” που διαδραματίζονται στις όχθες του ποταμού. Τελικά, τα νερά του Μολδάβα χύνονται μεγαλόπρεπα στην κοίτη του Έλβα και έτσι το θέμα του χάνεται γαλήνια στον μακρινό ορίζοντα.
Ο Δημήτρης Τουφεξής
Γεννημένος στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς, ο Δημήτρης Τουφεξής ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε ηλικία τριών ετών υπό την επίβλεψη του πατέρα του, ο οποίος ήταν μουσικός. Το 1962 η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα, όπου ο νεαρός Δημήτρης κέρδισε την πρώτη του υποτροφία από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Το 1963 απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Σχολή Τζούλιαρντ της Ν. Υόρκης, απ’ όπου αποφοίτησε με τα διπλώματα Μπάτσελορ και Μάστερ. Σήμερα κατέχει εξέχουσα θέση στη νέα γενιά των διεθνών βιρτουόζων του πιάνου. Οι ερμηνείες του έχουν κερδίσει την ευρύτατη επιδοκιμασία κριτικών και κοινού, ενώ το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι σήμερα. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως το βραβείο KatherineTuck, το βραβείο Wurlitzer για τέσσερις συνεχείς φορές, το βραβείο των NewYorkTimes και το Α΄ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου ΤhreeRivers, ο οποίος επιχορηγείται από την Kρατική Ραδιοφωνία και τη Συμφωνική του Πίτσμπουργκ. Πρόσφατα ο Δημήτρης Τουφεξής εμφανίστηκε ως σολίστ με κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου σε πολλές πόλεις και χώρες – Ν. Υόρκη, Αθήνα, Βοστόνη, Κάιρο, Βουκουρέστι, Σιάτλ, Πίτσμπουργκ, Βαρσοβία, Γερμανία, Ιαπωνία, Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Καναδά, Bόρεια και Nότια Αμερική, Ταϊβάν, Ελβετία και Κύπρο. Έχει κάνει περισσότερες από 360 εμφανίσεις στην τηλεόραση και έχει παίξει στα Ηνωμένα Έθνη και στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον. Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις 5 Οκτωβρίου 2005 διηύθυνε εκεί την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα επίσης ηχογράφησε για το BBC στο Λονδίνο, ενώ τoCD του RomanticPianoMasterpieces ήρθε πρώτο σε πωλήσεις. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης-καθηγητής στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, όπου έχει ιδρύσει τη Χορωδία και την Ορχήστρα Δωματίου του Deree, την οποία και διευθύνει.
Με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, καλεσμένος επανειλημμένως κατά την τελευταία δεκαετία για εμφανίσεις σαν σολίστας με τη συμφωνική, για ατομικά ρεσιτάλ και σεμινάρια.
Η Συμφωνική Ορχήστρα
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας πρωτοστατώντας στο χώρο της ορχηστρικής συμφωνικής μουσικής έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο από τη δεκαετία του 1980 με μαέστρο το Γιάννη Τσανακά.
Το 2000 το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας επανιδρύει τη Συμφωνική Ορχήστρα ως Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Λαρισαίων (Σ.Ο.Ν.Δ.Λ.) η οποία στελεχώνεται από καθηγητές του Δ.Ω.Λ, επαγγελματίες μουσικούς, αλλά και μαθητές Ωδείων της Λάρισας και της ευρύτερης Θεσσαλίας. Σκοπός της είναι αφενός η διάδοση της συμφωνικής μουσικής και αφετέρου η προσφορά ποιοτικού επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους σπουδαστές μουσικής. Κατά την διάρκεια των δέκα χρόνων προσφοράς της έχει παρουσιάσει συμφωνικά έργα, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, μπαλέτο, ορατόρια, όπερα, οπερέτα, ελληνική μουσική κ.ά. Έχει συνεργαστεί με πλήθος καταξιωμένους σολίστες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2004, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Πρωινών. Το Δεκέμβριο του 2009 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε, για την παραγωγή της όπερας «Κάρμεν» του Ζ. Μπιζέ την Τιμητική Διάκριση 2010 του Καλλιτεχνικού Οργανισμού της Μουσικής που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια.
Από την ίδρυσή της έως σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης.